Microsoft biuras Milane

Projekto autoriai: DEGW 
Vieta: Milanas, Italija 
Įgyvendinta: 2017 m. 
Plotas: 8 600 m² 
Nuotraukos: Microsoft Italia 
Tekstas: Gintautės Kisieliūtės


Microsoft biuro interjero projekto tikslas – atspindėti „New World of Work“ (liet. Naujojo darbo pasaulio) koncepciją, paremtą dinamiškos aplinkos svarbaBūtent tokia atmosfera suteikia darbuotojams lankstumo, leidžia atsiskleisti kiekvienai asmenybei, sudaro galimybes komfortiškai dirbti tiek vienišiams, tiek draugijos mėgėjams. Funkcionaliame ir technologiškai pažangiame biure išplečiamos erdvių panaudojimo galimybės, o naujoviški sprendimai padeda išsklaidyti kasdienio darbo rutiną.

 


Kompleksas išsidėstęs per šešis aukštus. Pirmieji du aukštai skirti klientams aptarnauti. Jie kviečia praeivius apžiūrėti ir išbandyti įmonės produkciją. Likusiuose aukštuose įsikūrę kiti darbuotojai bei partneriai, su kuriais rengiami bendri projektai. Interjero autoriai nepamiršo ir būstinės lokacijos, todėl atsižvelgė į itališką dizainą, stilistiką, baldus, aksesuarus. Stengtasi sukurti jaukią, šiltą, svetingą aplinką, būtent todėl pasirinktos natūralios apdailos medžiagos, kaip antai medis. Kadangi norėta, jog skirtingos zonos persidengtų, jos nebuvo griežtai atskirtos vizualiai ar tam tikromis priemonėmis. Siekta, kad iš vienos paskirties erdvės viskas natūraliai pereitų į kitą.

Dalis erdvių yra skirta grupiniams pokalbiams, diskusijoms, pasitarimams bei komandiniam darbui ar susirinkimams, tačiau nepamiršta ir privačių zonų individualiam darbui, taip pat patalpų, izoliuotų garso plokštėmis: jose galima apsistoti, kai reikia maksimaliai susitelkti. Šiame biure niekas neturi nuolatinės darbo vietos, todėl  darbuotojas kasdien renkasi, kur jam tą dieną labiausiai norisi dirbti.  

 

 

 

Poilsio zonos, atspindinčios sporto, gamtos ir miesto tematiką, – tai vietos, kuriose darbuotojai renkasi atsipūsti nuo užduočių ar išgerti kavos. Čia pat įrengtos stovimosios darbo vietos, skirtos greitai, patogumo nereikalaujančiai veiklai. Komplekso viršuje lubos trigubai aukštesnės, taigi įstiklintas fasadas ir didžiulės erdvės atveria nuostabų vaizdą į miesto panoramą. Čia stovi ovalus, 16 vietų susirinkimų stalas, o viršum jo kybo milžiniškas šviestuvas su glotniu, nuo pat lubų besidriekiančiu audeklu. Tame pačiame aukšte įrengta virtuvė, atsipalaidavimo zona, kurioje – namus menančios sofos bei televizorius.

Gana stipri architektūrinė biuro išraiška bendram vaizdui suteikia struktūriškumo, stabilumo įspūdį. Jį sustiprina betoniniai kylančių palangių lūžiai, įstrižai sumontuotų sijų eilės lubose, stambi kolona, laikanti juodo metalo laiptasijos prilaikomus sraigtinius laiptus. Tarsi akvariumai atrodantys skaidrūs, įstiklinti susirinkimų kambariai primena futuristinius vaizdus dėl modernių darbo kėdžių ir lenkto stiklo bei lubų  perimetro. Individualiam darbui skirtose zonose aplinka kur kas jaukesnė tiek dėl šiltų spalvų, tiek dėl naudojamų medžiagų ir jų kompozicijų: nesudėtingi mediniai baldai, geltonai žalsvas koloritas, kabantys augalų vazonai ir vaizdas pro langą leidžia čia darbuotis itin ramiai.

 

 

 

Virtuvėje vėl atsikartoja žalsvi, geltoni ir oranžiniai atspalviai. Čia jie šildo moderniai atrodančią, tačiau namus primenančią erdvę. Į akis krinta lubose tarsi voratinklyje įsipynę balti šviestuvų gaubtai, didžiulis, tarsi šeimyninis valgomojo stalas, baras, išklijuotas pilkomis, baltomis bei juodomis šešiakampėmis plytelėmis. Šviesus medis čia taip pat džiugina akį maloniu raštu, suteikia šiuolaikiškai aplinkai jaukumo.

Šis biuras šaunus tuo, jog turi skirtingą įvaizdį atspindinčias erdves, kurias darbuotojai gali pasirinkti pagal savo charakterį: nuo kone futuristiškai, itin moderniai atrodančių darbo zonų vienam ar būriui žmonių, iki jaukių žaliųjų sodų prisiekusiems individualistams jaukioje aplinkoje. Architektų DEGW studija padėjo bendrovei Microsoft sukurti aplinką, kurioje atsiskleistų patys darbuotojai ir naujomis idėjomis prisidėtų prie įmonės klestėjimo.

Daugiau notraukų:

             

Žurnalas  „Centras“