Visuomeninis Nr. 194 2016

Apie projektą:

Pagrindinis autorius: Viktorija Puodžiūtė
Bendraautoriai: Audronė Miniotaitė, Darius Osteika, Robertas Gasionis
Šalis: Lietuva
Plotas:  5300 m2

Vytautas Mineral Spa viešbučio erdvės

1983 m. architektų dueto Aušros ir Romualdo Šilinskų pradėta statyti gydykla liko neužbaigta ir ilgainiui virto griuvėsiais, prikeltais 2016 m. VYTAUTAS MINERAL SPA vardu. Pastato plotas žymiai padidėjo suprojektavus anstatą ir priestatą baseinu. Taip nejučia gimė ir pagrindinė interjero idėja: monumentalios formos, eksterjerą atkartojančios medžiagos ir spalvos bei dviejų skirtingų laikotarpių pabrėžimas, jų persipynimas skirtingose erdvėse. Vakarais iš tolo šviečiantys VYTAUTAS MINERAL SPA komplekso kupolas po savimi slepia įspūdingą pakibusį plieno kolibrį - skulptoriaus Kunoto Vildžiūno kūrinį. Aplink kolibrio snapą apsiviję elipsės formos laiptai organiškai įsilieja į bendrą radialinę veik nenutrūkstančią kompoziciją, itin plonos raudonojo kedro dailylentės pritaikytos lenktų paviršių apdailai ir atsikartoja bendroje vestibiulio erdvėje bei išryškina minimalistinį lieto koriano registratūros baldą. Grindų apdailai naudotas pagal individualų raštą išpjautas kalkakmenis su ąžuolinio parketo spinduliniais intarpais, o turėkluose pasodinta gyvų augalų linija subtiliai pagyvina organinių siluetų interjerą. Rekonstruotų kambarių interjeruose žaidžia klasikiniai motyvai su eklektiškomis detalėmis, o naujo anstato kambarių apdailoje žaidžia niekada nepabostantis juoda-balta-medis derinys. 

English:

Reconstruction of an abandoned building, a postmodern one in this case, is always a challenge, however, it may also become an adventure providing interior architects with unique spaces for their ideas to bloom -  like this three stories space under the glass dome with a hanging steel colibri sculpture, a masterpiece of a famous artist Kunotas Vildžiūnas. Elliptical staircase together with uninterrupted railing gives a feeling of organic, floating space while paneling of thin Canadian cedar are used to emphasize curved walls and to make a contrast with corian-base reception desk. A sense of greenery is given by planting vegetation into a structural metal railing covered with white paint afterwards. Same natural, a bit raw looking materials (slate slabs for walls and hand-cut limestone for floor) were used for exterior finishes as well as for the interior thus giving a sense of unity and integrity. A building, named VYTAUTAS MINERAL SPA, expanded from 7000 to more than 12000 squere meters as a new addition had been built which gave an opportunity to use a different design approach to renovated and newly-built rooms. In the end, some lofty, extravagant suites together with the classy and chic lodgings were created. 

Fotografijų autorius: Darius Petrulaitis.