Privatus gyvenamasis Nr. 83 2012

Butas Naujamiestyje

“Išlaisvinti” erdvę, išspręsti funkcines problemas ir nedidelį, komplikuotos planinės struktūros butą paversti šviesiais, erdviais namais, kuriuose, trumpalaikių vizitų į Vilnių metu, komfortiškai jaustusi jo šeimininkai – tokie buvo mūsų ir užsakovo suformuluoti tikslai. Visų pirma, atsisakėme buvusios izoliuotų patalpų struktūros. Vietoje dalies pertvarų panaudojome plačias stumdomas duris, sukūrėme bendrą, daugiaplanę erdvę. Butas vizualiai padidėjo, atsivėrė didesnis vitrininių langų plotas. Vidinės erdvės, terasos ir aplinkos ryšys tapo vientisesnis. Beveik visą gyvenamąją erdvę apjuosėme plačia palange, kuri ne tik apjungė skirtingų funkcijų zonas. Po ja paslėpėme radiatorius, o svetainės dalyje palangės pratęsimas tapo puikia talpykla smulkiems daiktams susidėti. Specialiai šiam butui suprojektavome sofą, susidedančią iš atskirų segmentų. Ją galima transformuoti pagal savo poreikius, tarkime, paversti papildoma dviviete lova. Buto vėdinimo ir kondicionavimo sistemas integravome sieniniuose virtuvės balduose, o į pakabinamų lubų plokštumą - apšvietimo įrenginius. Pakabinamų lubų geometrinės formos kompoziciškai apjungė svetainės ir virtuvės erdves, tačiau jų neuždarė, dinamiškomis linijomis nukreipė tolyn… Galiausiai, funkcinių ir estetinių sprendimų visumą leido sukurti išgrynintą, harmonigą erdvę, atvirą gyvenimui, improvizacijai. “Išlaisvinta”  erdvė atsivėrė, ir aplinka įsiliejo į vidų, nešdama jautrius gamtos virpesius, priešais esančios cerkvės kupolo atspindžius.

Fotografijų autorius: Augis Narmontas.