Biuras keturiems metų laikams

Projekto autoriai: Coarchitecture, LumiGroup
Vieta: Kvebekas, Kanada
Įgyvendinta: 2016 m.
Nuotraukos: Jonathano Roberto
Tekstas: Gintautės Kisieliūtės


Per daugiau nei 11 metų kompiuterinių žaidimų kūrėjų bendrovė Ubisoft pelnė pripažinimą visame pasaulyje. Sparčiai plečiantis komandai, prireikė daugiau vietos. Iškilo būtinybė suformuoti įmonės perkėlimo planą – buvusiame biure jau darėsi ankštoka. Architektų firma Coarchitecture ir apšvietimo specialistai LumiGroup siekė sukurti biurą įmonei, pratusiai dirbti mažomis komandomis, tačiau pamažu pradedančiai valdyti didelius projektus. Su laiku Ubisoft reikės vis daugiau ploto bei žmonių, tačiau nevalia pamiršti apie patogaus bendradarbiavimo svarbą. Taigi naujasis biuras – tai ne tik dabartinės situacijos atspindys ar netolimos prognozės, bet ir realistiškas požiūris į firmos ateitį.

 


Siekta suformuoti aplinką, kurioje būtų patogu dirbti, tad interjero autoriams buvo būtina įsigilinti į darbo specifiką ir itin skrupulingai viską derinti su klientu. Kadangi erdvė nemaža, architektai pasitelkė LumiGroup ekspertus.  Šie ne tik parinko tinkamą apšvietimą, bet ir padėjo perteikti pagrindinę dizaino koncepciją bei tematiką. Su jų pagalba buvo sukurtas estetiškas interjeras ir žaidimų kūrėjų ideologiją atspindinti dinamiška, įkvepianti aplinka.

 

 

Pradėjus rengti projektą buvo karštai diskutuojama apie funkcinių erdvių išdėstymą ir zonų paskirstymą. Dizaino stilistiką, be abejo, įkvėpė kompiuteriniai žaidimai, sportas – kitaip tariant, buvo siekta surežisuoti savotišką chaosą, kuriame kiekvienas darbuotojas taptų veikėju ir turėtų galimybę nevaržomai judėti, žaisti, dirbti, bendrauti, kurti. Rengiant projektus kiekvienas yra už ką nors atsakingas ir atlieka atitinkamą vaidmenį, tad visų svarbiausia palaikyti artimus santykius. Pastato epicentre stūkso sodriai mėlyni laiptai. Kiekviename aukšte apie juos suformuotose aktyviose zonose įrengtos tiek formalių, tiek laisvos formos susirinkimų, susitikimų erdvės ar atskirtos patalpos. Taip laiptai tapo judėjimo, dinamikos, šurmulio sūkuriu.

 

 

Apšvietimas šiame projekte buvo itin svarbus tiek kaip funkcinis elementas, tiek kaip dekoro detalė. Siekdami perteikti interjero koncepciją kaip visumą, architektai su apšvietimo projektuotojais dirbo petys į petį, kol pasiekė harmoningą rezultatą. Biure yra daugybė įvairios paskirties patalpų, išskirtų erdvių, tad, atsižvelgus į šviesos poreikį, buvo įrengtos skirtingos apšvietimo sistemos. Visuomeninėse ir bendro naudojimo erdvėse įtaisyti industriniai, grubesnės stilistikos šviestuvai, perteikiantys Kvebeko miestovaizdį – alėjas, parkus, garažus. Susitikimo kambariai, valgomasis, atsipalaidavimo zonos išpuoštos jaukesniais, namus primenančiais, dekoratyvesniais šviesos elementais.

 

 

Viena pagrindinių interjero autorių idėjų buvo perteikti metų laikų ideologiją pusiaukelėje tarp darbo ir koridoriaus zonų. Čia akį traukia itin atviros, žaismingos, gausiai dekoruotos erdvės. Vasaros kambaryje pritvirtintos sūpynės. Jas laikančioje sijoje integruotos LED lempos sukuria, regis, natūralios šviesos srautą. Žalsvas kilimas iš skiautinių primena veją, o grubi netašyta mediena – gamtą, kurioje šiltuoju sezonu praleidžiame daug laiko. Žiemos kambaryje nuo lubų tarsi varvekliai skirtinguose aukščiuose kybo firmos Absolux lemputės. Pilkšvas koloritas bei medienos plokštės ant sienos sukuria jaukią atmosferą, kurioje malonu ilsėtis.

 

 

Atviros darbo vietos sukėlė apšvietimo keblumų – vieniems darbuotojams reikia daugiau šviesos nei kitiems (pavyzdžiui, grafikos dizaineriams, naudojantiems planšetes, kurių ekranai jautrūs šviesai). Būtent todėl buvo nutarta suteikti galimybę darbuotojams patiems reguliuoti šviesą virš savo stalo individualiais jungikliais. Jie leidžia šviestuvus jungti taip, jog šviesa sklistų į viršų, į apačią arba abipus. Minimalistinis šviestuvų stilius suteikė biuro interjerui vientisumo, o galimybė reguliuoti šviesą savarankiškai sustiprino darbuotojų svarbos pojūtį.

 

 

Interjere vyraujantys minimalistinių formų baldai neleidžia apkrauti aplinkos nereikalingais mažmožiais ir užsimena, jog čia viršų ima vyriška kompanija. Siekiant padaryti biurą jaukesnį, buvo pasirinkta daug ryškių tonų. Spalvos padėjo atskirti funkcines zonas ir pagyvinti interjerą. Taip grubi industrinė atmosfera, papildyta spalvomis, tekstūromis ir dinamiškomis kompozicijomis, tapo kūrybine žaidimų kūrėjų erdve – vieta, kurioje turi karaliauti neribota fantazija. 

Daugiau nuotraukų:

 

Žurnalas: „Centras“