Būstas su istorija

 

Projekto autoriai: 2B.group (Slava Balbek, Evgeniya Dubrovskaya, Artem Beregnoy) 
Vieta: Kijevas, Ukraina 
Įgyvendinta: 2018 m. 
Plotas: 180 m² 
Nuotraukų autoriai: Andrey Bezuglov, Yevhenii Avramenko 
Tekstas: Gintautės Kisieliūtės


Kijeve iškilęs pastatas slėpė kai ką įspūdingo. Po keliais gipso kartono sluoksnių atsivėrė ilgus metus maskuotas grožis architektūros charakteris, padiktavęs interjero stilistiką. Buto savininkas – jaunas, išsilavinęs savo srities profesionalas, norėjo susikurti tokius namus, kuriuose galėtų patogiai ir jaukiai gyventi pats vienas ar su antrąja puse. Projekto autoriai 2B.group, atradę paslaptingą grožį, kaipmat suformavo naują erdvių estetiką.

 


Dviejų aukštų bute pagrindiniu akcentu ir itin efektinga apdailos medžiaga tapo senovinės smėlio spalvos plytų sienos, medinės lubos, o antrajame aukšte nustebino atidengtas lubų šlaitas. Interjero autoriai stengėsi akcentuoti istorinius pastato motyvus, atkurti ar išsaugoti kuo daugiau originalių elementų. Jų nuomone, autentiškas fonas kontrasto principu padeda perteikti praeities detales ir išryškinti šalia esančias švarias šiuolaikines medžiagas, formas bei tekstūras. Vienos šalia kitų jos sustiprina tekstūriškumą ar glotnumą, ryškumą ar blankumą, kreivumą ar lygumą. Būtent todėl projekto autoriai labai atidžiai ir kruopščiai rinko kiekvieną elementą – norėta harmoningos, bet kartu įdomios, jaunatviškos aplinkos.

Interjere tarsi vyrauja taip vadinami yin yang – priešingi, tačiau vienas kitą papildantys pradai. Tyros modernios formos itin atsiskleidžia praeitimi alsuojančioje aplinkoje, o plytų faktūriškumą pabrėžia ištobulinti paviršiai. Atrasti pusiausvyrą tarp seno ir naujo – buvo pagrindinis 2B.group iššūkis bei uždavinys. Norint neperkrauti ir taip architektūriškai įspūdingų erdvių, nuspręsta atsisakyti ryškių spalvų. Dar vienas išbandymas – sukurti interjero elementų kompozicijas iš panašių atspalvių paletės taip, kad būtų juntama ir harmonija, ir autentiška intriga.

 

  

 

Vienas iš pirmųjų žingsnių buvo restauruoti senąsias plytas ir tam tikrose vietose jas padengti baltomis plokštėmis tam, kad atsirastų stipresnis švaros, ramybės pojūtis – šitaip skeltos į dvi dalis sienos atrodo dar aukštesnės. Kontrastas padėjo išryškinti ne tik baltą spalvą bei plytas, bet ir juodus langų angokraščius, o baltos sienų plokštumos, susikertančios su grindimis, leido išvysti visą parketo piešinį grožį. Lubų tekstūrai prireikė nedaug dėmesio – tereikėjo jas nuvalyti ir perlakuoti.

Pasirinktos apdailos medžiagos sudaro šiltą, natūralumu spinduliuojančią atmosferą, pasakojančią unikalią istoriją ir demonstruojančią šiuolaikinius architektūrinius elementus, tokius kaip baldai ir sienų apdailos plokštės. Svetainės kampe stūksantis židinys savo lipdiniais ir elegancija tapo išskirtiniu namų eksponatu, savotišku dėmesio centru. Pirmajame aukšte įrengta erdvi virtuvė su valgomojo zona, didžiulė svetainė su projektoriumi filmų peržiūroms, drabužinė, sandėliukas ir tualetas.

 

 

 

Kylant į antrą aukštą, virš laiptinės esantys stoglangiai ir akinamai baltos lubos nuteikia itin pozityviai, o erdvė čia primena meno galeriją. Daugelio sienų plokštės, o dalyje patalpų – ir lubos tamsios. Dėl ramių spalvų čia įrengti kambariai tapo itin jaukūs, žadinantys saugumo jausmą. Dėl langų ir saulės spindulių gausos juoda bei tamsiai pilka neatrodo niūriai ar baugiai, o arkos formos langai suteikia charizmos. Šis aukštas padalytas į tris zonas: šeimininko miegamasis su didžiuliu vonios kambariu, darbo kambarys su svečių miegamuoju, erdvi drabužinė, vonios kambarys ir pagalbinės skalbimo patalpos.

Originalus butas virto patogiais, svetingais, moderniais ir akiai šviežiais namais. Istoriniai elementai tapo pagrindiniais dizaino estetikos akcentais. Norint išvengti konkurencijos tarp apdailos medžiagų ir baldų, buvo naudingiau pritaikyti principą „daugiau yra mažiau“. Projekto autoriai sėkmingai atskleidė istorinius pastato motyvus, juos įliejo į šiuolaikinį interjerą, o modernius elementus pritaikė atsižvelgdami į architektūrines duotybes – saikingai bei subtiliai.

Nuotraukų galerija:

                        

Žurnalas „Centras“