Geriausias Europos restoranas

Projekto autoriai: Andrés Jaques / Office for Political Innova 
Vieta: Madridas, Ispanija 
Nuotraukų autoriai: Miguel de Guzmán, Rocío Romero 
Tekstas: Gintautės Kisieliūtės


Restoranas Romola turi neįtikėtiną istoriją – 1946 m. jo patalpos buvo ne kas kita kaip garažas, o štai šiemet ši vieta tapo pačiu geriausiu Europos restoranu, siūlančiu neįtikėtinų kepinių, nuostabaus aromato kavos, o gastronominiai eksperimentai čia sukviečia tiek vietinius, tiek turistus! Galbūt sėkmę lėmė pastato autoriaus – ispanų architekto Gutierrezo Soto įdirbis. Vos įžengus į restoraną, akys raibsta nuo ekspresyvios stilistikos, taip pat žadą atima net 5 metrų aukščio lubos, dėl kurių patalpa skendi šviesoje, o už lango atsiveria miesto vaizdas.

 


Jau 2008 m. Madridas kentėjo nuo korporatyvinių smulkiųjų verslų, franšizių principu užėmusių miesto patalpas. Daugelis kavinių ir restoranų buvo įrengti vidutiniškai, be jokio charakterio, tiesiog tam, kad atliktų savo paskirtį. Šiuo projektu architektas Andrés Jaques’as pakėlė restorano lygį į dar neregėtas aukštumas. Norėta prikelti seną kultūrą, kuria siekiama pasveikinti kiekvieną lankytoją, jį vaišinti džiuginančioje, išskirtinėje aplinkoje, stengtis, kad svečias grįžtų su šypsena ir kompanija. Būtent dėl šių priežasčių buvo pasitelkta ypatinga komanda: marmuro, odos, aukso, chromo ir platinos, medienos amatus išmanantys profesionalai. Įžengus į Romola galima suprasti, kuo skiriasi privatus restoranas nuo korporacijos – čia viskas daroma dėl atėjusių klientų: investuojama į kokybę, skiriamas dėmesys geroms emocijoms, mieliems prisiminimams, neišdildomiems skoniams bei įspūdžiams.

 

  

 

Itin efektingas marmuro piešinys tarsi versmės liejasi grindimis, stalviršių paviršiais ir geometrinėmis formomis persikelia į lubų dekorą. Greta marmuro sužimba skaisti salotinė spalva, sukelianti šviežumo įspūdį, – minkštieji baldai, užuolaidos ir nutįsę augalai palei lubas primena stilizuotas miesto džiungles. Šią gamą papildo sodri rožinė spalva, praturtinta aukso ir chromo blizgesio elementais, suteikiančiais restoranui elegancijos ir prabangos prieskonį.

 

 

 

Restorano Romola  interjeru norėta atgaivinti vaišingumo kultūrą – ją projekto autoriai sustiprino sukurdami šiuolaikišką, stulbinamai originalią aplinką. Ryškūs bei sodrūs spalvų deriniai skiriasi nuo įprastos pritemdytos, prašmatnumu alsuojančios restorano aplinkos, tačiau ji sužadino jausmus, kurių taip trūko miestiečiams.

Nuotraukų galerija:

                       

Žurnalas  „Centras“