Kaip susikurti jaukią ir patogią virtuvę? (II dalis)

Kaimo stiliaus virtuvė - Interjeras.LT

Kaimo stiliaus virtuvė - Interjeras.LT

Tradicinio stiliaus virtuvė<span> - Interjeras.LT</span>

Tradicinio stiliaus virtuvė - Interjeras.LT

Šiuolaikinio stiliaus virtuvė - Interjeras.LT

Šiuolaikinio stiliaus virtuvė - Interjeras.LT

Šiuolaikinio stiliaus virtuvė - Interjeras.LT

Klasikinio, tradicinio stiliaus virtuvė - Interjeras.LT

Šiuolaikinio stiliaus virtuvė - Interjeras.LT

Šiuolaikinio stiliaus virtuvė - Interjeras.LT

Tradicinio stiliaus virtuvė - Interjeras.LT

Kaimo stiliaus virtuvė - Interjeras.LT

Kaimo stiliaus virtuvė - Interjeras.LT

Gražioje virtuvėje jauku ir pačiam, ir svečiui. Kadangi maisto gaminimas yra neatsiejama kiekvieno mūsų gyvenimo dalis, nusprendėme plačiau paplėtoti svarbiausius aspektus, kuriuos pritaikius, virtuvė taptų ne tik savo pagrindinę funkciją atliekančia, bet ir jaukia bei malonumą teikiančia erdve.

Praėjusiame straipsnyje aptarėme apšvietimo sprendimus, šįkart kalbėsime apie stilius, tinkamiausius buities baldus ir prietaisus bei jų išdėstymo virtuvėje subtilybes. Taigi...

 

KAIP IŠSIRINKTI TINKAMIAUSIUS VIRTUVĖS BALDUS???

Stiliai

Virtuvės stiliaus, šiuolaikinio-modernaus, klasikinio-tradicinio ar kaimo, pasirinkimą lemia tik Jūsų skonis, gyvenimo būdas.

Šiuolaikinio stiliaus virtuvė pasižymi geometriška, racionalia, minimaliai detalių turinčia išore. Labai svarbus elementas - apšvietimas. Forma lakoniška ir paprasta. Laminuotos plokštės, medžio lukštu dengtos plokštės, stiklas su aliuminio karkasu, dažytos-lakuotos durelės. Rankenėles durelėse stengiamasi neakcentuoti tiesiog įfrezuojant į briauną, uždedant aliuminio profilį arba be jo. Spalvinė virtuvės baldų gama neribota. Virtuvė atrodys moderniai, panaudojant kontrastingus paviršius apatinėms ir viršutinėms spintelėms. Yra tendencija sujungti į vieną visumą viršutines spinteles su apatinėmis, uždarant slankiojančiomis durimis, kai virtuvėje nevyksta ruoša. Tai dažnai daroma, kai virtuvė ir gyvenamasis kambarys yra vientisa erdvė. Stalviršiai: šviesių spalvų kvarcas (Quartz), matinis granitas, akrilo ar poliesterio plastiko dangos (Corian, Silestone ir kt.), laminuota drožlių plokštė (dabar suteikia galimybę daryti 70 ir 80cm gylio stalviršį).

Klasikinio-tradicinio stiliaus virtuvė - tai XVIII-IX a. baldų stiliaus dizainas. Vyrauja taisyklinga simetrija ir pusiausvyra. Durelės - medžio masyvo, reljefinės. Spintelės puošiamos tekintomis arba drožinėtomis dekoratyvinėmis detalėmis. Viršutinės spintelės: dalis jų gali būti įstiklintos, kas sukuria senoviško bufeto efektą. Visą viršutinių spintelių kompoziciją vainikuoja dekoratyvūs klasikinio stiliaus karnizai. Medžio paviršius beicuojamas, sendinamas, arba dažomas ir vėliau sendinamas, priklausomai nuo Jūsų pasirinkimo. Rankenėlės gali būti žalvarinės arba kito sendinto metalo imitacija.

Kaimiško stiliaus virtuvė - tai labai supaprastinta klasikinio stiliaus medinė virtuvė. Gali turėti natūralaus medžio vaizdą arba gali būti dažyta ir pasendinta, kad jaustųsi medžio tekstūra. Proporcijos grubesnės, masyvesnės. Nebelieka formalumo.

 

Virtuvės plano pasirinkimas

Sėkmingas virtuvės baldų išdėstymas priklauso nuodugniai apsvarsčius veiklą šioje erdvėje.

Vadinu tai „101“ klausimu. Atidžiai pažiūrėkite į savo dabartinę virtuvę. Atkreipkite dėmesį į visas detales, kurios Jums patinka ir kurios Jums jau senai įgrisusios. Ar stalviršio erdvė pakankama ruošti maistui? Ar šalia plautuvės yra stalviršio ploto maisto ruošai? Ar pakanka vietos ruošti maistą dviese vienu metu?

Atsakymai į klausimus „patinka“ ir „nepatinka“ padės lengviau apsispręsti, kas būtina ir visai nereikalinga Jūsų naujoje virtuvėje.

Maisto gaminimas: kaip daug ir dažnai vyks maisto ruoša? Tai padės nuspręsti kokio dydžio ir galingumo viryklės ir orkaitės, indaplovės bei plautuvės Jums reikės.

Kokias maisto atsargas laikote šaldytuve, šaldiklyje? Tai lemia šaldytuvo ir šaldiklio dydžio pasirinkimą.

Ar lepinate šeimą gardžiais pyragais, įmantriais kepsniais? Jei taip, tai Jums gaminti padeda mažoji buitinė technika- įvairūs mikseriai, kombainai ir t.t... Juos geriausiai patalpinti arti maisto ruošimo zonos, grupuojant pagal paskirtį. Sunkesnius daiktus geriausia talpinti į žemutines spinteles.

Maisto atsargos, laikomos kambario temperatūroje: kokį kiekį pageidaujate turėti savo virtuvėje? Tam reikalinga skirti papildomą vietą.

Indai: jiems taip pat reikia numatyti pastovią laikymo vietą.

Kiekviena šeimininkė svajoja turėti patogią ir jaukią virtuvę. Tam puikiai pasitarnaus „Auksinis Trikampis“: t.y. maisto ruošimo trajektorijos išdėstymas: ŠALDYTUVAS - PLAUTUVĖ - VYRYKLĖ. Judėjimo trikampio briaunų suma turi būti nuo 4m iki 6m, priklausomai nuo virtuvės dydžio. Idealiausia, kai plautuvė išdėstyta darbo trikampio centre. Virtuvės baldų išdėstymas gali būti G, L, arba U formos. Tai nulemia erdės dydis skirtas šiai patalpai. Lygiagretaus išdėstymo stiliaus virtuvės populiarios būstuose, kuriuose yra mažai vietos. Vis dar neblėsta „salos“ populiarumas. Trys viename: joje įmontuojama kaitlentė, darbastalis maisto ruošai. Apatinė dalis su spintelėmis puikiai sutalpina visus dažniausiai naudojamus maisto serviravimo indus ir stalo įrankius, o likusios trys pusės maloniai pakviečia prie stalo. Mažose virtuvėse kabinamas ant sienų spinteles racionaliausia gaminti iki 90 cm aukščio. Lubų dalį virš spintelių, nuleidžiant iki spintelių viršaus. Taip išvengsime dulkių ir riebalų plėvės susidarymo ant spintelių viršaus. Spintelės atrodys įmontuotos į sieną. Didesnėse erdvėse kabinamas spinteles racionaliausiai gaminti neaukštas, tiek kiek stovintis žmogus gali pasiekti. Jei erdvė pakankama, patogu turėti aukštą spintą, skirtą sausiems, biriems, konservuotiems maisto produktams, kurie gali būti laikomi kambario temperatūroje. Dažniausiai ši spinta grupuojama su šaldytuvu.

 

Buities prietaisai

Kiekvienuose namuose lengvai galime rasti ne tik būtiniausius maisto laikymui ar gaminimui skirtus, bet ir darbą lengvinančius buities prietaisus. Šiais laikais jų asortimentas yra labai platus, tad rasti kiekvienam prieinamą ar tinkamą variantą tikrai nėra sunku. Tačiau, nereikėtų pamiršti, jog kokybė turėtų būti vienas tų pagrindinių punktų, į kuriuos labiausiai reikėtų atkreipti dėmesį.

Štai keletas niuansų renkantis tinkamiausius buities prietaisus.

 

Šaldytuvas:

Svarbu įvertinti Jūsų virtuvės dydį, šeimos mitybos poreikius, kaip dažnai gaminate maistą, polinkį turėti maisto atsargų kiekį. Tai apspręs koks šaldytuvas geriausiai tiktų jūsų reikmėms. Talpa matuojama naudingo tūrio litrais. Pagal elektros energijos suvartojimą šaldytuvai skirstomi į klases nuo A+ (taupiausia). Apsisprendę dėl tinkamo šaldytuvo dydžio, atkreipkite dėmesį į vidų: saugios, grūdinto stiklo durelės su apvadu, kad netyčia išsipylus produktams neužsiterštų apatinės lentynos, papildomi dėkliukai durelėse skirti sviestui, kiaušiniams, buteliams, galimybė keisti jų padėtį. Patartina rinktis šaldytuvą, kuriame įdiegta antibakterinė apsaugos sistema su sidabro jonais. Ji apsaugo šaldytuvo kamerą nuo nemalonaus kvapo, pelėsių ir nuo ypač pavojingų bakterijų dauginimosi. Privalumas jei šaldytuvas su automatine atitirpinimo sistema, tuomet šaldytuvo nereikės visiškai iškrauti ir atitirpinti.

Plautuvė:

Nerūdijančio šlifuoto plieno plautuvė klijuojama iš apačios, patogus dubens gylis 20 cm. Tiek granitinė, tiek akmens masės plautuvė montuojama ant stalviršio.

Integruojama į stalviršį kaitlentė:

Dujinė stiklo keraminė kaitlentė su programavimo įrenginiu, leidžiančiu nustatyti gaminimo trukmę. Dujų tiekimas naudojamas elektronikos pagalba. Elektrinė stiklo keraminė kaitlentė su efektingu sensoriniu valdymu. Indukcinėse kaitlentėse maistas yra gaminamas tiekiant šilumą tiesiog į gaminį. Karštis kyla nuo įkaitinto puodo dugno. Tai sutaupo daug elektros energijos. Gera šilumos palaikymo funkcija, norint išlaikyti patiekalą karštą.

Orkaitė:

Naujų modelių orkaitė yra aprūpinta mikroprocesoriumi, valdančiu įrenginio darbą, ir įvairiomis funkcijomis, gerinančiomis maisto gaminimo procesus. Specialus konvekcinis ventiliatorius, įtaisytas galinėje įrenginio sienelėje, užtikrina karšto oro pritekėjimą į orkaitės kamerą iš keturių taškų, todėl patiekalai kepa greitai ir tolygiai. Tuo pat metu galima gaminti skirtingus patiekalus. Rekomenduotina, kad orkaitė turėtų valymą palengvinančias katalitines sieneles. Speciali jų danga neleidžia prilipti riebalams, kurie sudega. Papildoma saugumo priemonė kai orkaitė turi “šaltas duris” veikimo metu.

Indaplovė:

AAA klasės indaplovės, kurių keliamas triukšmas minimalus, su intensyvia ir ekonomiška programomis. 30 min. greitojo plovimo ir plovimo žemesnėje temperatūroje, kuris geriau tinka trapioms stiklinėms ir porcelianui. Naudoja tik 10 litrų vandens.

 

Dizainerė Regina Kosmovski