„Müllerhaus Metzerstrasse Berlin“

Projekto autoriai: asdfg Architekten
Klientai:
Petra and Maxas Maendleriai
Nuotraukos: Michaelio Pfistererio
Įgyvendinta: 2015 m.
Tekstas: Tomo Milkamanavičiaus

 

Šis buvęs policijos nuovados pastatas dėl savo unikalios istorijos ir vietos buvo didelis iššūkis karjerą pradedančiam architektui Phillipui Loeperui. Viskas prasidėjo, kai jo draugai Petra ir Maxas Maendleriai nusipirko seną namą su sodu viename populiariausių Berlyno rajonų. Jis ir tapo pirmuoju architekto užsakymu.

 


 

Žavi seno fasado interpretacija. Kadangi tai yra vienas seniausių pastatų Prenclauer Berge (Prenzlauer Berg), savivaldybė reikalavo rekonstruoti 1844-aisiais sukurtą fasadą nuo pagrindinės gatvės, remiantis tais pačiais metais darytu struktūriniu piešiniu. Architektai norėjo pabrėžti seno namo istoriją, tačiau vengė apsimetinėti, kad pastatas iš tiesų yra 170 metų senumo. Teigdami, jog liniją piešinyje galime interpretuoti labai įvairiai (kaip aukščių skirtumą, plyšį sienoje arba pjūvį), Phillipas Loeperas ir jo komanda kūrė maketus naudodami realias to meto medžiagas, bandė įrodyti savo idėjas diskutuodami su savivaldybe ir kitomis reguliuojančiomis institucijomis.

 

Prieš rekonstrukciją

 

 

Po rekonstrukcijos


 

Kadangi pastatas buvo pritaikytas policijos tarnybos funkcijoms, be to, daugelį metų buvo nenaudojamas, atskiros jo dalys buvo itin prastos būklės. Vidinė erdvė buvo sudalyta į atskiras mažas ir ankštas patalpas. Siekdami sukurti patogią ir šviesią bendrą erdvę,  architektai pakeitė interjero formatą: paliko tik išorines ir vieną masyvią sieną namo viduryje. Laiptai, virtuvė ir vaikų miegamieji taip pat šliejasi prie šios sienos. Pagrindinė vidinė laiptinė padalyta į dvi dalis. Pirmoji veda ant platformos, iš kurios atsiveria bendroji erdvė, antroji – į tėvų darbo kambarį ir miegamąjį. Virtuvės interjere ir laiptų detalėse iš naujo panaudota senų sijų mediena. Senų plytų siena palikta atvira ir matoma iš vidaus.

 

 

Namo stoge iškirsti pailgi stoglangiai kompensuoja šviesos srauto trūkumą pro mažus fasado langus. Stoglangiai sukuria erdvumo jausmą ir leidžia mėgautis dangaus vaizdu iš miegamojo lovos arba bendrųjų erdvių.

Labai sveikintini individualūs ir būtent šiam namui ir jo gyventojams pritaikyti interjero sprendimai. Ne tik komodos ir spintos, bet beveik viskas – nuo palangių iki vonios įrenginių – buvo pagaminta specialiai šiam projektui. Tačiau griežtos spalvinės arba medžiaginės hierarchijos nėra, o tai spinduliuoja itin natūralią ir laisvą architektūrą: tinkamai išdėliojus erdves ir panaudojus kelias pagrindines medžiagas, likę daiktai ir detalės gali būti labai įvairūs. Tokie demokratiški ir kūrybiški architektūros ir interjero sprendimai yra neatsiejama šio projekto dalis.

 

Daugiau nuotraukų:

Žurnalas: „Centras“