Biuras Nr. 207 2018

1_Svetaine_Alt_Space

Apie projektą:

Bendraautoriai: Gilma Teodora Gylytė, Marija Steponavičiūtė, Vadim Babij, Vaiva Andriušytė, Sigita Pupšytė, Julija Čiapaitė - Jurevičienė

Šalis: Lietuva
Plotas: 550 m2

Esame DO ARCHITECTS – architektūros studija vienijanti per 30 architektų, urbanistų ir interjero architektų. Mūsų projektų portfolio labai platus – nuo urbanistinių kvartalo vizijų, visuomeninių ir privačių pastatų iki interjerų ir jų detalių. Esame įgyvendinę tokius objektus kaip neseniai duris atvėręs kartu su Studio Libeskind projektuotas MO muziejus, pastaraisiais metai vykstanti Ogmios miesto teritorijos konversija, atsinaujinusi Preilos gelbėjimo stotis ir kt. Kuriame interjerus glaudžiai susijusius su lauku, aplinka, kontekstu. Nors dažniausiai interjerus kuriame savo projektuotiems pastatams, savo darbų portfolio turime ir išimtinai interjerinių objektų. Paprastai tai interjerai, kuriuos reikalingas nemažas pokytis – edvių perplanavimas keičiant pastato paskirtį, siekiant didesnio funkcionalumo, dienos šviesos ar tiesiog malonesnių erdvių.

ALTSPACE coworking 

Islandijos ir pylimo gatvių sankirtoje stovintis pastatas buvo pirmasis mūrinis nuomojamas pastatas vilniuje. Dideliuose apartamentuose nuo 6 iki 10 kambarių kadaise gyveno „redutos‘‘ teatro bohema. Šiandien užsidegus šviesoms pirmame aukšte, pastatas tampa gyvu ir matomu, pratęsia islandijos gatvės multifunkciškumą. Čia planuojamos bendradarbystės erdvės, į kurias patenkama iš pylimo gatvės pusės. Pagrindinę svetainės erdvę nuo individualių bendradarbystės erdvių skiria didingas įėjimo holas. Tamsios, sunkaus audinio užuolaidos, krintančios ant granito grindų išryškina erdvės aukštį.  Svetainėje programuojamas namų jaukumas. Atveriamos medinės lubos. Erdvė organizuojama laisvai, neįpareigojančiai. Pylimo gatvės praeiviai pastato languose gali stebėti prie palangių dirbančius žmones. Patalpose daug skirtingų perspektyvų bei persiliejančių erdvių. Viena jų nuklota rausvu kilimu, lipančiu ant sienų iki pat stiklo vitrinų. Čia gausu senamiesčiui būdingų detalių: nelygių briaunų, kampų, nutrupėjusio tinko ir plytų, dažų dėmių, nelygiagrečių sienų. Detalės dar labiau išryškinamos baltų sienų ir juodų lubų plokštumose. Nedidelės bendradarbystės erdvės pasiekiamos iš koridoriaus, kuriame atidengiamos senos medinės grindys. Šviesa į koridorių patenka per stiklines duris bei langus. Koridoriaus gale – tamsi erdvė pasislėpti. Ties kampinu įėjimu į pastatą, penkiakampio formos erdvėje, patalpos centre planuojamas apvalus baras. Iš baro patalpos pro stiklines duris matoma svetainė, pagrindinė bendradarbystės erdvė bei pylimo ir islandijos gatvių sankryža. Baro erdvė tamsesnė prislopinta, kaip ir kitose patalpose čia eksponuojami sienų nutrupėjimai, seni dažai, dažų dėmės. Apšvietimas pagrindinėse erdvėse – minimalus, griežtas, mažesnėse erdvėse – jaukus, naudojami patalpose rasti šviestuvai.       

The old building on the corner of Islandijos and Pylimo streets was the first masonry building in Vilnius offering apartments for rent to citizens of the city. The building‘s spacious 6 to 10 room apartments were occupied and loved by the behemia of the nearby Redutos Theatre. Today, when the lights on the ground floor are lit, the once tired building emerges from darkness and comes back to life. The coworking spaces located here and accessible from Pylimo Street, are separated from the main living area by the building‘s majestic entrance hall, whose heavy, dark fabric curtains draped down on the granite floor emphasise and draw attention to the height of the space.The living room conjures the cosy and inviting atmosphere of home. The historic wooden ceiling is revealed, and the space is organised freely and without commitments. People working by the windowsills are exhibits to the curious eyes of people passing by in the street. Many different perspectives and overflowing spaces can be noticed in the rooms. One is covered in a reddish carpet that climbs up to the window, and there is an abundance of details specific to the Old town: uneven edges, corners, crumbled plaster and exposed bricks, spots of paint, non-parallel walls. Subtle details are further emphasised by stark white walls and contrasting black ceiling planes.Smaller coworking spaces are reached along a corridor with authentic wooden floors. Light enters the rooms through glass doors and windows, while dark spaces at the end of the corridor offer opportunities for working in hidden privacy. Near the corner of the building, where the entrance is located, a circular bar is located in the centre of the pentagonal space. This room is darker and muted with authentic details, patches of original paint on the crippled walls. From the bar area, through glass doors, a visual connection is made to both the main living room space and the vibrant intersection of the two streets outside. Lighting in the main spaces is minimal, even strict, yet cosy and soft in the smaller spaces. Original lighting fixtures from the rooms are incorporated in the new design. The combination of dynamic working and living spaces breathe new life and extend the multifunctional nature of Islandijos Street. A graceful old building is transformed into a vibrant working hub of creativity in the centre of Vilnius Old Town.  

Fotografijų autorius: Darius Petrulaitis.