Meksikietiškas biuras


Projekto autoriai: Cadena + Asociados Concept Design 
Vieta: Monterėjus, Meksika 
Plotas: 300 m
Įgyvendinta:  2018 m. 
Nuotraukos: The Raws 
Tekstas: Tomo Milkamanavičiaus


Architektų biuras Cadena + Asociados Concept Design įgyvendino seną svajonę – susiprojektavo darbo erdvę. Darbas su užsakovais dažniausiai yra ėjimas į kompromisus, todėl galimybė suprojektuoti biurą savo poreikiams yra ne tik labai gera proga sukurti išskirtinai konceptualų darbą, bet ir išbandyti naujus dizaino užmanymus bei įgyvendinti radikalius erdvės eksperimentus.

 


300 m² ploto erdvė išdėstyta per du aukštus, antžeminį ir antrą, įsikūrusi naujame šiuolaikinės architektūros pastate. Įstiklintos vitrinos įleidžia į vidinę patalpą daug dienos šviesos, taip pat leidžia interjerui vizualiai komunikuoti su supančia aplinka.

Biuras suplanuotas atviros erdvės principu. Antžeminiame aukšte bendra darbo erdvė sudalinta į atskiras zonas, o ten stovintis ilgas susitikimų stalas sujungtas su atvira erdve. Šiek tiek atokiau įrengta virtuvėlė su valgomuoju. Dviem stalams akompanuoja minkšta lounge zona ir apvalus stalas. Antrajame aukšte darbo vietos sugrupuotos išilgai laiptų. Ten taip pat šliejasi didelis susitikimų kambarys su atskiru sanitariniu mazgu, bendra ir izoliuota lounge zonos ir vidinių susitikimų kambarėlis.

 

  

 

Interjeras kuria pusiau privačių erdvių pojūtį, nes čia įtaisytos atviros lentynos, besitęsiančios nuo grindų iki pat lubų. Jos ne tik glaudžia knygas, dokumentus ir kitą kasdienį biuro inventorių, bet ir veikia kaip pusiau skaidri pertvara, nes vietos daiktams sukurta paliekant rezervą ir lentynos kol kas nėra visiškai užpildytos. Dauguma komunikacijų (elektros laidai, vėdinimas, apšvietimas) paliktos atviros, tačiau aiškus spalvinis kodas niveliuoja visus elementus į vieną darnią ir organišką visumą.

Radikaliausias šiame biure yra spalvų ir medžiagų pasirinkimas. Juoda ir balta, terraco akmuo ir metalas. Kartu šios spalvos ir medžiagos tampa kodais, kalbančiais apie pusiausvyrą ir harmoniją, in ir jang, karštą ir šaltą, gėrį ir blogį, praeitį ir dabartį, šviesą ir šešėlius. Sykiu su kitomis dualistinėmis patirtimis ir reiškiniais, leidžiančiais pajusti žmogaus egzistavimą per kontrastuojančias ir viena kitos prieštara esančiomis jėgomis. Toks dualistinis sumanymas perteiktas visame interjere, be to, jis tarnauja kaip sistema, kuria vadovaujasi visi atgabenantys į biurą naujus objektus.

 

  

 

Anot projekto autorių, toks interjeras buvo sukurtas remiantis idėja, kad architektai ir dizaineriai yra mokslinės ir kartu intuityvios būtybės, kas atskleista medžiagiškumo ir spalvų dualizme. Tokia bichromatinė sąlyga iš išorės leidžia erdvei būti vientisai suvoktai. Įžengus vidun, ji tampa tarsi mikrovisata, paklūstanti saviems dėsniams.

Nuotraukų galerija:

            

Žurnalas  „Centras“