Virtuvėje gaminti maistą turi būti patogu

Žvelgdami į šiuolaikinių, išgrynintų formų virtuvių nuotraukas dažnai matome metalinį spindesį ir tvarką. Naujausios prekybininkų technologijos, estetiniai dizainerių sprendimai kartais verčia suabejoti – ar šiandieninėje virtuvėje patogu gaminti maistą, ar tai tik gražus namų kampelis su originalių formų baldais? Tad į ką atsižvelgti įrengiant virtuvę, kad pagrindinė jos funkcija –maisto ruošimas – išliktų svarbiausia?

Teisingai išdėliokime daiktus

Maisto gamyba – tai labai skirtingų judesių visuma. Todėl egzistuoja keletas pagrindinių principų, kurių reikėtų laikytis įrengiant virtuvę.

Virtuvėje viskas turi būti „po ranka“. Maisto gamybos technologai pataria atsistoti vietoje, kur gaminsite valgį, ir per ištiestą ranką visomis kryptimis sudėti dažniausiai naudojamus daiktus - samčius, peilius, pjaustymo lenteles, prieskonius.

Žengus po vieną žingsnį į abi puses ir ištiesus ranką, turėtume pasiekti tai, kas naudojama kartą per savaitę ( šventinio pyrago forma ir panašiai).

Dar toliau patariama sudėti viską, kas netilpo į artimiausias zonas.

Atsižvelkime į gamybos procesų eiliškumą

Virtuvėje buitinius prietaisus svarbu patogiai išdėstyti vienas kito atžvilgiu.

Pirmiausia mes maistą imame iš šaldytuvo ir dedame jį ant stalviršio. Todėl šaldytuvas turėtų būti viename arba kitame virtuvės krašte, o šalia jo – nemažas laisvo satlviršio plotas.

Kriauklės vieta – taip pat iš krašto. Juk kriauklė - tai mūsų indų plovimo ir daržovių paruošimo „cechas“, kurį estetikos sumetimais reiktų stengtis paslėpti už kampo ar baro, nes neplauti indai – mėgstama uošvienių ir apkalbas mėgstančių draugių tema.

Jei norite indaplovės, sukti galvos kur ją statyti neteks, nes stovėti ji gali tik šalia vandentiekio.

Viryklė turėtų stovėti per vidurį tarp šaldytuvo ir kriauklės, nes puodas, stovintis ant viryklės, yra tas traukos centras, kuriame produktai susirenka iš visų virtuvės pusių.

Virš viryklės turėtų būti gartraukis. Jo funkcija – ne tik naikinti kvapus, bet ir apšviesti viryklės plotą.

Orkaitės vieta virtuvėje nebūtinai turi būti po virykle. Ji gali būti įtaisyta ir aukščiau – nereikės lenktis, norint žvilgtelėti į kepimo procesą.

Kur patogu statyti mažąją buitinę techniką?

Kavos aparatas – patogus dalykas, norint greitai pasigaminti kokybišką kavą. Aparatas gali stovėti šalia kriauklės ar valgomojo zonos.

Duonos skrudintuvą taip pat rekomenduojama statyti netoli kriauklės ir valgomojo zonos.

Naudojant buities kombainą, kuriuo spaudžiame šviežias sultis ar gaminame kokteilius, tikrai nepavyks išvengti taškymosi, todėl kombainas turėtų stovėti šalia kriauklės.

Visiems šiems prietaisams reikalinga elektra, todėl nepagailėkime virš stalviršio įrengti daugiau rozečių.

Jeigu centimetrų tikslumu išmatuosime atstumus virtuvėje bei popieriaus lape sužymėsime, kur kokios lentynos turi būti įrengtos, kur kokie buitiniai prietaisai stovės, tai gavęs tokią mūsų užduotį baldų projektuotojas tikrai girsis savo kolegoms, kad pagaliau sutiko klientą, kuris žino ko nori.

Tekstas: Vytautas Gurevičius