Privatus gyvenamasis Nr. 125 2011

Butas, kurio plotas 92 kv. m., yra viename iš naujų daugiabučių namų ant Taurakalnio, šeštame aukšte, su didžiuliais vitrininiais langais, nukreiptais į Vilniaus centrą. Pagal namo projektuotojų parengtą buto planą langus dalino pertvara, užstodama gražiausią miesto vaizdą, svetainėje nepakako vietos patogiai susėsti prie valgomojo stalo, virtuvė buvo įsprausta į kampą, o didelę buto dalį užėmė koridorius.

Pagrindinė perplanavimo idėja buvo panaikinti koridorių, nesumažinant kambarių skaičiaus, ir atverti įspūdingą panoraminį vaizdą pro vitrininius langus. Viskas prasidėjo nuo apvalios svetainės, kuri tapo buto centrine ašimi. Prie svetainės formos derinta pusapvalė sofa, apskritas kilimas bei šviestuvas nuleistose lubose. Spalvų gama – šviesios sienos, šilti, rusvi atspalviai, o akcentams –  samanų žaluma.

Svetainės poilsio zona, valgomasis ir virtuvė buvo projektuoti vienoje erdvėje. Prie valgomojo stalo ant sienos nupieštas stilizuotas medis sudaro įspūdį lyg pietautum gamtoje, o balta šaka ant virtuvės sienos virš viryklės – tarsi garai kylantys iš puodo. Šeimininkai baiminosi, kad bus sudėtinga prie lenktos sienos pritaikyti virtuvės baldus, bet pavyko puikiai! Vienintelis mažas nepatogumas – neįmanoma atidaryti šiukšliadėžės spintelės durelių, jei tuo metu jau praverta indaplovė. Tiesiog reikia įprasti tai daryti atvirkščiai. Kadangi buto šeimininkė daug laiko praleidžia prie kompiuterio, jos pageidavimu, kad nebūtų liūdna, svetainėje įrengta jauki darbo vieta. Projektuodami vaikų ir vonios kambarius palubėje palei visą sieną įrengėme skaidraus stiklo juostas, kad į šias patalpas patektų kuo daugiau dienos šviesos.

Fotografijų autorius: Darius Gumbrevičius.