Atkurtas per karą subombarduotas pastatas

 

Architektai: Amin Taha, Groupwork 
Vieta: Londonas, UK 

Įgyvendinta: 2017 m. 
Plotas: 545 kv.m. 
Fotografijų autorius: Tim Soar
Tekstas: architekto Tomo Milkamanavičiaus


 

WaterloTerrace ir Barnsbury gatvių sankirtoje esantis pastatas atsiveria į Upper Street, kurios adresu ir yra įvardytas. Istoriniame Londono rajone suprojektuotas objektas. Prieš tai šioje vietoje buvęs keturių aukštų pastatas subombarduotas per Antrąjį pasaulinį karą. Groupwork architektų biuras pasiūlė atkurti šį objektą šiuolaikiškai interpretuojant ir derinant istorines detales su moderniomis. Pastatas buvo atstatytas naudojantis archyviniais dokumentais ir skaitmenine studija. Pasitelkus fotografijas ir lazerinę analizę buvo sukurtas virtualus subombarduoto pastato modelis.


Fasadas išlaiko buvusias architektūrines detales, kaip antai piliastrus, kapitelius, karnizus ir baliustradas, bet architektai nesiekė suprojektuoti prieš tai stovėjusio pastato replikos. Šiuolaikine interpretacija tapo specialiai ir atsitiktine tvarka sukurtos „klaidos“ fasade. Buvusio originalaus pastato langų vietas čia žymi nišos, o tikrieji berėmio stiklo langai sudėti atsitiktine tvarka, siekiant atskleisti istorinio ir šiuolaikiško projektavimo kontrastą. Panašiu principu sukurtos durys. Senosios paliktos kaip simbolinis bareljefas, o naujosios kartu su vitrininiais langais kontrastuoja atsiskirdamos nuo istorinio charakterio.

 

Pirmame aukšte, kaip jau įprasta, įsikūrusios komercinės patalpos, tuo tarpu viršutiniuose aukštuose sukurtos erdvės butams. Kampinis objektas susideda iš dviejų korpusų, kuriuose aukštai sudalyti nevienodai. Tai leidžia butams turėti erdvias lofto tipo patalpas su skulptūriniais židiniais per du aukštus. Apartamentai pasižymi laisvu planavimu. Virtuvės ir sanitariniai mazgai suprojektuoti „box’uose“, orientuotuose per vidurį. Miegamosios patalpos išdėstytos viename, o bendrai naudojamos – kitame buto gale.

Labai svarbus pastato charakterį formuojantis veiksnys – medžiagų paletė. Istorinis fasado kiautas pastatytas naudojant monolitinį betoną su terakotos mišiniu. Detalės sukurtos naudojant terakotos plokštes ir frezuojant. Siekiant sukurti kontrastą, pasirinkti minimalistinio stiliaus juodo metalo langų rėmai. Viduje taip pat stebina šiuolaikiškas kontrastas. Terakotos fasadas viduje paliktas su tokia pat apdaila kaip ir išorėje. Taip sustiprinamas ir aiškiai išreiškiamas „kiauto“ elementas. Apartamentuose vyrauja medinės grindys. Jos atskirtos nuo fasado nenaudojant grindjuosčių. Viduje esančios sanitarinių mazgų patalpos, dengtos medžio plokštėmis, taip pat išsiskiria moderniu minimalistiniu charakteriu. Eksterjere panaudotas metalas atliepiamas ir viduje. Juodo metalo plokštės panaudotos konstruojant masyviems geometriniams per du aukštus suprojektuotiems židiniams.

Architektai tiki, kad, žaisminga maniera traktuodami klasicistinę architektūrą, jie užmezga ir rutulioja diskusiją. Naudodama šiuolaikinę architektūrinę kalbą ir rodydama pagarbą istoriniam charakteriui, Groupwork sukūrė objektą, laimėjusį pagrindinį „RIBA 2019“ prizą.

Nuotraukų galerija:

               

Žurnalas „Centras“