Ekologiškas namas

Projekto autoriai: GRAFT
Vieta: Berlynas, Vokietija
Įgyvendinta: 2015 m.
Plotas: 232 kv.m. (du pusiau prijungti pastatai – dar po 165 kv.m.)
Nuotraukos: Tobias Hein
Tekstas: Gintautės Kisieliūtės 

 

Šiltas fasado medienos atspalvis ir plastiškos, gal net kiek futuristiškos formos - vos pažvelgus į šeimos namą, kyla intriga ir paskata sužinoti apie pastatą daugiau. Tai ne tik architektūra. Tai – gyvenimo būdą perteikiantis meno kūrinys, turintis išliekamąją vertę bei išsakantis tvirtą ideologiją. Tiek lauke matomos formos, tiek vidaus patalpose išryškėjantys architektūriniai tūriai bei struktūros atskleidžia, jog rankas prie projekto bus prikišę tikri profesionalai, suprantantys tiek kokybiškos architektūros dėsnius, tiek aplinkosaugos principus.

 


Architektų kompanijos GRAFT suprojektuotas šeimos namas su dviem pusiau prijungtais pastatais atspindi mobilumo, energijos, sveikos gyvensenos bei aplinkai draugiškos statybos ideologiją. Holistinis, visa apimantis požiūris apima modernią architektūrą, inovatyvias konstrukcines technologijas, išmanias elektronikos naujoves, tvarumą bei dėmesį fizinei ir psichologinei gyventojų sveikatai. Protingai suprojektuotas namas ne tik aptarnauja visą pastatų kompleksą elektra, o dar ir įkrauna elektromobilį, kurį nuomininkai gauna kartu su namu.

Kiekvienas protingo namo aspektas, kiekviena detalė buvo kruopščiai atrinktos ir apgalvotos, yra nekenksmingos aplinkai ar namiškiams. Užsakovai norėjo ne tik ekologiško namo, tačiau ir nežalingo statybų proceso, todėl medžiagos, baldai, dekoro elementai ne tik yra ekologiški, tačiau jų pagaminimo procesas – taip pat. Apdailos ir statybinės medžiagos pasirinktos atsižvelgiant į jų ilgaamžiškumą, natūralumą bei perdirbimo galimybes. Lubos, sienos ir stogas buvo pagaminti iš medienos ir grunto. Šios natūralios medžiagos prisideda prie sveikos gyvensenos ir malonios pastato vidaus atmosferos, o naujausios technologijos užtikrina komfortišką, tačiau, ne ką mažiau svarbu, draugišką aplinkai, gyvenimą.

 

 

 

Visų pastatų fasadai yra triskart poliruoti bei turi šilumos izoliaciją, nepamirštant ir rūsio lygmens, galinčio sukelti temperatūros tiltus, dėl kurių šiluma ar šaltis nukeliautų ir į kitus aukštus. Komplekso pastatuose numatytas grindinis šildymas bei mechaninė ventiliacija, turinti labai efektyvią temperatūros valdymo sistemą, kontroliuojamą iš daugelio patalpų. Dalis elektros generuojama per saulės energijos baterijas, esančias ant stogo. Tokių baterijų sukaupiama energija ne tik aptarnauja visas pastatų reikmes, bet ir leidžia perkelti energiją įkraunant kitus ekologiškus prietaisus. Viso šio projekto tikslas - atsakingas požiūris į sveiką gyventojų šiandienos bei ateities kasdienybę.

 

 

Dėl atsinaujinančių energijos išteklių naudojimo namo projekte, kompleksas atitinka Plus Energy House kokybės standartą, kuris yra dar aukštesnis nei pasyvaus namo. Naujausios technologijos, sveikatai nekenksmingos ir ekologiškos medžiagos, konstrukciniai metodai ir organiška, prie landšafto deranti architektūra iškėlė šį kompleksą į aukščiausių standartų viršūnę. Sumaniai išdėstyti patalpų planai, kuriuose numatytos tiek privačios zonos antruose aukštuose, atsuktos į panoraminį vaizdą, tiek bendravimo zonos pirmuose, atsiveriančiuose į jaukų kiemą. Lauko ir vidaus erdvės yra apjungtos ir šiltuoju metų laiku naudojamos bendrai.

Architektūra pasižymi atidžiu langų išdėstymu, mat kai kurios patalpos reikalauja daugiau šviesos ir šilumos, o kitose jų norima nedaug. Būtent todėl laisvalaikio zonų fasadas yra kone vientisai įstiklintas ir šitaip galima perkelti vidaus patalpą į lauką. Miegamuosiuose langai nemaži, tačiau pakelti kiek aukščiau, šitaip siekiant suteikti privatumo jausmą. Lenktos fasado formos perteikia organiškumą, persikeliantį ir į vidaus konstrukcijas, tokias kaip laiptai, pakabinamos lubos.

 

 

 

Malonaus, šilto atspalvio fasado dailylentės dera prie interjere naudotų ažuolinių grindų, medinių baldų korpusų bei smėlinių akcentinių sienų. Likusioje erdvėje dominuoja balta spalva, papildyta pilkšvais gobelenais trauktais baldais bei išskirtinai tamsia virtuvės zona, kur grindų ir sienų dangai pasirinkta juoda spalva, o patys baldai – lakoniškai balti. Interjere vyrauja modernaus bei skandinaviško stiliaus darna – jaukūs minkštieji bei minimalistiniai korpusiniai baldai. Natūralūs kilimai ir originalūs paveikslai suteikia patalpoms įdomumo, tačiau su detalėmis nepersistengta – vartojimo kultūrai čia vietos nėra ir gyventojai labiau palaiko ekologišką ideologiją bei saikingumą. 

 

Žurnalas: „Centras“