Biblioteka ir kultūros namai

 

Projekto autoriai: COBE
Vieta: Kopenhaga, Danija

Įgyvendinta: 2018 m.
Fotografijų autorius: Rasmus Hjortshøj

 

Danų architektų biuras COBE iš naujo interpretavo danų modernizmą baigtoje Tingbjergo bibliotekoje ir kultūros namuose. Kopenhagos kaimynystėje Tingbjerge projektuotojų komanda sukūrė naują socialinę ir kultūrinę erdvę, kuri kviečia susitikti su bendruomene, įsitraukti socialinį gyvenimą ir signalizuoja apie naują urbanistinę transformaciją.

 


 

Šviežias viešosios paskirties objektas yra naujas traukos taškas, kuris taps įvairaus amžiaus ir gyvenimo būdo žmonių susibūrimo vieta Kopenhagoje, Danijoje. Kultūrinės paskirties pastatas, suprojektuotas prisidedant Tingbjergo bendruomenės gyventojams, tapo nauja kaimynystės progreso kryptimi. COBE architektai siekė, kad projektas pasitarnautų kaip miesto katalizatorius ir architektūrinis socialinės bei kultūrinės veiklos pagrindas ir taip prisidėtų prie vietos bendruomenės vystymosi.

Pastatas buvo suplanuotas kaip didelis pleišto formos apvalkalas, o siauriausia jo dalis tesiekia 1,5 m pločio. Ji buvo pastatyta kaip Tingbjergo mokyklos priestatas su šlaitiniu stogu ir jo nuolydžiu į mokyklos įėjimą. Per skaidrų stiklinį fasadą, inkrustuotą į platųjį pleišto paviršių, galima perskaityti viduje vykstantį gyvenimą.

Daugiafunkciuose kambariuose pastato gyventojai gali įsitraukti į daugybę įvairių veiklų ir renginių, įskaitant užsiėmimus, dirbtuves, paskaitas ir muzikinius pasirodymus. Visos veiklos matomos pastato viduje, be to, jos pagyvina stiklo fasadą iš išorės. Pastato kertinę kompozicinę idėją nusako pleišto forma, kuri tampa atvira fojė ir tęsiasi į pastatą kaip matmeniškai vienijanti erdvė. Keturi pastato aukštų lygiai, perdangų plokštės su nišomis ir balkonais primena mažą kaimelį, kopiantį į kalno šlaitą. Šis dizainas suteikia vartotojams galimybę dalyvauti socialinėje veikloje, stebėti, kas vyksta pastate, arba rasti ramią vietą nišoje. Objektas pasižymi lankstumu ir tvirtumu, todėl jį galima pritaikyti daugybei funkcijų.

 

 

 

Pastato interjeras dengtas faneros lamelėmis, kurios sukuria dryžuotą ritmą siekiant atspindėti išorinę plytų mūro tekstūrą. Fanera suteikia natūralią faktūrą patalpoms, įskaitant ir žvelgiančią į gatvę auditoriją, kuri dengta kietomis ir perforuotomis akustinėmis plokštėmis.

Tingbjergo biblioteka ir kultūros namai yra unikalaus Kopenhagos miesto, nekilnojamojo turto bendrovių ir COBE architektų bendradarbiavimo rezultatas. Pastatas tarnauja kaip nauja biblioteka ir kultūros ir bendruomenės centras didesnėms kaimynystėms, vietinės bendruomenės gyventojams ir Tingbjergo mokyklos mokiniams. Nuo pirmojo programos varianto, kurį Rambøll Architecture pateikė 2008 m., projektas buvo orientuotas į įvairių suinteresuotų šalių ir piliečių integraciją į procesą. Buvo rengiami viešieji darbo grupės posėdžiai, kad gyventojai galėtų pareikšti savo idėjas dėl naujo statinio. Norėta erdvumo, lanksčių, daugiafunkcių kambarių, inovatyvios ir šiuolaikiškos architektūros, kuri apimtų paveldo temą, komunikuotų pozityvią istoriją apie kasdienį gyvenimą Tingbjerge ir taip paverstų jį kelionės tikslu.

Nuotraukų galerija:

                 

Žurnalas „Centras“