Kas bendra tarp virtuvės ir rašomojo stalo, arba kasdienybės magija itališkai

 

 

Vienas žymus filosofas kartą pasakė: „Jūs esate vieta, kurioje gyvenate“. „Tikiu, kad mes, dizaineriai ir architektai, turime moralinę pareigą sukurti pozityvią Genius Loci. Mes privalome kurti erdves, kuriose žmonės galėtų mąstyti ir svajoti“, – taip savo naują, genialų kūrinį bendrovei „Valcucine“ pristato šių dienų Leonardo da Vinči vadinamas dizaino genijus ir vienas iš bendrovės įkūrėjų – Gabriele Centazzo. Jo sukurtas naujas virtuvės modelis pavadintas „Genius Loci“ (lot. „Vietos dvasia“) spinduliuoja erdvės poetiką, kuri, dizainerio teigimu, jam yra svarbi ne mažiau nei ergonomiškumas. Tai – virtuvė, sukurta tam, kad vartotojas jaustųsi ne tik patogiai ir užtikrintai, ruošdamas maistą, bet ir tam, kad virtuvė ne varžytų, o atvirkščiai – išlaisvintų jo kūrybiškumą, mintis, įkvėptų ir atskleistų kasdienybės magiją.


Minimalistinė versija: užvėrus stalčių, šis susilieja su stalviršiu, išnyksta.

   

Virtuvė, įkvėpta rašomojo stalo

     Naujojo virtuvės modelio „Genius Loci“ vizualinę išraišką įkvėpė „sekreteras“, arba tradicinis rašomasis stalas, kurio neįsivaizduojame be stalčių – matomų ar paslėptų. Kaip rašytojas, filosofas, mokslininkas savo darbo stalčiuose kaupia idėjas, brėžinius, eskizus, juodraščius, planus, svajones, taip „Valcucine“ kviečia atrasti maisto ruošimo, lyg nepakartojamo kūrybinio proceso, malonumą, kai viskas, ko jums gali prireikti, yra čia pat, po ranka, kai viskas, iki smulkiausių detalių, turi savo vietą.

      Stalčius – tai esminis šio virtuvės modelio akcentas, savotiška centrinė ašis. Gabriele Centazzo pristato du estetinius sprendimus: tai – minimalistinė versija, kai, užvėrus stalčių, jis tarsi susilieja su stalviršiu, išnyksta, tampa nepastebimas. Kitas variantas – stalčiaus kraštelis šiek tiek išlenda – taip  sukuriama rankena jam atidaryti.

     „Genius Loci“ virtuvės stalčiai kuriami individualiai pagal vartotojo poreikius – jų apdailai naudojamos medžio inkrustacijos, drožinėjimas, taip pat rankenėlės gali būti padengtos variu, žalvariu, dramblio kaulu. Na, o siekiant sukurti „įrėminimo“ įspūdį, tarsi užbagiantį visą virtuvės kompoziciją, pakreiptų stalčių rankenėlių motyvą įmanoma pakartoti ant specialių panelių.

 

Nauji ergonominiai bei estetiniai sprendimai

     Naujasis virtuvės modelis išsiskiria plonesniu stalviršiu bei žemesne grindjuoste – dėl to apatinės spintelės tapo erdvesnės: jų talpa padidėjo beveik 15 proc. (dabar apatinėje spintelėje galima laikyti sustatytus aliejaus, acto, padažų ir pan. butelius).

     Siekiant, kad virtuvė būtų dar funkcionalesnė, ji gali būti papildyta Air Logica sistema – tai itin ergonomiškas panelis, kuris leis sutalpinti visus virtuvės reikmenis ir tuo pačiu metu juos paslėps. Čia vietą ras ir indų džiovyklė, ir svarstyklės, elektros lizdai, virtuvinio rankšluosčio laikiklis, maišytuvai, kabliukai. Reikia pasakyti, kad dizaineriui itin svarbus ne tik stalčių, bet ir spintelių atidarymo mechanizmas – jis siekia, kad virtuvė būtų patogi vartotojui. Naudodamas ore sklendžiančių į viršų spintelės durelių mechanizmą, suteikdamas galimybę nuleisti, užverti virtuvės dureles ir stalčius baigus gaminti,  išlaikydamas švarų estetinį vaizdą, Gabriele Centazzo žaidžia su šviesa, sukuria šviesos išsisklaidymo, vibravimo efektą. „Šviesa man simbolizuoja laisvę – kurti, judėti, gyventi“, – sako G. Centazzo.

     Galimi du „Genius Loci“ virtuvės modeliai – montuojamas prie sienos bei virtuvės sala. Pastaroji versija turi papildomą lentyną, kuri pasitarnauja ne tik virtuvės rakandams, indams susidėti, bet ir papildomam apšvietimui įrengti – čia sumontuoti LED šviestuvai, apšviečiantys darbastalį ir maisto ruošimą padarantys dar patogesnį, malonesnį.

 

Tempting Art instaliacija Milano baldų parodoje

     2015 metų Salone del Mobile parodoje, vykusioje Milane, tarp kitų naujienų buvo pristatytas ir bendrovės „Valcucine“ naujasis virtuvės modelis „Genius Loci“ bei Tempting Art instaliacija, kurios autoriai – Maurizio Galante ir Talas Lancmanas. Ši instaliacija apima dvidešimt dviejų architektų, dizainerių, tapytojų, poetų, kūrybininkų darbą. Jiems buvo suformuluota užduotis sukurti darbus maisto tema, atskleidžiančius emocijas, susijusias su tam tikrais produktais. „Mes esame įsitikinę, kad patiekalas yra tam tikras kūrybinio proceso rezultatas, įgyvendinamas naudojantis tokiais sprendimais kaip „Valcucine“ virtuvė. Todėl norėjome sukurti savotišką fantastinį valgiaraštį. Dalyviams buvo suteikta visiška kūrybinė laisvė, dėl to kiekvienas jų sukurtas daiktas turi savo istoriją, emocinį užtaisą. Kiekvienas iš šių objektų stebina, žavi, provokuoja ir įkvepia, juos malonu liesti, jie pažadina tam tikrus prisiminimus“, – teigia vienas iš instaliacijos autorių – Maurizio Galante.

     Talas Lancmanas sako, jog „Valcucine“ baldų estetika remiasi minčių, proto elegancija. „Tai švarios erdvės prabanga, kuri, rodos, tik ir laukia, kai bus užpildyta mūsų kūrybiškumu. „Valcucine“ virtuvė išsiskiria ne tik estetiniu vaizdu, kuris prikausto dėmesį vos ją išvydus, bet ir įkūnija savotišką paslaptį tarp vartotojo ir dizainerio, kurį įkvepia kasdienybės magija“, – teigia Talas Lancmanas.


Tal Lancman: „Valcucine baldų estetika remiasi minčių, proto elegancija. Tai – savotiška paslaptis tarp vartotojo ir dizainerio, kurį įkvepia kasdienybės magija“.


   

   
     

Kurdamas „Genius Loci“, diz. Gabriele Centazzo žaidė su šviesa, kuri suteikia virtuvės modeliui gyvybės, vibracijos, išlaisvina mintis.

 

   

Stalčius – svarbiausias naujojo virtuvės modelio elementas.

   
     
   
     
Itin aukštos kokybės medžiagos ir racionalūs sprendimai lemia neabejotiną virtuvės funkcionalumą.    

 

Tekstas – Kristinos Noreikienės.

Nuotraukos – bendrovės „Valcucine“

Žurnalas: „Centras

 

Daugiau informacijos: www.valcucine.itwww.idnvilnius.lt