Biuras vidury laukų

Projekto autoriai „Maurice Martel architecte“, Linda Fillion 
Vieta: Napervilis, Kvebekas, Kanada 
Įgyvendinta 2016 m. 
Plotas 1250 m² 
Nuotraukos Adrien Williams 
Tekstas Gintautės Kisieliūtės

 

 

 

Naujoji „Lareau“ draudimo bendrovės būstinė susidūrė su išlikimo iššūkiu – kaip kaimo vietovei, neturinčiąi jokių estetinių savybių, įkvėpti grožį ir paskatinti šį pramoninį rajoną keistis, priimti daugiau projektų, efektingo dizaino atžvilgiu? Tam buvo pasitelkta architektų kompanija „Maurice Martel architecte“, padėjusi išspręsti galvosūkį tiek estetine, tiek funkcine prasme, o interjero sprendimus, susijusius su darbuotojų komfortu, priėmė dizainerė Linda Fillion.

 

 

Du pastato korpusus norėta atskirti ne tik vizualiai, bet ir funkciškai: viename numatytos darbo vietos, kitame – bendro naudojimo zonos, poilsio erdvės. Pirmasis dviejų aukštų statinys šlaitiniu stogu talpina 50 darbo vietų per abu lygius. Nors pastatas ir nėra mažas, jis atrodo gana lengvai dėl sumanių fasado sprendimų, vienas jų – originalus dalinis fasado įstiklinimas ir netikėtas, tarsi pjūvio rėžis – įstrižai susikertantis stiklas ir mediena. Kitas žavingas elementas – netaisyklingos langų eilės. Vietomis prasikeičiantys langai neatrodo padrikai, tačiau suteikia įdomumo ir laisvės pojūtį, o medienos apdaila dar labiau sustiprina neoficialų įvaizdį. Nekontrastuojančios fasado ir stogo apdailos medžiagos bei iš lauko pusės tamsintas stiklas suteikia pastatui vientisumo, todėl jo struktūra tarsi susilieja ir pritampa prie aplinkos.

 

  


Į kitą korpusą patenkama per įstiklintą lauko koridorių, kuriuo einant, darbuotojai gali stebėti augančius medžius bei gamtą, besikeičiančią kartu su metų laikais. Antrasis pastatas daug paprastesnis – tai stačiakampis, tomis pačiomis apdailos medžiagomis pasižymintis statinys lygiu stogu. Čia sutelktos valgymo, poilsio, bendravimo zonos, įterpta žalumos elementų bei jaukumo suteikiančių dekoro detalių. Viduje vyrauja balta spalva, suteikianti erdvės, langų gausa, užtikrinanti natūralią šviesą, šviesios plytelės bei mediena, šuolaikiškai panaudotas pilkas betono paviršius ir metalo elementai. Šviesios vidaus erdvės kontrastuoja su išorėje vyraujančia melsvosios eglės mediena, tačiau tamsus fasadas labiau susilieja su landšaftu ir nekonkuruoja su gamta.

 

 

 

Šalia greitkelio esantis biuro kompleksas stovi vienišas viduryje laukų. Pagrindinis fasadas neturi jokių išskirtinų savybių, kadangi užsakovo prašymu nenorėta dirbtinai sukelti įspūdžio atvykstantiesiems ar atrodyti atgrąsiems. Biuro tikslas – spinduliuoti prieinamumu bei jaukumu, o ne griežta įtaiga.

Daugiau nuotraukų: 

         

Žurnalas:  „Centras“