Visuomeninis Nr. 261 2019

Apie projektą:

Pagrindinis autorius: Rytis Čimkus
Bendraautoriai: Pastatą projektavo Ryčio Čimkaus studija „Balt-a“ kartu su „2L architektai“.
Projekto vadovas – Paulius Latakas
Šalis: Lietuva
Plotas: 3078,32 m2

VILNIAUS ŠV. JONO PAULIAUS II PARAPIJOS MOKYKLA 

Mokykloje veiklą vykdo ir keturių grupių darželis, kas iš dalies nulėmė ir pastato architektūrą – poreikis atskirti darželio bei mokyklos erdves, tačiau kartu sujungti jas su koplyčia, parapijos bei kitomis bendromis erdvėmis. Pagal pagrindines pastato ašis buvo suformuotos alėjos, kurios veda iki pagrindinės erdvės – mokyklos holo, sujungiančio visus mokyklos ir darželio srautus ir erdves. Hole suprojektuotas amfiteatras, kuris tęsiasi ir lauke, taip tarsi ištrindamas ribas tarp lauko ir vidaus, viršutinių ir apatinių erdvių. Holas sujungia ir visus mokyklos korpusus – sporto salę su persirengimo patalpomis, mokyklos mokymosi klases ir biblioteką bei darželio korpusą antrame aukšte ir valgyklą pirmajame. Pagrindinėje erdvėje norėta įrengti koplyčią, kuri būtų tarsi mokyklos širdis: šviesi, traukianti, pastebima, todėl virš amfiteatro pakibo matinis baltas tūris, kurio viduje sukurta jauki, privati erdvė, kaip mokyklos simbolis. Darželio grupes buvo nuspręsta sujungti šviesiu koridoriumi ir pabrėžti skirtingomis spalvomis su atskirais išėjimais tiesiai į žaidimų aikštelę. Grupes buvo stengtasi projektuotikuo laisvesnes, kintančias pagal poreikį, prisitaikančias prie skirtingų veiklų, kurioms reikia ir mažesnių, ir didesnių erdvių. Numatytos stumdomos pertvaros atskiria miegamojo zoną nuo užsiėmimų zonos, o siekiant dar daugiau natūralaus apšvietimo įrengti ir stoglangiai. Mokyklos korpuse vyrauja rami balta spalva, o atskiras erdves jungia ryškiai geltoni akcentai, pereinantys nuo sanitarinių mazgų sienų ir durų iki laiptinių ar net laiptų porankių bei besibaigiantys skaisčiai geltonu lifto vidumi.

 

 

Fotografijų autorius: Norbert Tukaj.