Skandinaviškasis Hygge

Projekto autoriai: Wingårdh Arkitekter (Gert Wingårdh)
Vieta: Kopenhaga, Danija
Įgyvendinta: 2017 m.
Tekstas: Gintautės Kisieliūtės
Design hotelsTM
grupės narys

 

Tamsiuoju ir žvarbiuoju sezonu daugelį ima kamuoti apatija, slogumas ir liūdesys. Pastaruoju metu vis dažniau įsižiebia diskusijos, kodėl gi danai, gyvenantys tokioje pat pilkoje aplinkoje, vadinami laimingiausia tauta pasaulyje? Hygge – tai daniškas žodis, apimantis jaukų, patogų gyvenimo būdą, sukeliantį laimės ar net pakylėjimo jausmą, gebėjimą mėgautis paprastomis akimirkomis, puoselėti tiek save, tiek namus, tiek santykius su kitais. Būtent šia koncepcija buvo remtasi kuriant Nobis viešbutį, esantį Danijos sostinėje.

 


Architekto Gerto Wingårdho ir jo komandos tikslas buvo atgaivinti seną istorinį pastatą ir papildyti jį savitais šiuolaikiškumo ženklais. Darbo rezultatas – aukščiausio lygio naujų ir senų dalykų samplaika: išsaugotos ar atnaujintos architektūrinės detalės, pavyzdžiui, pagrindiniai laiptai papildyti moderniais akcentais, kokybiškomis apdailos medžiagomis, kaip antai marmuru, variu, akmeniu, natūraliu ąžuolu, stiklu. Visa tai suformavo įspūdingą ir didingą interjero stilistiką. Atidumas detalėms sustiprina visumos vaizdingumą: į viešbutį įžengusius svečius pasitinka modernus betoninis recepcijos stalas, o bendrojo naudojimo patalpos išsiskiria unikalia, elegantiška pilkos ir žalios spalvos schema bei neapsakomo grožio, rafinuoto moteriškumo suteikiančiais sienų ir lubų lipdinių fragmentais.

 

 

Nepakartojamas skandinaviškas stilius apima restoraną, pagalbines patalpas, 77 kambarius ir dar 3 apartamentus. Lengvos, tvarkingos erdvės atrodo neapkrautos, tačiau ir ne steriliai tuščios. Minkštų formų baldai suteikia jaukumo, senoviniais ornamentais dekoruotos aukštos lubos ir chevron eglute išklotas parketas – subtilios prabangos, o sodrūs žalsvi ir melsvi tonai – šiuolaikiškumo. Interjere naudojami vietinių gamintojų baldai, o štai vonios kambariuose pasitikėjimas parodytas itališkai apdailai – gilaus, pilko atspalvio, debesis primenantis marmuras atrodo tiesiog nepakartojamai.

 

 

Kadaise čia buvo įsikūrusi Karališkoji Danijos muzikos konservatorija – istorija suteikia vietai savito žavesio: žvelgiant į dabartines patalpas, sunku patikėti, jog čia būta ko nors kito. Skirtingo ploto numeriai leidžia patenkinti įvairius poreikius. Nedidukai, vienam keliautojui ar porai skirti kambariai yra labai kompaktiški ir jaukūs, juose vyrauja ne intensyvūs, o žalsvi ar pilkšvi tonai, šviesi mediena ir juodi elementai, suteikiantys grafiškumo, aiškių formų. Apartamentai stebina savo dydžiu ir erdvumu – aukštos lubos, įspūdingi lipdiniai ant lubų, sienų ir dar įspūdingesni virš durų, išryškinti blizgia metalo spalva. Prie elegantiškos erdvės skandinaviški baldai puikiai pritampa: minkštiesiems reikėjo daugiau lengvumo, elegancijos, todėl šie yra su liaunomis plieninėmis kojelėmis, o štai valgomojo baldai – iš medžio masyvo, tačiau prie grindų priderinta spalva juos paverčia nepamainoma kompozicijos dalimi. Modernus, aukštas kabamasis šviestuvas pažymi patalpos centrą, kuriame vyksta bendravimas, o kitapus patalpos stovinti didžiulė lova juodu rėmu ir atlošu laukia poilsio akimirkoms.

 

 

Prašmatnus, ekstravagantiška ornamentika išpuoštas pastatas pritapo prie daniškos pasaulėžiūros. Istorijai jaučiama pagarba skatino palikti praeities detales ir prie jų derinti šiandienos vertybes, kuriomis puoselėjama švari, subtili aplinka, funkcionalūs daiktai, tačiau kartu skiriamas dėmesys detalėms, formoms, o svarbiausia – jausmui. Architektas Gertas Wingårdhas su savo komanda siekė pritaikyti šį istorinį architektūros objektą šiuolaikiniam žmogui, kuriam kaip niekad reikia jaukumo, ramybės ir lengvumo pojūčio.

 

Daugiau nuotraukų:

 

Žurnalas: „Centras“