Pušyno namai

Interjero dizainerė Eglė Jagelavičiūtė
Nuotraukų autorius Leonas Garbačauskas
Teksto autorė Ingrida Kaliukevičiūtė

 

Nedideliame 53 m2 kotedže apsigyvenusios jaunos poros noras – turėti jaukius, funkcionalius, ramių spalvų paletės įkvėptus namus, kuriuose stabtelėtų greitai bėgantis laikas ir nutiltų miesto ūžesys. Svajonių būstą veržliems ir aktyviems šeimininkams padėjusi sukurti interjero dizainerė, studijos „Interija“ įkūrėja Eglė Jagelavičiūtė derino natūralios gamtos vaizdus, atsiveriančius pro naujos statybos daugiabučio užmiestyje langus, su šiuolaikinių tendencijų gairėmis ir praktišku gyvenimo būdu.

 


 

Naujo kotedžo erdvės išdėstytos pagal gyventojų judėjimo trajektorijas bei prioritetus: tambūras, tualetas, virtuvė, valgomasis, svetainė ir kt. Pirmoji bendrojoje zonoje – virtuvė. Viršutinių spintelių fasadas, meistriškai pritaikytas prie natūralaus medžio lubų dekoro, suteikia interjerui žaismingumo, jaukumo ir atspindi natūralumo idėjos šaltinį – šalia šlamantį pušyną. Tarpusavyje išmoningai suderintos plokštumos leidžia viršutinėms virtuvės spintelėms tapti nepastebimoms ir susilieti su lubose kuriamu medinių tašelių ažūriniu raštu. Siena tarp viršutinių ir apatinių virtuvės dalių „rišama“ su faktūrišku medžio imitacijos stalviršiu, po kuriuo slepiasi funkcionaliai išdėstyti virtuvės stalčiai: „Pagrindinis virtuvės užmojis – funkcionalumas, tad didelį dėmesį teikiu darbastalio dydžiui, patogiam daiktų sandėliavimui, galimybei virtuvėje vienu metu dirbti dviem žmonėms ir, žinoma, – stalčiams. Patogu, kai jie įmontuoti po kaitlente: tuomet juose laikomi visi dažniausiai naudojami daiktai“, – teigia projekto autorė.

 

 

Virtuvės grindis puošia dinamiškai išdėstytos šešiakampio formos pilkų atspalvių plytelės. Jos, kaip ir kiti pilkšvi interjero elementai: betoniniai valgomojo šviestuvėliai, svetainės sofa, kilimas, užuolaidos ar lentynos, ne tik atspindi spalvines interjero tendencijas, bet ir dera su namo fasado apdaila – antracito spalvos granitinėmis plokštėmis. Grindys tarp virtuvės bei svetainės ir valgomojo zonos jungiamos pagal plytelių briaunų kontūrus, tad grindyse braižoma dviejų paviršių sandūros linija netampa nuobodžia ir plytelės įmantriai sujungiamos su gyvybingo rašto parketlentėmis.

 

 

Atsikartojantis natūralaus medžio piešinys grindyse kyla laiptais, po kuriais slepiasi nedidukė skalbykla, ir tebesitęsia antrajame aukšte. Laiptų turėklas ant pilkšvai melsvos, plaunamaisiais dažais dažytos sienos siejamas su pakopomis, o atvirojoje laiptų pusėje kuriamos pertvaros linijiškumas gretinamas su medinių tašelių žaismu virtuvėje.

 

 

Antrame aukšte įrengtame erdviame vonios kambaryje išlaikomas natūralus šviesos srautas bei medžiagų tekstūriškumas. Medžio imitacijos plytelės ant grindų ir vienos sienos išryškina baltą santechnikos keramiką. Vonios kambarys priartėja prie gamtos, tampa jaukus ir šiltas. Erdvės pojūtį sustiprina platus praustuvas su dideliu veidrodžiu. Kambaryje kuriami du šviesos scenarijai: pagrindinis ir dekoratyvusis. Tai suteikia būsto šeimininkams galimybę pasirinkti šviesos srautą pagal dienos laiką ar nuotaiką.

 

 

Visame kotedže pritaikytos skirtingos apšvietimo schemos. Pagrindinė – bendrojoje erdvėje, ties svetainės zona. Čia galima jaukiai įsitaisyti ant aukštos kokybės vilnos pluoštu aptrauktos sofos ir, įsijungus modernų pastatomąjį šviestuvą, skaityti knygą. Lubose įmontuoti šviesos šaltiniai sukuria malonų ir neerzinantį, tolygų bendrąjį apšvietimą, o nedideli šviestuvėliai virš valgomojo stalo leidžia džiaugtis smagia vakariene su draugais.

 

 

Dizainerė pasakoja, kad funkcionalumas, dėmesys medžiagoms, faktūroms bei detalėms –  pagrindiniai išsikelti uždaviniai, rengiant šį projektą. Jų įgyvendinimas – šeimininkų džiaugsmo pagrindas: „Užsakovai liko patenkinti rezultatu. Jų teigimu, namai tapo traukos centru, į kurį norisi sugrįžti po darbų ar kelionių“, – džiugai savo pasakojimą apie projektą užbaigia Eglė.

 

Daugiau nuotraukų:

 

Interjero dizainerė Eglė Jagelavičiūtė>>

Interjeras.lt