Kaimynystė bendraujantiems

Projekto autoriai: Arqmov (Arquitectura en Movimiento)
Vieta: Meksikas, Meksika
Plotas: 2 300 m²
Įgyvendinta: 2016 m.
Nuotraukos: Rafaelio Gamo
Tekstas: Gintautės Kisieliūtės


Coli Roma – tai projektas, tapęs Meksiko miesto dalimi, atspindinčia Roma Norte rajono (čia gausu galerijų, klubų, barų) kultūrą, pagal kurią ir formuojamas tolimesnis teritorijos įvaizdis. Pagrindinė šios vietovės savybė – išvystyta viešoji erdvė. Aktyviai naudojama aplinka siūlo unikalią galimybę pasimėgauti progresyvios kaimynystės pramogomis, perteikiančiomis gyventojų pomėgius, ryšį su miestu, komunikabilumu. Atmosfera atskleidžia ne tik asmeninį žmonių gyvenimą, bet ir persikelia į šalimais esančias viešąsias erdves, kur šie drąsiai reiškiasi. Čia kaimynai nebijo užmegzti artimų ryšių ir kartu leisti laiko. Tokia koncepcija ir gyvenimo būdas padarė didžiulę įtaką daugiabučio projektui, kurį įgyvendino architektų studija Arqmov.

 

 

Pastatas buvo suskaidytas į konceptualius elementus: privačią ir viešąją erdves. Jas abi reikėjo nuosekliai sujungti, todėl autoriai nusprendė, kad tam puikiai tiks žemutiniame aukšte esanti urbanistinė stotelė, kurioje prasilenkdami namo gyventojai gali trumpai pasišnekučiuoti. Aplinka jų neįpareigoja ir neblaško, mat ši zona įrengta kiek žemiau lauko šaligatvio lygmens, todėl privatumo pokalbiui pakanka. Ši erdvė taip pat tinka ekspozicijoms, parodoms, kultūriniams renginiams bei susirinkimams rengti, taigi stengtasi namą projektuoti taip, jog daugiabučio gyventojai bendrautų tarpusavyje ir turėtų bendrų patirčių. Iš stotelės patenkama į lauką, tiesiai prie modernaus, plastiško, didžiulio suoliuko, prie kurio dar galima rakinti dviračius. Lauko baldas tapo ne ką mažiau svarbia architektūros dalimi.

 

  

 

Name įrengti 8 standartiniai butai, 2 butai su atskirais įėjimais, 2 mansardiniai apartamentai (penthouse), žaliasis sodas ant stogo bei 2 lygių požeminis garažas. Būstai išdėstyti pagal linijinį erdvinį principą, tad į kambarius patenka daugiau dienos šviesos ir geresnė natūrali ventiliacija. Fasadas suskaidytas į kubus, atsižvelgiant į jų vietą saulės ir vėjo atžvilgiu: tai padėjo sukurti itin žaismingas išorines plokštumų, apdailos medžiagų, tekstūrų kompozicijas. Toks linijinis butų išdėstymas gyventojams leidžia matyti gatvės vaizdus abipus pastato. Tai ypač svarbu skirtingais sezonais, nes nuo gatvės sklindanti šiluma džiugina vėsesniu metu, tačiau vidinis kiemas malonina pavėsiu svilinant karščiams. Pirmame aukšte esantis butas yra studijos – lofto tipo, kituose vyrauja atviros erdvės: čia dvigubas aukštis vertinamas kaip estetinis, o ne funkcinis bei praktinis elementas. Būstai su atskirais įėjimais bei mansardiniai butai yra dviaukščiai. Žaliajame sode ant stogo suformuotos 6 privačios poilsio vietos ir bendra SPA zona, skirta kaimynų bičiulystei stiprinti ir smagiems vakarams ar savaitgalio popietėms leisti.

 

  

 

Plokštumų paviršiams naudojamos skaidrios, ryškios, grubios ar blizgios medžiagos. Apdaila norėta perteikti konkrečią jos savybę ir taip sukurti kontrastingas, dinamiškas kompozicijas, o ne monotoniško, standartiško daugiabučio įvaizdį. Pagrindinė struktūra pagaminta iš metalinių kolonų ir statramsčių, dažytų juodai ir suteikiančių bendram vaizdui savotišką kontūrą, tvirtumo jausmą, monolitiškumą bei grafiškumą. Grindims panaudotas rievėtas metalas, vietomis suteikiantis žaismingo ritmo ir lengvumo. Stotelės zonoje suderintos betono, juodo metalo, grotelių, medienos, stiklo ir tinklo faktūros sukelia labai šiuolaikiško, gyvybingo miesto jausmą, kurio ir buvo siekta. Pakilus į gyvenamuosius aukštus, betonas persimaino į švarią baltą spalvą, tačiau juodas aliuminis, mediena, tamsios akmens masės plytelės, atviri lubų ventiliacijos vamzdžiai bei ortakiai nepakeičia apačioje sudarytos modernios miestietiškos stilistikos bei urbanistinio įvaizdžio.

 

  

 

Ryškiaspalvis ir struktūriškai išskirtinis daugiabučio projektas dėl savo stilistikos kelia klausimų, susijusius su čia gyvenančiais žmonėmis, – tai nėra standartinis, kiekvienam skirtas pastatas. Čia gyvena komunikabilių, drąsių, veiklių žmonių kompanija, kuriai gyvenamąją vietą būtent pagal poreikius ir pomėgius sukūrė autoriai Arqmov. Vietos tradicijos susipynė su architektūra ir tarsi užtvirtino įpročius, kuriuos skatinama ir toliau puoselėti. 

 

Žurnalas: „Centras“