Metų pradžia pažymima ne tik naujais tikslais, bet ir šviežiomis mados tendencijomis įvairiose srityse. Sausio 8 - 11 dienomis Frankfurte, Vokietijoje, vykusi tarptautinė namų interjero ir tekstilės paroda „Heimtextil 2019“ pristatė šių metų namų tekstilės, interjero, dizaino tendencijas, kurios remiasi ne tik į išorę, bet ir globalines problemas.

Šiais metais parodoje dalyvavo atstovai net iš 65 valstybių. Į Lietuvą naujienas apie audinių tendencijas parsivežė ir užuolaidų salonas „Audrineta“. „Ši tarptautinė paroda pasižymi įvairiais atskirų sričių renginiais, dėmesiu skirtingiems segmentams, o gausybėje prezentacijų bei renginių galima sužinoti apie naujas tendencijas, pasisemti idėjų bei kūrybos“, – „Audrinetos“ savininkai Kristina ir Povilas Stroliai, pabrėžę, kad grožis nebėra svarbiausias kriterijus renkantis tekstilės produkciją. Jie papasakojo, kokie interjero audinių pokyčiai laukia šiais metais.

Pasitinkant grįžtantį natūralumą

Violetinė – ji buvo 2018 metų dominantė. Interjero dizaineriai kvietė į savo interjerą priimti šio atspalvio detalių, o šiais metais „Pantone“ paskelbė, kad 2019-ųjų spalva – romantiška koralų oranžinė. Ji švelni, tačiau energinga ir traukianti akį. Šalia jos rikiuojasi ir šviesiai rožinė bei terakotos spalvos. „Terakotos, kitaip degtos žemės ar raudono molio, spalva itin natūrali, žemiška, suteikianti šilumos. Tokio atspalvio audiniai namuose suteiks džiaugsmo ir linksmumo“, – kalbėjo iš „Heimtextil“ grįžę „Audrinetos“ vadovai. Kuo daugiau natūralumo, pastelės, švelnumo, žemiškumo ir gaivumo.

Natūralumas dažnai sietinas ir su gamta, o pastaroji – su žalsvu atspalviu. Norintiems prabangesnės ir subtilesnės, bet ramios tekstilės savo namuose, interjero dizaineriai bei kūrėjai šiais metais rekomenduoja įtraukti ir smaragdinės spalvos detalių. Prie žemės atspalvių derės ir šaltai pilka spalva ar blizgučiai.

Spalvų psichologė Karen Haller viename www.thedesignsheppard.com interviu yra sakiusi, kad pagrindinės teigiamos smaragdinės žalsvos spalvos savybės yra pusiausvyra, balansas ir harmonija. „Tai saugi ir patikima spalva, perduodanti prabanga ir eleganciją, visai kaip brangakmenis“, – teigė K. Haller.

Tvarumo aktualumas ir vyraujanti raštų įvairovė

Spalvos – tik vienas iš kriterijų, renkantis audinius 2019-aisiais. Tinklalapyje www.heimtextil.messefrankfurt.com akcentuojama, kad šiais metais bus atsižvelgiama į aktualias globalines problemas, tokias kaip klimato atšilimą, taršą, vandens suvartojimą, itin aktualus taps tvarumas. Perdirbta medvilnė, poliesteris, netgi plastiko buteliukai tampa materija, iš kurios gaminami audiniai. „Heimtextil“ parodoje pristatyta ir Christian Fischbacher veikla, kuris iš panaudotų plastikinių buteliukų gamina dekoratyvius audinius.

Įvairių žanrų muzika skamba raštų srityje – čia 2019-aisiais vyraus įvairovė ir modernumas. Modernumas labiausiai atskleidžiamas raštų technikoje. „Ryškiausias išskirtinumas ir šių metų mada, kuri bus matoma vis dažniau, – audinių struktūros 3D efektas, kai raštai yra iškilę į viršų“, – pasakoja „Audrinetos“ savininkai.

Modernumas, ryškus audinio technologijoje ir faktūroje, raštuose dominuos pasyviau. Kur kas dažnesnis svečias bus gamtos grožio motyvai. Prie ramių, subtilių žemės spalvų sutiksime raštuotus rudens gėlėmis, juostelėmis, eglute, langeliais, juostelėmis ir geometrinėmis figūromis audinius. Vyraus ir šilkinių skarų raštai bei abstraktaus meno detalės.