Prekybos biurų paviljonas

 

Projekto autorius: AOE 
Klientas: privatus 

Vieta: Čongčingas (Chongqing), Kinija 
Įgyvendinta:  2017 m. 
Nuotraukos: Chongqing Sunac 
Tekstas: architekto Tomo Milkamanavičiaus

 

Architektų biuras AOE gavo užduotį suformuoti naują prekybos biuro architektūrinį įvaizdį. Pagal Kinijos įstatymus ateityje pastatas turi būti pakeistas į vaikų darželį, todėl prekybos biuro funkcijos gyvavimas yra laikinas. Tai architektams tapo nelengvu uždaviniu, nes biurui ir vaikų darželiui keliami visiškai skirtingi suplanavimo, erdvių organizacijos, formos ir išvaizdos reikalavimai.

 


Dėl tvarumo ir estetinių priežasčių buvo pasirinkta strategija panaudoti pakabinamą metalo tinklą. Metalinė pastato „oda“ kuria unikalų fasadą, turintį tradicinės kinų architektūros bruožų. Skirtingai nuo vakarietiškos architektūros, paremtos akmeninio mūro konstrukcine sistema, senovės kinų architektūra nenaudojo geometrinės formos kaip esminio bruožo. Priešingai, kiniška medžio struktūra sutelkta labiau ties architektūrinės logikos, paremtos fizikos dėsniais, išryškinimu.

Tokia tradicinė kinų architektūros ypatybė labai primena modernistinės architektūros savybę, kai istorizmo stiliams būdingą struktūros slėpimą po dekoratyviniais elementais pakeitė konstrukcijos ir statybinių medžiagų kaip estetikos formuotojų modelis.

 

 

 

Struktūriniai pastato komponentai, tokie kaip pilarai, sijos ir gegnės, yra išeksponuoti, visi veikia išvien su natūraliais mechanikos dėsniais. Išsikišę metaliniai kronšteinai formuoja vadinamąją „pilkąją zoną“ tarp dviejų pastato fasadų, kuri yra tarsi tuščia erdvė, suliejanti gamtą ir pastatą į vientisą visumą, kad būtų pasiektas simbiotinis žmogaus ir gamtos ryšys. Prekybos biuro architektūrinė koncepcija buvo paveldėta iš šios simbiotinės filosofinės idėjos.

Metalinio tinklo, kaip antro fasado, panaudojima formuoja tvarią užuolaidą, kuri saugo pastatą nuo tiesioginių saulės spindulių ir tausoja vėsinti skiriamą energiją. Šis elementas taip pat atlieka estetinę funkciją vizualiai ir erdviškai sujungdamas erdves ir kurdamas elegantišką perėjimą. Perregimas metalinis tinklas kuria ypatingą gylio ir erdvės įspūdį.

 

 

Elegantiška ir šiuolaikiška plieno tinklo užuolaidos struktūra yra esminis ir unikaliausias šio pastato bruožas. Perregimumas kartu su grakščiu reljefu kuria poetišką dzen erdvę. Nors architektūrinė forma ir medžiagos yra modernios, bet esminė tradicinės architektūros filosofija išlieka ta pati. Pagrindinis dėmuo čia – formos nebūvimas, kas yra aukščiausio lygio sofistika.

Nuotraukų galerija:

                             

Žurnalas „Centras“