Privatus gyvenamasis Nr. 69 2016

#1_Slenio_vila_arches.jpg

Apie projektą:

Pagrindinis autorius: Arūnas Liola
Bendraautoriai: R.Liola, E.Neniškis, M. Kaučikaite, E.Geštautaitė
Šalis: Lietuva
Plotas:  415 m2

Slėnio Vila

Tik keli šimtai metru nuo judrios miesto gatvės ir atsiduri išskirtinėje parko aplinkoje. Gamtos ramybė ir harmonija. Šį pojūtį dar labiau sustiprina natūralus slėnis, senoji Raguva. Saulėtas slėnio šlaitas. Pamiškė. Buvusios medinės sodybos vieta. Regioninio parko teritorija. Reglamentuoti architektūriniai sprendiniai. Teritorijos architektūrinės raiškos apribojimai ir užsakovų vizija gyventi moderniame name - tai pagrindiniai atspirties taškai. Pasiūlytas sprendinys maksimaliai atsitraukia į saulėtą pamiškės šlaitą. Naujas tūris projektuojamas buvusios sodybos vietoje. Išsaugomas esamas šlaitas bei visi sklype esantys vertingi medžiai. Pastatas tarsi „pakimba“ virš slėnio, atsiverdamas į jį ištisinėmis vitrinomis. Cokolinis aukštas dalinai slepiasi šlaite. Juodo skalūno apdailos dėka jis nyksta pamiškės šešėlyje. Eksponuojasi tik pirmo aukšto tūris, apdailintas natūraliu medžiu. Lakoniška, skulptūriška tūrių forma interpretuoja tradicinio dvišlaičio namo siluetą. Tūrio skaidymas, kintančios tūrių formos, humaniškos proporcijos, stiklo ir medžio dermė kuria lengvumo įspūdį. Vidinės erdvės atkartoja tūrio formas. Vientisa fasadų ir stogo natūralaus medžio apdaila kuria formos vientisumo pojūtį. Medžiagiškai ir spalviškai tarpsta pamiškės ir šlaito fone. Skaidant tūrį kuriamos mikro ervės – kiemai. Tai namas gamtoje. Tad ir visos pagrindinės patalpos turi išėjimus į lauko erdves -kiemus. Jos išsidėsto skirtingose lygiuose, kuria betarpiškumo ir privatumo pojūtį, įgalina mėgautis tiek rytine, tiek ir vakarine saule. O pirmojo aukšto konsoliškai prasikišantis tūris sukuria ir dengtą terasą. Pirmo aukšto vitrinas dalinai dengia vertikalios medinės žaliuzi. Jos apsaugo pastatą nuo perkaitimo, kuria fasado ažūriškumą bei tampa neatsiejama interjero dalimi. Siekiant minimalizuoti intervenciją į gamtinį slėnį, suprojektuotas apželdintas veja bei natūraliu granitu grįstas įvažiavimas iki pastato. Sklypą juosia ažūriška tvora, išsaugomi medžiai.Siekis – maksimaliai išsaugoti išskirtinę gamtinę aplinką, gerbiant tradicijas, sukurti naują, šiuolaikinę architektūrinę raišką.

English:

Just a few hundred meters from active city street and you can find yourself in exclusive surrounding of the park. Calm and harmony of nature. Sunny slope of the valley. Outskirts. Place of the former wooden farmstead. Regional park territory. Regulated architectural solution. Territory limitations for architectural expression and clients vision to live in contemporary house – these were starting points.The object is located in sunny part of the slope next to the outskirts. It is designed in former farmstead place. Existing slope and all valuable trees in the site are preserved. The idea of the building is to ,,hang“ it over the valley and open it to the valley by continuous  windows. The ground floor is partly hidden in the slope. Due to black shale finish the ground floor disappears in outskirt shadow. Only the  first floor volume, finshed with natural wood, is exibited .  Laconic, sculptural form of volumes interprets the silhouette of traditional  sloped house. Divided volume, varying forms, human scale proportions, glass and wood harmony creates the impression of lightness.  Interior  spaces follow forms of the volume. Integral natural wood finish of the facades and roof creates impression of form solidity.  The volume with its materials and coloring flourishes in forest and valley background. By dividing the volume, micro-spaces -  courtyards  are created.  This is the building in nature. Therefore all main interior spaces have  entrances into exterior spaces- courtyards. Courtyards are arranged in different levels, creating sensation of wholeness and privacy, enabling to enjoy both morning and evening sun.  The hanging volume of the first floor naturally creates the terrace. Windows of the ground floor are partly covered with the vertical wooden lamelles, they serve as protection from overheat and becomes a part of the interior. Suroundings are planted with grass, the path to the enrance is covered with granite tiles in order to minimize the intervention to the nature. The plot is surounded with the open work fence.  

 

Projektas nugalėjo konkurso „Metų interjeras / Auksinė paletė'16“ nominaciją – „Geriausias privatus interjeras“

Fotografijų autoriai: Leonas Garbačauskas, Norbert Tukaj.