Dinamiškas biuras


Vieta: Barselona, Ispanija.

Realizacija: 2015 m.

Plotas: 300 kv. m.

Fotografijos: Nieve.

Tekstas: parengta pagal Nook architects medžiagą.

 

 

     Architektūros kompanija Nook architects jau kurį laiką ieškojo vietos, kur patiems įsirengti studiją, ir priėmė sprendimą – kooperuotis su buvusiu klientu – kita įmone „Zamness“. Suradus tinkamas, erdvias patalpas, neribojamas pertvarų bei kolonų, buvo išsikeltas didžiulis uždavinys: parengti interjero projektą, įvertinti sąnaudas ir įgyvendinti konstrukcinius darbus per itin trumpą laiką – tris mėnesius. Poble Nou rajone esančių namų išplanavimas yra būdingas daugeliui 70-aisiais statytų pramoninės paskirties pastatų. Rajone išsibarstę didžiuliai loftai su vitrininiais langais, kuriuose įsikūrusios įvairios studijos, suteikia rajonui industrinį charakterį bei kūrybišką nuotaiką. Ši atmosfera atspindi praeitį, atgimstančią šiandieniniame kontekste. Būtent tokį įvaizdį, praturtintą šiuolaikiško dizaino elementais, ir bandyta suformuoti biuro interjere.

      Patalpos plotas buvo išskaidytas į tris struktūrines dalis: priešinguose kraštuose numatytos abiejų kompanijų darbinės erdvės, o arčiau centro – susirinkimų patalpos bei laisvalaikio zonos, kuriomis abu kolektyvai gali naudotis bendrai. Dizaineriai erdves suskaidė ir spalviniu principu – arčiausiai langų esančiose zonose buvo panaudota tamsiai pilka spalva, o kuo toliau nuo jų, tuo pilki tonai šviesėja. Susirinkimų kambariai suformuoti į konteinerius primenančias „dėžes“ plokščiais stogais – poreikiai buvo minimalizuoti bei sukonkretinti, todėl ir pasirinktos lakoniškos struktūros, o skirta kvadratūra apskaičiuota taip, kad būtų patogu, bet neliktų nepanaudotos vietos.

      Vonios kambariai suprojektuoti šalia įėjimo į biurą ir pakelti į aukštesnį lygį tam, kad nuotekos kuo lengviau patektų į vienintelę seno pastato kanalizaciją. Ir tualetų, ir vonios kambarių, ir susirinkimų patalpoms formuoti, karkasams buvo naudotas stiklas ir geltonai dažytos medžio drožlių plokštės, pasižyminčios ilgalaikiškumu ir atsparumu vandeniui. Stiklas pasirinktas siekiant užtikrinti atvirumą, lengvą komunikaciją bei natūralios šviesos sklaidą. Darbo zonoje palei sienas išrikiuotos lentynos, skirtos knygoms, dokumentams, kanceliarinėms priemonėms laikyti bei dekoro elementams išdėstyti.

     Laisvalaikio zonos pasižymi namų atmosfera – jaukumui sukurti buvo panaudoti vazoniniai augalai, minkšti baldai bei kilimai. Biuro gale suprojektuota patogi, didelė virtuvė su ilgu baru bei erdviomis talpomis, skirtomis indams ir kitiems reikmenims. Tai yra erdvė, skirta socializavimuisi, abiejų kompanijų darbuotojų bendravimui, idėjų generavimui ar proginiams vakarėliams švęsti.

     Biure dominuoja balta ir pilka spalvos, kuriose sodrių spalvų detalės tampa grakščiais akcentais. Itin išryškėja augalų žaluma bei šviesi mediena, kuri atsiskleidžia ne tik savo atspalviu, bet ir tekstūriniu piešiniu. Kita dominuojanti spalva – tai skaisčiai geltona, kuria dažytos nemažos susirinkimų kambarių sienų plokštumos, taip pat biure gausu kitų saulėtų dizaino elementų – kėdžių, vazonų, pagalvėlių, indų.

     Tai yra biuras, kurio pagrindinė idėja – nuolatinis kitimas, transformacija, dinamiškas prisitaikymas prie situacijos. Būtent todėl buvo pasirinktos ne monolitinių pertvarų konstrukcijos, o stumdomos dėžutės, kurių išdėstymą galima keisti priklausomai nuo darbuotojų skaičiaus ir darbo, užduočių, projektų pobūdžio. Autoriai Nook architects ir sau, ir įmonei Zamness sukūrė greitą ir ekonomišką laisvos stilistikos biuro interjerą, skirtą kūrybiškoms asmenybėms, nereikalaujančioms tipiškų darbo vietų bei formalios aplinkos. Šis loftas tapo vieta, kurioje bendraminčiai susirenka, generuoja, aptaria ir įgyvendina idėjas bei kartu čia pat gali pasidžiaugti pasiektais rezultatais.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Nuotraukų galerija: