Istorija alsuojantis butas

Vieta: Lisabona, Portugalija
Realizacija:
2015 m.
Plotas:
200 kv. m.
Projekto autoriai:
„RAR STUDIO“
Fotografijos:
Fernando Guerra | FG+SG
Tekstas:
Gintautės Kisieliūtės

 

Pirmame aukšte įrengtas išskirtinis, žavingas, modernus butas atskleidžia pastato, suprojektuoto XIX a. antroje pusėje, istoriją. Šioje Lisabonos dalyje anksčiau plytėjo sąvartynas, atsiradęs po 1755 m. žemės drebėjimo. Dabar tai – prašmatnus rajonas. Jame esantis lofto tipo būstas pasižymi aukštomis lubomis, natūralios šviesos gausa ir originalių apdailos medžiagų bei dekoratyvių detalių išsaugojimu. Galima sakyti, kad šie elementai padiktavo būsimą interjero stilistiką ir užtikrino vietos identitetą. Interjero autorė Rita Aguiar Rodrigues („Rar Studio“) kaip vieną pagrindinių projekto tikslų iškėlė visokeriopas pastangas išsaugoti, restauruoti, išryškinti istorines detales, pasakojančias senosios Lisabonos architektūros tradicijas, ir jas grakščiai sujungti su šiuolaikiniu periodu.

 


 

Buto planas buvo parengtas atsižvelgus į užsakovų pageidavimus, poreikius, gyvenimo būdą, tačiau taip pat siekta kiek įmanoma daugiau išlaikyti senąją būsto tipologinę struktūrą, kuri šiandien atrodo itin originaliai, nes į pagrindinius kambarius patenkama per atskiras zonas, skirtas daiktų sandėliavimui ir laikymui (o štai pačiuose kambariuose baldų būta visai mažai). Būstas padalytas į dvi pagrindines dalis, kurias skiria centre esančios drabužinių, daiktų laikymo zonos. Viena dalis – tai virtuvė ir šeimininkų miegamasis su privačiu vonios kambariu, o priešingoje pusėje – darbo kambarys, valgomasis, erdvi svetainė ir antrasis svečių miegamasis.

 

 

Vos įžengus čia pasijuntama tarsi labirinte – iš prieškambario galima patekti į pereinamuosius laisvalaikio kambarius arba į kitapus esančią virtuvę. Šiandien dažniausiai pastebime atviro tipo interjero, kur patalpos yra sujungtos, o jų funkcijos – suvienytos, pavyzdžius, tačiau turint didelį plotą, dizainerės bei užsakovų sutarimu, buvo nutarta gyventi švariai, neapsikrovus nereikalingomis detalėmis, ir patogiai, paslėpus visą netvarką ir daiktus atskirose talpyklose, o ne erdvėje, kurioje ilsimasi. Kadangi drabužinės yra pereinamos, natūrali šviesa sklinda per butą kiaurai. Virš aukštų durų, įsileidžiančių nemažai šviesos, papildomai sumontuoti langai, per kuriuos jos skverbiasi dar daugiau – todėl net sandėliukuose šviesu kaip kambariuose. Ritos Aguiar Rodrigues tikslas buvo sujungti visas erdves ir maksimaliai išnaudoti visą plotą, tačiau jos požiūris į tai kiek neįprastas: anot jos, išnaudotas plotas – tai švari ir akį džiuginanti (o ne baldais perkrauta) erdvė.

 

 

Virtuvėje išsaugotos istorinės XIX a. keraminės plytelės, pasakojančios apie portugališkas tradicijas. Pasenęs jų piešinys labai estetiškai kontrastuoja su tobulai baltomis plokštumomis, o tokias kompozicijas dar praturtina ir kur ne kur prasiskverbianti betoninių sienų tekstūra. Vonios kambariuose itin stiprus akcentas – ekspresyvaus marmuro piešinys. Šeimininkų vonioje siaura aukšta siena dėl juodai balto marmuro tampa tarsi grafiniu paveikslu, o priešais langą puikuojasi toks pat stalviršis su įmontuotu praustuvu. Ovali laisvai pastatoma vonia ir ilgos baltos užuolaidos abipus jos sukuria puikią kompoziciją, kuriai prabangos suteikia šiek tiek primenantis klasikinį stilių veidrodis chromuotais rėmais. Svečių vonios kambaryje stebina lašišos atspalvio marmurinė dušo zona ir iš to paties akmens suformuotas monolitinis praustuvas.

 

 

Visose patalpose vienu pagrindinių akcentų tapo atkurta originali natūralios medienos grindų danga (ji puošia net vonios kambarius), taigi visame interjere didžiausią svorį ir pagrindą turi jų piešinys. Šiltas grindų atspalvis leido priderinti modernius ar art deco stiliaus baldus, būdingus pietų šalims. Dominuojanti balta spalva dėl begalinių šviesos srautų tampa dar skaistesnė, leidžia priimti ir tamsesnius tonus, nes šie tiesiog negali užgožti ar apsunkinti tokios lengvos atmosferos. Praktiniais sumetimais aktyviausiai naudojamoje patalpoje – svetainėje – dizainerė numatė poilsiui skirtą didžiulę tamsiai pilką minkštą sofą. Priešais esantis juodas TV staliukas ir tokia pat tamsi komoda įsilieja į kompoziciją. Spalvų gamą kiek sudrumsčia šalimais stovintys rusvi odiniai foteliai tamsiais porankiais, o greta esantis stiklinis žurnalinis staliukas su chromuotomis detalėmis ir lubų lipdiniai suteikia kiek ekstravagancijos, kurią papildo keli dideli paveikslai. Kitur dominuoja balta spalva, šviesi mediena, o švarias plokštumas papuošia ant sienų kabinami meno kūriniai.

 

 

Erdvus butas Lisabonoje – tai savotiškas meno muziejus. Jame išsaugota ar atkurta nemažai istorinių detalių, interjero elementų, daugmaž išlaikytas originalus patalpų planas, o sienas puošia šiuolaikinis menas. Itin šviesios erdvės, kuriose nepabijota tuštumos ir palikta neapkrauta, švari atmosfera, SPA salonus primenantys ekspresyvūs vonios kambariai, nepaprastai jauki istorinėmis legendomis žavinti virtuvė ir patalpų, atitinkančių konkrečią funkciją, gausa – tai itin originalus buto projekto pavyzdys, kurį padėjo atskleisti „Rar studio“.

 

Daugiau nuotraukų:

 

Žurnalas.:ƒ „Centras“