Naujos kartos daugiabutis

Projekto autoriai: ADHOC
Vieta: Monrealis, Kanada
Įgyvendinta: 2017 m.
Plotas: 669 m²
Nuotraukos: Adrienne Williams
Tekstas: Gintautės Kisieliūtės

 

Daugiabučių tema yra aktuali bei neišsemiama – daugelis norinčiųjų gyventi mieste renkasi būtent tokį būstą. Nekilnojamojo turto rinka yra plati, todėl architektų darbu tapo ne tik pasiūlyti standartinius variantus, tačiau ir suformuoti detalią projekto viziją, argumentuojančią tam tikro tipo žmones apsigyventi būtent ten. Vieniems svarbu vieta, kitiems – buto plotas, pastato ar kvartalo ypatumai, tvarumas, ekologiškumas. Architektų komanda ADHOC didžiuojasi galėdama pristatyti naująjį, šiemet užbaigtą projektą „La Géode“, pasižymintį intymumu bei palankumu tiek vietos bendruomenei, tiek aplinkai.

 


Daugiabutis suprojektuotas de la Roche gatvėje, itin gyvybingoje Le Plateau Mont-Royal kaimynystėje, pulsuojančioje miestietišku ritmu. Prieš pradėdami kūrybinius darbus, architektai susipažino su esama padėtimi, aptarė, kokiems žmonėms galėtų būti skirtas šis rajonas. Šiuolaikiškame daugiabutyje telpa tik penkis butai, taigi buvo privalu suformuluoti labai tikslų būsimų gyventojų įvaizdį. Turint omenyje vietovės dinamiškumą, nutarta, jog daugiabutis privalo atspindėti  jaunų specialistų energiją, darnios šeimos įvaizdį ir porų norą patogiai gyventi. Projekto autoriai siekė, kad pastatas ir jo gyventojai natūraliai įsilietų į rajono ritmą, o ne išsiskirtų iš jo tarsi naujokai. Kitas siekis buvo sukurti itin jaukią, žaliuojančią aplinką, skatinančią jaunas šeimas nepalikti miesto ir neišsikelti į užmiestį, o puoselėti savo nediduką sodą.

 

 

 

Stengdamiesi pateisinti susikurtą įvaizdį, ADHOC architektai rūpinosi ne tik pastatu, bet ir vidiniu kiemu, tapusiu neatsiejama projekto dalimi. Būtent dėl jo buvo suprojektuotas mažesnio tūrio pastatas, turintis itin didelę vertę dėl suformuotos erdvės. Ji suteikė daugiabučiui išskirtinumo bei svarią priežastį, kodėl šioje vietoje mieliau gyventi nei kitose. Vietos potencialą ryškiai sustiprinęs žaliasis sodas leido organiškai sujungti privačias bei viešąsias erdves, taip pat tarsi padėjo perteikti šiuolaikišką žmonių požiūrį į civilizacijos bei gamtos darnos svarbą. Visa koncepcija buvo pagrįsta ir įkvėpta žeodos (pranc. geode) – mineralinio kūno, kurio ertmėje randami suaugę kristalai. Norėta sukurti gyvenamąją vietą, kurios, iš pažiūros, kuklus fasadas slėptų kai ką ypatingo bei brangaus – gamtos lobyną, galimybę džiaugtis žaluma viduryje miesto.

 

 

 

Daugiabutis iš išorės atrodo itin nuosaikiai, kukliai. Ažūrinės plytos šalia langų užsimena, jog pastatas turi savotiškos paslapties, o tai dar labiau pabrėžia arkos, vedančios į vidinį kiemą, apvadai, dengti blizgiomis trikampėmis plytelėmis, pagamintomis iš metalo. Balti ir mirguliuojantys paviršiai, komponuojami ant vidiniame kieme regimo fasado, susilieja su dangumi ir atspindi kristalinį žvilgesį primenančią saulės šviesą. Architektūrinė stilistika buvo apgalvota iki detalių – plytinis fasadas padėjo pastatui pritapti prie rajono, o modernus vidinis kiemas su žaliuoju sodu suteikė išskirtinumo.

 

  

 

Kadangi daugiabutis nedidelis, siekta panaudoti visą įmanomą erdvę, todėl rūsyje taip pat įrengtos dviaukščių butų patalpos. Norint, jog žemiausias lygmuo taip pat būtų užlietas natūralia šviesa, aukštesniajame aukšte grindyse buvo iškirsti langai: jie padėjo sukurti jaukią rūsio atmosferą. Rūsio lygyje įtaisyti balkonai skaidriais stogais – ypač privačios ir jaukios oazės. Butuose, nukreiptuose į gatvės pusę, įrengti jaukūs, įgilinti balkonai su stogu. Moderni laiptinė, patogus bendrų patalpų išdėstymas ir labiau privatų namą primenanti aplinka skatina nevengti kaimynų, o su jais bičiuliautis. Maža bendruomenė gali drąsiai susiburti ir vidiniame kieme rengti malonius pasisėdėjimus. Butų interjeras pasižymi šviesa, erdvumu, modernumu. Neapkrautos patalpos, lengvos formos, mediena ir natūralūs žemės tonai sukuria malonią, švarią aplinką, kurioje patogiai gyventų jaunos šeimos ar poros.

 

  

 

Ekologiškumo strategija bei gamtos išteklių naudojimas – tai savybės, atspindinčios projekto ambicijas bei siekį tapti kuo inovatyvesniu pastatu. Būtent tokie tikslai greitu metu pažymės tokią architektūrą kaip pirmojo daugiabučio Kanadoje, gavusio LEED v4 sertifikatą. Vidinis kiemas suteikia galimybę saulės šviesa aprūpinti visas patalpas, o energiją taupančios apdailos bei statybinės medžiagos leidžia taupiai naudoti gamtos išteklius. Akustinės savybės ir augalija, kerojanti už langų, – tai aplinką tausojančios ideologijos dalis. Suformuoti šešėliai, kaip ir tikslingas saulės šviesos nukreipimas į tam tikras patalpas, leido sukurti puikų mikroklimatą, tinkamą sveikai gyventi ir auginti vaikus.

 

 

 

Daugiabučio „La Géode“ projektu studija ADHOC siekė pademonstruoti per daugelį metų sukauptą žmonijos patirtį, technologines naujoves ir atradimus, savo pavyzdžiu parodyti, kaip svarbu rūpintis kiekviena detale, kūrybiškai mąstyti ir ieškoti pačių geriausių sprendimų. Tik tokie sprendimai, o ne nuolaidūs kompromisai, leidžia mūsų kartai tapti geresne nei ankstesnioji.

 

Žurnalas: „Centras“