Erdvės dramaturgija

Projekto autoriai: Smartvoll
Vieta: Zalcburgas (Salzburg), Austrija
Įgyvendinta: 2015 m.
Plotas: 350 m²
Nuotraukos: Tobiaso Colzo / Smartvoll
Tekstas: Gintautės Kisieliūtės


2013 m. architektų  studija Smartvoll tapo tarptautinio, plačiai reklamuoto konkurso, skirto Panzerhalle lofto projektui, nugalėtoja. Jų pasiūlytas dizainas patraukė savita erdvės dramaturgija bei savotiškomis tūrinėmis paieškomis, originaliais atradimais. Dviejų aukštų apartamentuose nepamiršta klasikinė lofto ideologija, tačiau ji buvo unikaliai interpretuota daugybe aspektų, o gautas rezultatas pranoko bet kokio standartinio būsto įvaizdį. Europos modernios architektūros teoretikas Adolfas Loosas  yra pasakęs: „Aš niekada nežaidžiu su fasadu. Aš jame negyvenu.“ Nuo tada, kai buvo ištarti šie žodžiai, prabėgo daugiau nei 100 metų.  Toks požiūris artimas Smartvoll, būtent todėl savo architektūrinius gebėjimus bei talentą ji pritaiko ne išorėje, o interjere, kuriame gyventojai praleidžia marias laiko.

 


Pagrindinis dėmesys skiriamas stulbinamoms statybinių bei apdailos medžiagų galimybėms demonstruoti, nes būtent jos sukuria esminę norimos atmosferos nuotaiką. Gerai žinomos medžiagos dažniausiai naudojamos daug paprastesnėms funkcijoms atlikti, būtent todėl pamačius tikrąsias jų galimybes kyla nuostabos jausmas ar net vidinė prieštara, neleidžianti patikėti, kad tai tikrai ta pati priemonė, aptinkama kiekvieno namuose. Taigi pagrindinis projekto autorių tikslas – sukurti architektūrą viduje. Patalpų ir medžiagų tiesioginio ryšio koncepcija padėjo pasiekti iš pažiūros mistišką rezultatą. Nuglotnintas bei vaškuotas betonas – viena pagrindinių naudotų medžiagų. Ji leido išgauti norimas interjero formas ir sukurti aplinką, išryškinančią originalų erdvės žavesį. Didybė ir tūriniai atradimai abiejuose aukštuose tapo esminiu prioritetu. Juo vadovautasi siekiant būsimiems gyventojams perduoti įspūdingos estetinės patirties kupinus namus.

 

  

 

Išsaugota erdvė įgijo visiškai naują kokybę, buvo papildyta neįprastai pateiktomis medžiagomis. Norėdama išsaugoti nuolatinį švaros ir šviesos pojūtį, Smartvoll nusprendė atsisakyti tipiško galerijų įvaizdžio ir palikti viršutinį langą neuždengtą, įsileisti daugiau šviesos. Miegamasis, vonios kambarys bei svečių kambarys buvo išdėstyti skirtinguose antrojo aukšto sparnuose kaip atskiri tūriai: taip tiek šeimininkui, tiek atvykėliams suteikiama daugiau privatumo ir ramybės. Pirmojo aukšto epicentru tapo 7 metrų ilgio virtuvės baldas, prie kurio šliejasi valgomojo stalas. Ši zona yra tiesiai po skulptūriškais laiptais, kylančiais ir skylančiais į dvi puses – šeimininko ir svečių. Šiame interjere nepaprastai svarbi laiptų funkcija bei estetika. Iki pat perdangos besitęsianti konstrukcija ne tik nuveda prie reikiamos patalpos, bet ir, regis, prilaiko antrąjį aukštą. Taigi vizualiai atlieka ne tik nukreipiamąją, bet ir laikančiąją funkcija. Pirmojo aukšto kambarys turi du balkonus.  Žaluma užsėti plotai savo forma atkartoja laiptų kompoziciją, taigi balkonuose interjero koncepcija nepradingsta.

 

 

 

Žvelgiant į bendrą atviro lofto erdvę, nematyti vertikaliosios ašies, vedančios į antrąjį aukštą. Visas jungiamąsias zonas siejantis funkcinis ryšys sudaro tarsi erdvinę spiralę, pagal kurią interjere vyksta nuolatinis plastiško judėjimo ciklas. Laiptų konstrukcija ne tik padalija pirmojo aukšto patalpą, bet ir suformuoja virtuvės lubas, šlaitines struktūras: dėl jų erdvė tampa dinamiška, o natūrali šviesa joje sklinda daug žaismingiau nei taisyklingame kambaryje. Nuo laiptų galima išvysti visas pirmojo aukšto patalpas. Beje, jas taip pat galima regėti ir iš antrojo aukšto dušo – stiklinio kubo, atvirai kybančio 5 metrų aukštyje. Kubas matomas svetainės, virtuvės, valgomojo bei laisvalaikio zonose. Šalia dušo įtaisytas atviras, neįstiklintas pailgas langas į tą patį vonios kambarį, pro kurį švysčioja besiprausiančiųjų ar vaikščiojančiųjų kojos. Aukščiausios klasės SPA kambarys kiek uždaresnis – didžiulė vonia sumontuota nestandartinėje nišoje. Laužytų formų patalpa ir jos kampuotumą tik dar labiau pabrėžiančios netaisyklingos sienų ir lubų plokštumos, dekoruotos mediena ar dažytos matine balta spalva, sukuria futurizmo įspūdį. Čia yra ne tik vandens procedūroms skirti prietaisai, bet ir sienoje įmontuotas židinys iš betono ir plieno.

 

 

 

Smartvoll suprojektuoti Panzerhalle lofto laiptai – tai architektūra architektūroje. Subtilus, palyginti mažų gabaritų architektūrinis objektas padėjo sukurti neįtikėtinai ekspresyvią erdvinę kompoziciją. Be betono, buvo naudotos vos kelios kitos apdailos medžiagos, kaip antai stiklas, skiriantis svečių patalpą, miegamąjį ar įmontuojamus baldus, tokius kaip pakabinama plieninė lentyna. Vienas pagrindinių šio projekto siekių buvo neskaidyti erdvės į skirtingus lygmenis ir, suskirsčius būtinas privačias patalpas, viską sujungti ir leisti žmogui patirti, ką reiškia 8 metrų aukščio ir 350 m² ploto erdvė. 

 

Daugiau nuotraukų:

          

 

Žurnalas: „Centras“

Interjeras.lt