Tarptautinis koncepcinių buitinių prietaisų konkursas „Electrolux Design Lab 2011” paskelbė 25 geriausius “išmaniojo mobilumo” sprendimus buitinėje technikoje, tarp kurių yra mažiausia pasaulyje mikrobangų krosnelė, granatą primenanti kaitlentė ekstremaliems atvejams, šokinėjantis plaktuvas ir kiti konkurso temą geriausiai atitikę dizaino studentų projektai.

Iš viso konkursui šiemet buvo pateikta 1300 projektų iš 14 pasaulio šalių. Tarp 25 pusfinalininkų pateko po tris Australijos, Naujosios Zelandijos ir Lenkijos bei po du Kanados, Čekijos, Prancūzijos, Pietų Korėjos ir JAV atstovus. Nė vienas iš 15 konkursui savo projektus pateikusių Vilniaus dailės akademijos studentų į pusfinalį nepateko.

“Šių metų pretendentai į prizus pateikė itin aiškius atsakymus į sunkiausią užduotį nuo pat konkurso pradžios prieš devynerius metus. TOP-25 turime pasveikinti už jų požiūrį, suderinantį horizontalų mąstymą ir kūrybiškumą. Šiame konkurso etape pristatome 25 įdomiausius ateities gyvenimo sprendimus, kurie inovatyviems buitiniams prietaisams geriausiai pritaiko egzistuojančias technologijas bei išmanaus mobilumo savybes" sako “Electrolux globalaus dizaino vyriausiasis viceprezidentas Henrikas Otto.

Aštuoni finalistai, kurie bus paskelbti š.m. liepos 11 d. bus pakviesti pristatyti savo projektus dizaino ekspertų žiuri. Rinkdama nugalėtojus, žiuri atsižvelgs į dizaino intuityvumą, inovacijas ir vartotojų įžvalgas. Pirmosios vietos nugalėtojo laukia 5 tūkst. EUR prizas ir 6 mėn. apmokama stažuotė “Electrolux” globaliame dizaino centre; 2 vietos – 3000 EUR, 3 vietos – 2000 EUR.

robotap

1: Valymo įrenginys „Robo TAP“

Gyu Ha Choi, Handong pasaulinis universitetas (Pietų Korėja)

“Robo TAP” yra išmani dulkių siurblio roboto evoliucija, nustatanti tikslią valymo vietą. IPS suderinta su paprastu nuotoliniu valdymu, pritvirtintu prie vartotojo bato arba šlepetės, reiškia, kad automatinis valymas gali būti geriau kontroliuojamas. Du treptelėjimai ant nešvarios vietos nukreipia “Robo TAP” į konkrečią vietą. Dar du treptelėjimai atšauks užduotį, o trys grąžins valymo įrenginį prie įprasto valymo. Tai taip pat smagu kaip šokti, tik daug lengviau.

ecowash

2. Pietų rinkinys “EcoWash”

Davidas Stocktonas, Massey Universito dizaino mokykla (Naujoji Zelandija)

“EcoWash” yra ideali indaplovė iškyloms gamtoje, kur nėra elektros. Pavalgius, lėkštės ir įrankiai sudedami į nedidelę apvalią indaplovę, įpilama šiek tiek plovimo skysčio, uždaromas dangtis ir sukama šone įtaisyta rankenėlė. Vidinė dalis sukasi aplink savo ašį, todėl lėkštės efektyviai nuplaunamos įdedant mažai pastangų. Po naudojimo per mažą apačioje įtaisytą angą išleidžiamas vanduo. Norint nudžiovinti lėkštes, tereikia dar keletą kartų pasukti rankenėlę, taip sukuriant centrifugos jėgą. Šis prietaisas yra draugiškas aplinkai, patogus neštis ir naudoti.

EMS

3: Virtuvas „EMS“

Simona Hruskova, Prahos Meno, architektūros ir dizaino akademija (Čekija)

Virtuvo “EMS” dizainas panašus į apyrankės, kuri naudoja kinetinę energiją pašildyti ir išvirti maistą. Užsidėjus jį ant rankos, kūno šiluma yra transformuojama į energiją. Apyrankė gali būti išvyniojama ir naudojama kaip kaitinimo plokštė arba apsuktama apie kavos puodelį ar bet kokį kitą indą, kuriam reikia palaikyti šilumą ar įkaitinti. Tai sumanus būdas naudoti žmogaus kūno energiją ir paskatinimas dienos metu daugiau judėti ar pasimankštinti.

gull

4: Oro valytuvas GULL

Tomasz Siemek, GWSP - Gliwicka Wyzsza Szkola Przedsiebiorczosci (Lenkija)

GULL dizaino inspiracija yra paukščiai ir sparnai. Ši “plasnojanti” inovacija yra efektyvus oro valytuvas, pašalinantis iš gyvenamosios erdvės nepageidaujamus kvapus ir teršalus. Pašalinti 99,96% oro taršos ir bakterijų GULL naudoja citrinų aliejų, kuris kartu atšviežina orą gaiviu citrinos kvapu. Dizainas leidžia šį prietaisą prikabinti prie lubų ar pastatyti norimoje vietoje. Jis yra nedidelis ir veikia kinetinės energijos dėka, kuri generuojama prietaisui sukantis arba “plasnojant” sparnais.

heat grenade

5: Kaitlentė ekstremaliems atvejams ”Heat Grenade“

Sam Evans, Massey Universitetas, Naujoji Zelandija

„Heat Granade” (liet. Karčio granata) yra puikiai atrodantis nešiojamas gaminimo prietaisas, skirtas kritiniams atvejams ir veikiantis nuo popieriaus plonumo baterijų. Šios baterijos gali tiekti energiją ir pasikrauti nuo vandens, absorbuojamo iš oro. Uždarytas prietaisas primena ovalų aliuminį kiaušinį. Tačiau paspaudus viršuje esantį mygtuką, jis išsiskleidžia tarsi gėlė, ir pavirsta į kaitlentes su juodo stiklo paviršiumi, su iš po apačios ištraukiamu kontrolės skydeliu – tai stilingiausias skubios pagalbos prietaisas.

honeycomb

6: Modulinė indukcinė kaitlentė “Honeycomb”

Alfred Ching, New South Wales universitetas (Australija)

“Honeycomb” (liet. Medaus korys) yra modulinė indukcinių kaitlenčių sistema, tinkanti ir kompaktiškiems namams, ir didesnėms šeimoms. Šešiakampius modulius vieną su kitu galima jungti įvairiais būdais ir sukurti tokią gaminimo plokšumą, kokia reikalinga. Belaidė prietaiso kontrolė vykdoma pasitelkiant “Bluetooth”. Balta apipavidalinimo spalva tinka įvairiems interjerams. Be to, nenaudojant šį prietaisą patogu pasidėti ten, kur jis netrukdo.

zvynuotasis krepsys

7: Išmanusis žvynuotas krepšys

Karel Vránek, Prahos Meno, architektūros ir dizaino akademija (Čekija)

Šis išskirtinio dizaino krepšys, skirtas itin mobiliems žmonėms, gali būti skirtingų dydžių, kad būtų galima susidėti norimą kiekį maisto. Šviečiant saulei, krepšio paviršiaus žvyneliai reaguoja į ją “pasišiaušdami” ir transformuoja saulės energiją vėsinti krepšio vidų ir jame laikomą maistą. Einant,krepšys gali būti sulankstomas iki mažesnio dydžio arba priešingai – transformuojamas į didesnį, pakankamą sudėti produktams apsipirkus.

marble

8: Plaktuvas 2050 – “Marble”

Eduardo Murara Nauiack, Pontifícia Universidade Católica do Paraná (Brazilija)

Jis atrodo tarsi lygaus paviršiaus golfo kamuoliukas, tačiau tai yra plaktuvas. Norimi suplakti ingredientai sudedami į dubenį, į kurį kartu įmetami vienas arba keli rutiliai, kurie automatiškai suplaks indo turinį. Plakimo laikas nustatomas kratant rutulį – kuo stipriau – tuo daugiau laiko prisideda. Sraigtu besisukančios mentelės yra iš nanotechnologinės gumos, kuri prietaiso ramybės būsenoje yra minkšta, o veikiant – tampa kieta it plienas – dėl to jis efektyviai plaka, tačiau yra saugus išplauti. Keli “burbulai” sudėti į vieną indą – patrauklus dizaino akcentas virtuvėje.

mobili indukcine kaitlente

9: Mobili indukcinė kaitlentė

Tommi Moilanen, Aalto Meno ir dizaino universitetas (Suomija)

Ši išmani kaitlentė yra kompaktiškas sprendimas keliaujantiems. Tereikia padėti kaitinimo “lėkštę” kur patogu ir “suporuoti” ją su išmaniuoju telefonu, taip įdiegiant net vaikams saugią nuotolinę kontrolę. Specialiai sukurta išmaniojo telefono aplikacija naudojama kartu su sumaniu maisto įpakavimu, kur NFC etiketė pateikia instrukciją, kaip tinkamai paruošti maistą. Ši aplikacija turėtų ir atmintį, kuri “prisimena” kaip gaminote praėjusį kartą. Indukcinė “lėkštė” yra blizgaus juodo ir balto dizaino su medine rankena, kuria patogu naudotis nešant ar pakabinant prietaisą ant sienos jo baterijos įkrovimui. Ši kaitlentė yra karšta visomis prasmėmis!

mobilus virtuves rinkinys

10: Mobilus virtuvės rinkinys

Elizabeth Reuters, Purdue universitetas (JAV)

Šioje mobilioje virtuvėje yra viskas, ko gali prireikti gaminant troškinius ir maksimaliai sutaupant vietos. Viršutinis dangtis yra pjaustymo lentelė, vidiniame konteineryje (kuris gali būti naudojama kaip plautuvė) telpa kaitlentė, įvairūs įrankiai ir indai. Viskas, ko reikia pagaminti pietums, telpa į estetišką dėžutę, kurią patogu pasiimti su savimi ar nenaudojant patogiai laikyti net mažose erdvėse.

mohe

11: Vakuumizatorius-šildytuvas “Mohe”

Krzysztof Luchowiec, Korokuvos dailiųjų amatų mokykla (Lenkija)

“Mohe” yra vakuuminis prietaisas, maisto šildytuvas ir rankena viename. “Mohe” užsandarina į specialų perdirbtą maišelį talpinamą maistą, kurį vėliau galima atidaryti ir pašildyti su tuo pačiu prietaisu. Specialūs maišeliai turi šilumą sulaikančios želė ir popieriaus izoliaciją. Prietaisas, veikiantis indukciškai pakraunamų baterijų dėka, “atpažins”, ar maišelis yra uždaras, ar atviras, ir veiks priklausomai nuo šių aplinkybių, sukurdamas vakuuminę apsaugą arba šildydamas paspaudus vienintelį mygtuką.

mywash

12: Bendruomeninė skalbyklė “Mywash”

Saba Zare, New South Wales universitetas (Australija)

“Mywash” yra bendruomeninė skalbimo mašina, kuriai naudojami asmeniniai skalbinių krepšiai, tarnaujantys ir kaip skalbimo būgnai. Ji veikia paprastai: įdedant krepšius su skalbiniais ir kontroliuojant procesą per atstumą naudojantis išmaniuoju telefonu su 3G ryšiu – tiek pasirenkant programas, tiek skalbimo laiką.

onda

13: Nešiojama mikrobanginė “Onda”

Matthew Schwartz, California State University Long Beach (JAV)

Nešiojama mikrobangų krosnelė “Onda” yra labai gudrus prietaiso, kuris rinkai pristatytas 1955, posūkis. Kaip ir tradiciškai naudojant mikrobangų krosnelę, greitojo misto patiekalai tinkamose induose šildomi mikrobangomis. Tačiau “Onda” tampa kompaktiškesnis – naudojant specialią pakuotę, jos vienas šonas įkišamas į prietaisą, kuris aktyvuoja mikrobangas, perduodamas per aliuminio foliją, kuria iš vidaus padengta pakuotė. Energijai generuoti yra naudojamos popierinės baterijos, dėl ko “Onda” yra paprastas, išmanus, nešiojamas ir aplinkai draugiškas prietaisas, kuris gali būti įvairiausių spalvų.

oze

14: Kinetinis plaktuvas “Ozel”

Uzair B. Abdul Rashid, Technologijos universitetas MARA ( Malaizija)

“Ozel” yra aplinkai draugiškas, energiją taupantis plaktuvas, kuriame suderintos tradicinės plaktuvo funkcijos ir išmaniosios technologijos. Kinetinės baterijos, esančios rankenėlės viduje, atstoja tradicinį elektros laidą. Baterijos įraunamos nuėmus ir pakračius rankenėlę. Viduje tradicinės sraigto principu judančios mentelės yra pakeistos nailono virvelėmis, kurios greitai sukasi smulkindamos, maišydamos ir trindamos.

PingPong

15: Nuotolinė infosistema “Ping Pong”

Arthur Kenzo, École de Design Nantes Atlantique (Shanghai) (Prancūzija)

“Ping Pong” yra belaidis virtuvės pagalbininkas, kuris leidžia taupyti laiką gaminant patiekalus. Siuntėjas su jutikliu (Ping) yra pritvirtinamas prie indų, kuriuose gaminama - pavyzdžiui, ant puodo ar keptuvės briaunos – tuo tarpu gavėją (Pong) galima neštis su savimi ir ramiai užsiimti kita veikla. Apie gaminimo statusą Pingas praneš Pongui – taip sutaupysite laiko nebėgiodami į virtuvę tikrinti. Šio prietaiso dizainą inspiravo gėlių pilna vaza, todėl jis interjere atrodo itin estetiškai ir kelia šypseną.

nesiojamas valymo iraneginys

16: Nešiojamas valymo įrenginys

Adrian Mankovecky, Bratislavos Taikomųjų menų ir dizaino mokykla (Slovakija)

Tai inovacija, aktuali keliautojams. Šiame mini valymo įrenginyje įdiegtos keturios patogios naudoti programos. Tereikia perskirkiti komponentus ir padėti juos abipus audinio toje vietoje, kurioje yra dėmė ar kvapas bei pasirinkti tinkamą programą. Prietaisas viską atlieka neigiamų jonų ir datų pagalba, o energiją jam teikia cukraus kristalų baterija, todėl jį galima naudoti bet kurioje pasaulio vietoje.

ribbon

17: Nešiojama kaitlentė “Ribbon”

Enzo Kocak, Monash Universitetas (Australija)

“Ribbon” (liet. kaspinas-juosta) yra nešiojama kaitlentė, šildytuvas ir šaldymo įrenginys viename. Jo unikali forma ir lankstumas leidžia jį apsukti apie indą, kuriame yra maistas arba gėrimas ir jį pašildyti (juodoji prietaiso pusė) ar atšaldyti (baltoji pusė). Jį galima patogiai suvynioti, pasiimti su savimi arba tarpusavyje sujungus kelis segmentus, naudoti kaip kaitlentę. Pakraunamas termoelektrinis elementas gali veikti atvirkščiai – kai nenaudojamas, perteklinę šiluminę energiją paversti elektra.

ringoo

18: Mikrobangų kaitintuvas ”Ringoo“

Jacek Chrzanowski, W.Strzeminskio menų akademija Lodzėje (Lenkija)

“Ringoo” yra mažas apvalus mikrobangų kaitintuvas, skirtas šildyti gėrimams ir taupantis vandenį, elektrą ir leidžiantis gyventi ekologiškiau. Vanduo (arba bet koks kitas skystis) pilamas per žiedą – pašildomas iki norimos temperatūros. Taip išvengiama vėliau nepanaudojamo vandens šildymo.

breeze

19: Nešiojamas indų džiovintuvas “Breez”

Andrew Parsons, Humber College (Kanada)

“Breez” nešiojamas ir patogus laikyti džiovintuvas, kuriuo galima naudotis rankoms ir lėkštėms, išvengiant bakterijų ir mikrobų, kurie gali pasklisti naudojant daugkartinio naudojimo rankšluostį. Skaitmeninis pulsinis motoras koncentruoja oro srautą, kuris pučia į lėkštę. Oro srauto greitis siekia 400 MPH (644 km/h), todėl lėkštė lieka visiškai sausa.

salve

20: Riestainių skrudintuvas “Salvé”

Kent Madden, Carleton Universitetas (Kanada)

Naujas nešiojamas amerikietiškų riestainių (angl. Bagel) skrudintuvas yra ypač aktualus tiems, kurie neturi laiko pusryčiams namuose – tereikia riestainį įdėti į skrudintuvą ir jis ims automatiškai suktis. Kai jums pakaks apskurdimo, tiesiog paimkite jį ir valgykite. Skrudintuvas tausoja energiją, veikdamas cukraus kristalų baterijų dėka, taip pat gali būti pakraunamas indukcijos būdu.

smoobo

21: Plaktuvas “Smoobo”

Roseanne de Bruin, Massey universitetas (Naujoji Zelandija)

“Smoobo” yra smagus ir aplinkai draugiškas prietaisas kokteiliams. Į guminį kamuolį tereikia sudėti visus ingredientus, gerai užsukti kamštelį ir pamėtyti, kad atšoktų į grindis ar sieną. Šokinėjimas aktyvuoja kinetines baterijas, kurios leidžia suktis mentelėms, sutrinti ingredientus ir suplakti kokteilį. „Smoobo” paviršius yra nelygus, todėl žaidimas su juo itin smagus – niekada nežinai, į kurią pusę jis atšoks.

Sous-vide

22: Gaminimo sistema “Sous-vide”

Adam Miklosi, Vakarų Vengrijos universitetas – Taikomųjų metų institutas (Vengrija)

“Sous-vide” maisto gaminimo sistema yra inspiruota lėto maisto tendencijos. “Sous-vide” pagamins sveikus ir skanius patiekalus nurodytam laikui, todėl jame integruota personalizuota interneto ir išmaniųjų telefonų programine įranga, kuri padėtų suplanuoti meniu savaitę į priekį ir pagelbėtų apsiperkant. Ingredientai yra uždaromi į specialius plastikinius maišelius ir net iki 72 val laikomi tinkamos temperatūros vandenyje nuo 60 °C iki 140 ° C (kas nėra įprasta greitam virimui). Taip išlaikoma produktų faktūra ir tiksliai kontroliuojamas apdorojimo lygis.

steward

23: Maisto pristatymo sistema “Steward”

Qin Haitao Qin, Liaoning technologijos universitetas (Kinija)

“Steward” yra maisto pristatymo pašto dėžutė, kuri leidžia jį išlaikyti reikiamos būsenos iki paėmimo. Prietaise integruotos elektroninės sistemos dėka galima užsisakyti norimą patiekalą ir suteikti pristatymo kompanijai slaptažodį, kuri maistą pristato ir padeda į dėžutę. “Steward” intuityviai palaikys jo temperatūrą – tą užtikrina saulės baterijomis aprūpintas prietaiso korpusas.

wave

24: Valymo įrenginys “Wave”

Kim Min Seok, Seulo Nacionalinis technologijos ir mokslų universitetas (Pietų Korėja)

“Wave” (liet. Banga) valymo įrenginys padeda identifikuoti dėmės intensyvumą, atlikti išankstinį valymą ir sukomunikuoti su skalbiamąja mašina, kad būtų gauti geriausi rezultatai, naudojant kuo mažiau vandens ir skalbiklių. Užterštumo jutiklis nustatys kokios priemonės reikalingos ir tada “Wave” ultragarsu ar vandeniu apdoros dėmę, bei išdžiovins jei tai reikalinga. Kai prietaisas kraunasi, jis gali komunikuoti su skalbykle, ją valdydamas per nuotolį.

WarmNcool

25: Nešiojamas šaldytuvas-šildytuvas “Warm & Cool”

François Hurtaud, École de Design de Nantes (Prancūzija)

“WarmNCool” yra sukurtas patogiam maisto laikymui ir gaminimui. Padalintas į du skyrius prietaisas apačioje veikia kaip šaldytuvas, kuriame galima laikyti pietų likučius, o viršuje kaupiasi šiluma, kurią generuoja šaldymo sistemos termo reakcijos. Kitą dieną norint pabaigti likučius, tereikia sukeisti skyrius ir termo-elektriniai elementai veiks kaip mikrobangų krosnelė, pašildanti maistą. “WarnNCool” dėl jo dydžio ir svorio patogu pasiimti iš namų į darbą, be to jis gali būti kelių spalvų.

2011-06-30