Alpinistų prieglobstis

Vieta: San Estebanas, Čilė 
Architektas Gonzalo Iturriaga Arquitectos 
Klientas privatus

 

Alpinistų prieglobstis – taip architektai vadina aštriabriaunį, labiau kosminį laivą nei pastatą primenantį namelį San Estebano mieste, Čilėje. Projektuotojų užduotis buvo sukurti mažą kabiną su stogu, virtuve, vonios kambariu ir miegamuoju. Objektas turėjo būti skirtas ilsėtis ir pagrindiniams žmogaus poreikiams tenkinti, kad tas galėtų tęsti prieš kelias dienas pradėtą kelionę kalnuose.

 

 

Gonzalo Iturriaga Arquitectos biuras pasiūlė struktūrą, sudarytą iš plokštumų ir aštrių briaunų, kurios užlenkimas sukuria įėjimą, o iškirtimai – galimybę gėrėtis aplinkiniu kraštovaizdžiu. Eksterjero formą ir interjero tūrį apibrėžia lenkimo linijos, tanki pušies lentų apdaila suteikia formai grafikos ir kontrastuoja su skaidriais langais. Pastatą laikantys pilonai sukuria lengvumo ir mistikos aurą ir įtvirtina tūrį kaip savarankišką, virš žemės sklendžiančią struktūrą. Itin įdomus pagrindinis įėjimas, kuris, kaip ir dera į kosminį laivą panašiam statiniui, yra atskiras, prikeltas nuo žemės pandusas. Tūrio vidaus ir išorės apdailai panaudotos tokios pat pušinės lentos, tačiau išorėje jos tamsios, o viduje šviesios. Tai kuria įdomų žaidimą tarp vidaus ir išorės užlenkimų, taip pat įtvirtina modernistinį kontrastingą pastato-kiauto įvaizdį. Kabina turi atskirą išėjimą į akmeninę terasą. Ji suprojektuota tarsi platforma, atskirta nuo pagrindinio tūrio, tačiau žaidžianti pagal tos pačios geometrijos taisykles. Miegamojo zonos pusėje įrengtas baseinas paverčia šią alpinistų kabiną tikra atsipalaidavimo šventove.

 

 

 

Gyvenamoji erdvė išdėliota aplink centrinį branduolį, talpinantį utilitarias funkcines zonas.

Kabinos gale yra miegamasis kartu su sandėliavimo patalpa, skirta alpinistų įrangai. Kitame gale suprojektuota sėdėjimo zona: netoliese dunksantis kalnas prikausto besiilsinčių keliautojų dėmesį.

Interjero sprendimai žavi paprastumu. Virtuvės furnitūroje siekta išlaikyti bendrai architektūrai būdingą medžiagą, pavieniai pastatomi baldai paprasti, neįmantrūs. Kambario akcentais tampa židinys, paveikslai ir baldai, tarp kurių yra antikvarinis valgomojo stalas su keturiomis raudonomis Charles&Ray Eames projektuotomis kėdėmis. Aštrios geometrijos langų rėmai kartu su kitais akcentuotais interjero elementais skleidžia juodą metalo tamsą.

 

  

 

Pastatas ventiliuojamas iš visų pusių, gaivus kalnų oro srautas patenka į vidų pro keletą specialiai tam sukurtų angų.

Ši kalnuose iškilusi kabina yra alpinistų atvykimo ir išvykimo taškas. Tai nėra tik apžvalgos aikštelė bei pastogė, tai – ir speciali vieta, skirta apmąstymams ir poilsiui, tikras alpinistų prieglobstis.

Daugiau nuotraukų:

           

Žurnalas „Centras“