Kūrėjų planas – apie šviesą

Vieta: Torontas, Ontarijus, Kanada
Įgyvendinta: 2015 m.
Plotas: 279 m²
Projekto ir landšafto autorius: projektų biuras „+tongtong“
Projekto vadovas: Johnas Tongas
Fotografijos: Lisos Petrole
Tekstas: Julijos Belickienės

 

Įgyvendindamas namo atnaujinimo ir plėtros projektą, kūrėjų biuras „+tongtong“ siekė  tradicinį, trijų aukštų gyvenamosios paskirties pastatą, stovintį rytiniuose Toronto pakraščiuose, paversti skoningu, moderniu būstu. Plataus profilio architektų bei dizainerių komanda parengė aiškią strategiją, kaip pritaikyti Viktorijos laikų stiliaus statinį stilingam ir moderniam gyvenimui.

 

  

 

Įgyvendindamas namo atnaujinimo ir plėtros projektą, kūrėjų biuras „+tongtong“ siekė  tradicinį, trijų aukštų gyvenamosios paskirties pastatą, stovintį rytiniuose Toronto pakraščiuose, paversti skoningu, moderniu būstu. Plataus profilio architektų bei dizainerių komanda parengė aiškią strategiją, kaip pritaikyti Viktorijos laikų stiliaus statinį stilingam ir moderniam gyvenimui.

Viena pagrindinių projekto sąlygų buvo maksimaliai išplėsti gyvenamosios erdvės ribas ir sukurti būstą, atitinkantį visus šeimos poreikius, tačiau savo stiliumi nekonfrontuojantį su supančia aplinka, veikiau priešingai – įsiliejantį į rytinės Toronto dalies kaimynystę.

Autorius įkvėpė originalus Viktorijos laikų stiliaus pastatas ir tuometinis gyvenimo tempas kaimiškoje vietovėje. Jie pasitelkė naujoviškas idėjas bei šiuolaikinės architektūros kalbą ir į vietą pažvelgė naujai ir šiuolaikiškai. Didelį dėmesį kūrėjų komanda skyrė šviesai ir natūralioms medžiagoms.

 

 

 

Pilki ir juodi cinkuoti paviršiai naudojami tiek pastato išorėje, tiek viduje. Toks sprendimas leido sujungti tradicinio bei šiuolaikinio būsto schemą. Vertikaliai projektuojami platūs, didelių gabaritų langai gyvenamąjį būstą dosniai aprūpina natūralia dienos šviesa, kuri namams suteikia nenuginčijamo lengvumo, švaros, estetikos įspūdį. 

Johnas Tongas pabrėžia erdvios laiptinės svarbą. Ji – tarsi tiltas, jungiantis pastato aukštus ir atnešantis saulės spindulius į pirmąjį aukštą. Šviesa į laiptinę patenka pro angą, organiškai atsiradusią virš laiptų. Trečiajame pastato aukšte įdomiu akcentu tampa didžiulis, masyvus trikampio formos langas. Jis iš esmės pakeitė pastato frontoną, o privačią namų erdvę suliejo su išoriniu pasauliu. Pro įspūdingo dydžio langą atsiveria miesto panorama. Tačiau jis saugo šeimininkų ramybę ir tik jiems skirtą erdvę. Privatumą išsaugoti padeda specialiai trikampio formos langui pagaminta suskleidžiama širma, naudojama pagal šeimininkų poreikius.

 

  

 

Kraštinėje pusėje esantis virtuvės langas atkurtas stengiantis išlaikyti jo plotį ir pirmines pastato proporcijas. Pro jį sklindantis šviesos kelias driekiasi iš virtuvės ir susijungia su plačiu, išilgintu virtuvės darbastaliu bei valgomojo erdve. Šviesa supina kelias funkcines zonas: virtuvės, valgomojo ir integruoto židinio, kurios savo ruožtu kuria vientisą, nedalomą interjero stilistiką, atkartojančią vienos šeimyninės erdvės poreikius. Visa šeima gali karaliauti didelėje, plačioje virtuvėje ir čia pat pereiti į valgomąjį ar šalia virtuvės esantį barą.

 

 

 

Siekiant išlaikyti pasirinktas dizaino tendencijas, valgomojo bei virtuvės interjere gausu pilkos bei baltos spalvos: pilki cinko bei chromo atspalviai natūraliai persipina su balta šviesa, sklindančia pro langus, įtaisytus iš abiejų pastato šonų. Interjero elementai monolitiški, švarūs, išgryninti. Čia nėra vietos nereikalingoms smulkmenoms ar detalių gausai, veikiau priešingai – visos smulkios detalės tarsi pasislepia, išnyksta, susitapatina su patalpa. Tokio stiliaus interjere aišku viena –  nėra jokios ribos, kur baigiasi ir prasideda švarios erdvės vientisumas. Viskas numatyta žingsniu į priekį, visas pozicijos užleidžiamos šviesos kuriamam lengvumui, švarai, erdvės kvėpavimui.

 

 

 

Šviesos kuriamas lengvumas pasklinda per visus pastato aukštus ir paliečia kiekvieną namų kampelį. Tiek miegamajame, tiek vaikams skirtame kambaryje atsisakoma perkrautų detalių, nereikalingų formų ir iššaukiančio kolorito. Žaismingumo suteikia nedideli ir spalvingi interjero akcentai, kaip antai spalvingas kilimas, sėdimasis krėslas, knygos. Vonios kambaryje švaros pojūtį pagyvina smulki kelių atspalvių mozaika.

 

  

 

Galinis pastato fasadas buvo visiškai transformuotas ir atidengtas, norint maksimaliai priartinti įspūdingą guobos vaizdą už lango. O priekinis pirmojo aukšto fasadas pridengtas cinkuota stogine, apsaugančia nuo per didelių saulės spindulių kaitros.

Gamtovaizdį į bendrą namo stilistiką įsupa jauki, medinė terasa, lengvai pasiekiama iš galinės pastato pusės. Čia, tarp gretimų namų, atsiveria jaukus žaliuojantis kiemelis, apgaubtas apsaugine tvorele, kuris vėlgi sukuria privataus ir tik šeimai skirto laiko prieglobstį. Tai puiki erdvė žaisti vaikams, stabtelėti dienos šurmulyje ir atrasti nuosavą gamtos kampelį mieste įsikūrusiuose namuose.

 

  

 

Šis gyvenamojo namo projektas „+tongtong“ biuro kūrėjams toli gražu nėra pirmas sėkmingai užbaigtas kūrinys. Kūrėjų biuras kartu su vadovu Johnu Tongu neseniai užbaigė visą sėkmingą darbų seriją: apdovanojimą pelnė „Drake Devonshire Inn“ ar „Barsa Taberna“ projektai, taip pat autoriai nuolat dirba su skirtingais objektais, pavyzdžiui, „Mascot Brewery“ alaus darykla, JAV restoranais, rengia Detroito (JAV) miesto plėtros planą, ruošia „Molson Kanada“, „Drake 1150“ bei kitų gyvenamųjų pastatų atnaujinimo ir plėtros projektus.

 

Žurnalas: „Centras