Privatus gyvenamasis Nr. 214 2018

1_svetaine_HEIMA

Apie projektą:

Šalis: Lietuva
Plotas: 80 m2

Butas juodais drabužiais 

Dviejų miegamųjų butas buvo konvertuotas į vieno miegamojo butą, papildomą erdvę atiduodant svetainei. Sudėtinga svetainės geometrija buvo supaprastinta įvedant įstrižą sieną. Nauja diagonali kryptis tapo vienu pagrindinių svetainės bruožų – šviestuvai, baldai, grindų kryptis buvo lygiuojami pagal naują kampą. Įstriža siena taip pat padėjo funkcionaliau suplanuoti miegamojo drabužinę. Daugiau gylio leido suformuoti įeinamą drabužinę, o mažesniame gylyje – paprastą spintą. Pradiniame buto išplanavime buvo numatyta kamino šachta bei vieta židiniui. Tačiau klientui atsisakius židinio, iš kamino buvo suformuotas didesnis tūris, laisvai stovintis svetainėje. Jis padėjo atriboti įėjimo erdvę. Naujai suformuotame balde patalpinome ūkinę spintą, lentynas bei šaldytuvą. Iškėlus šaldytuvą iš virtuvės nišos, virtuvė įgavo pabrėžtinai horizontalų charakterį be jokių vertikalių baldų, kuriuose paprastai stovi šaldytuvas. Butui suteikėme tamsiai pilką-beveik juodą spalvą, tad kambario ribos tarsi ištirpsta šešėlyje. Erdvėje akcentus sudeda ryškių gilių spalvų baldai. Šviesa pabrėžia spalvas bei formas. Stiprus kontrastas tarp šviesos bei šešėlio, ryškios spalvos bei juodos sukuria teatrališką nuotaiką. 

Originally 2-bedroom apartment was converted into a single bedroom flat. The extra space was given to the living room. A complex geometry of living room was simplified by introducing a diagonal wall. This diagonal direction became the main feature of the living room. Floor direction, furniture and lighting are all aligned to the given diagonal angle. The diagonal wall also allowed the wardrobe layout in the bedroom to be more functional - more depth was given to the walk-in wardrobe and less depth was used for a regular wardrobe.The original apartment plan featured a chimney shaft, but the client did not want a fireplace. The chimney shaft was extended to form a bigger volume that helped to shape a separate entrance zone. This central volume houses a mirror, shelves, utility closet and a fridge. Moving the fridge out of the kitchen niche allows a strictly horizontally oriented kitchen furniture design without any vertical furniture where typically fridge is.The apartment was given dark grey, almost black color, so the limits of the room dissolve in the shadows. Bright saturated colors of the furniture put accents in the space. The spotlights highlighting the colors and the shapes. The contrasts between light and shadow, saturated color and black all together create a theatre-like feeling.

Fotografijų autorius: Darius Petrulaitis.