Mūsų darbas pilyje

Projekto autoriai: Interaction
Vieta: Sairensesteris (Cirencester), Jungtinė Karalystė
Įgyvendinta: 2016 m.
Plotas: 939 m²
Nuotraukos: Chriso Terry
Tekstas: Gintautės Kisieliūtės

 

Biuras pilyje – skamba kiek neįtikėtinai, o dar stipresnį įspūdį sukelia interjero išskirtinumas. Nedideliame miestelyje įsikūrusi sėkmingai veikianti bendrovė money.co.uk atnaujino ir praplėtė savo valdas didžiulėje senovinėje pilyje. Seniau tik dalį pastato užėmusios patalpos dabar driekiasi per visą plotą. Komandą sudaro energingi, jaunatviški, kūrybiški, šmaikštūs žmonės, mėgstantys ironiją, originalumą ir nebijantys šokiruojančių elementų, kuriuos inicijavo įmonės įkūrėjas Chrisas Morlingas. Būtent todėl įvaizdžio formavimo bei dizaino studija Interaction ėmėsi šio projekto su didžiuliu polėkiu, o šiemet visuomenei pristatytas biuras sulaukė daugybės dėmesio.

 


Žavinga pilis ir jos architektūra suteikė dizaineriams įkvėpimo ir padėjo su kaupu įgyvendinti idėjas, mat unikalios konstrukcijos, patalpos, besiskiriančios tiek lubų, tiek langų ar sienų forma, provokavo savitą stilistiką ir suformavo intriguojančius teminius kambarius. Pastatas yra U formos ir išsidėstęs per tris aukštus. Viename sparne numatytos darbo zonos, o kitame – visos pagalbinės patalpos, tokios kaip virtuvė su biliardo stalu, svetainė, susirinkimų kambariai, laukiamasis, sporto salės, kino kambarys. Stengtasi patalpoms suteikti daugiau funkcijų tam, kad ir neformalioje aplinkoje kilusios darbinės idėjos galėtų būti produktyviai gvildenamos. Kur ne kur, tarsi kūrybinių erdvių sargai, šmėžuoja riterių šarvai. Dažais aptaškyti metaliniai senovės karių drabužiai sukelia modernumo, ironijos bei kūrybiškumo nuotaiką.

 

 

 

Pilyje reikėjo ne tik suformuoti naują estetinę stilistiką, bet ir padaryti nemažai technologinių patobulinimų: buvo išvedžiota nauja rekuperacinė sistema, įrengtas vėdinimas, sutvarkyta kanalizacija, nuotekos, šildymas, restauruotos sienos bei lubos ir atidengti vidaus dekoro elementai, židiniai.

 

  

 

Ilgai užtruko kristalizuoti idėjas ir sukurti teminius kambarius. Stengtasi įsigilinti tiek į pačias patalpas, tiek į darbuotojų pomėgius, charakterius, elgesį. 200 metų amžiaus pilyje beveik neveikia mobilusis ryšys, tad buvo svarbu patalpas susieti su aiškia tema. Norint susisiekti vieniems su kitais, čia skambinama laidiniu telefonu. Pageidauta, kad būtų nesudėtinga paaiškinti, kurioje pilies dalyje yra darbuotojai, suteikti kambariams tikslius pavadinimus (pavyzdžiui, Ledo kambarys, pirtis, virtuvė ir pan.). Iš viso buvo sukurtos net 38 skirtingos patalpos. 32 kambarių dizainą kūrė lietuvių dizainerė Eglė Bareikytė, o likusių 6-ių autorius – Lawrence’as Llewelynas-Bowenas iš Jungtinės Karalystės. Šis dizaineris paprastai kuria  privačių namų bei viešbučių interjerus, todėl apipavidalinti biurą jam buvo nauja patirtis. L. Bowenui puikiai pavyko suformuoti drąsų, iššaukiantį ir net šokiruojantį stilių.

 

 

 

Užsakovo pageidavimu, biuro patalpos turėjo būti erdvios, spalviškai stimuliuojančios, tačiau nenorėta intensyviomis spalvomis varginti darbuotojų, taigi buvo būtina atsižvelgti į kiekvienos jų paskirtį. Stengtasi spalvomis išskirti grindų apdailą, o sienų bei lubų plokštumas pagyvinti dinamiškomis kompozicijomis. Susitikimų, posėdžių kambariai yra patys ryškiausi, mat čia turi vykti gyvi pokalbiai, todėl siekta, jog komandos nariai juose jaustųsi pasikrovę energijos. Poilsio zonų stilistika ramesnė, koloritas labiau primena žemės tonus: pasirūpinta, kad darbuotojai turėtų kur ramiai pabūti, pabėgti nuo įtampos. Pagrindinėse komandų patalpose buvo pasitelkta Bristolio dailininko Andy Councilo pagalba. Jis kiekvienai biuro erdvei sukūrė simbolius, atspindinčius bendrovės veiklos sritis. Piešiniuose paslėpti logotipai, o jų paieška net tapo savotišku žaidimu biuro svečiams. Taip pat padėti buvo pakviestas įžymus dailininkas Zakas Simmondsas-Hurnas. Menininkas biurui sukūrė nespalvotą istoriją, pasakojančią apie romėnišką, prieš kelis amžius gyvavusį Sairensesterį.  Per visus tris biuro aukštus vertikaliai nutapytas  piešinys atskleidžia skirtingas temas ir veiksmus: žemutiniame aukšte vyksta gyvūnų kovos amfiteatre, kitame – gladiatorių kova su paskutine romėnų armija, išeinančia iš miesto, viršuje – Olimpo kalnas ir Jupiteris, laidantis žaibus iki pat pirmojo aukšto.

 

 

 

Vienos išskirtiniausių patalpų – pietų pertraukos erdvė ir virtuvė. Kadangi komandos labiau mėgo leisti laiką skyrium, vienas didžiausių siekių buvo skatinti jų bendravimą. Stengtasi sukurti aplinką, kurioje visi norėtų leisti laiką kartu ir natūraliai imtų burtis. Interjero autoriai atliko puikų darbą – dabar ši pilies zona yra pati mėgstamiausiai. Ji tapo traukos centru net penktadieniais po darbo: darbuotojai čia renkasi išgerti alaus ir pasidalyti savaitės pasiekimais.

 

 

 

Kitos dvi išskirtinės patalpos – ledo kambarys bei kalnų trobelė. Tai erdvės, skirtos atitrūkti nuo veiksmo, įtampos, pailsėti, knygai paskaityti. Ledo kambarį įkvėpė Suomijos viešbutis. Patvirtinęs idėją užsakovas pasiūlė pliušinę mešką ir pingviną – autorių įkvėptas klientas pats pasidavė žaismingumui, improvizacijoms. Kalnų trobelės tema kilo nepailstančiam slidinėjimo entuziastui, kuris troško atostogų užuominų savo darbe.

 

  

 

Pilyje galima rasti daugybę patalpų, sukeliančių skirtingas nuotaikas. Energingi ir aktyvūs darbuotojai labai nudžiugo sužinoję, jog bus įrengtos net dvi sporto salės su dušais, o legendinio filmo „Žvaigždžių karai“ mėgėjai buvo itin patenkinti kino salės interjeru, atkartojančiu erdvėlaivio „Deathstar“ įvaizdį. Vyrų ir moterų tualetai – itin įžūlaus dizaino. Moterims, veikiau karalienėms, skirti elegantiški paauksuoti, ornamentais padabinti tualetai. Vyriški tualetai žaismingesni: vienas jų primena komiksų ištrauką, o kitas – „Narnijos kronikų“ idėją į patalpą patekti per spintą. Itin išskirtinio, spalvingo, dinamiško ir kiek šokiruojančio pilies biuro interjerą pripažino money.co.uk komanda, be to, jis sulaukė daugybės žiniasklaidos dėmesio. 

 

Daugiau nuotraukų:

                      

 

Žurnalas: „Centras“

Interjeras.lt