Open Agency biuras


Projekto autoriai: Inblum (Laura Malcaitė, Dmitrij Kudin, Rūta Kazėnaitė) 
Vieta: Vilnius, Lietuva 
Įgyvendinta: 2017 m. 
Plotas: 390 m
Nuotraukos: Dariaus Petrulaičio

 

Kuriant Open Agency biuro interjerą buvo svarbi atvirumo idėja. Žiniasklaidos agentūroje dirbantys žmonės yra jaunatviški, šiuolaikiški, pažangiai mąstantys žmonės, taigi skaidrumo, atvirumo idėja yra užkoduota ne tik įmonės pavadinime. Pastatas, kuriame įsikūręs biuras,  atviras jį supančiai aplinkai – pro vitrininius langus atsiveria įspūdinga Vilniaus panorama – Neris bei Vingio parko horizontai. Interjero projekto autoriai siekė šiuos vaizdus ir natūralią šviesą įleisti kuo giliau į erdvę, neužblokuoti vizualinių ryšių aklinomis sienomis. Nesinorėjo erdvės charakterio kurti dirbtinomis priemonėmis. Ribotas biudžetas ne tik įpareigojo, bet ir paskatino priimti kūrybiškus sprendimus. Demokratiškas bei draugiškas tiek darbuotojams, tiek jų klientams interjeras vizualiai primena pusiau atvirą, pusiau uždarą karkasinį namą.

 


Pagrindinė interjero ašis – medinė konstrukcija, kurioje telpa įvairios funkcijos – nuo stiklinių pertvarų, akustiškai izoliuotų skambučių kambarėlių iki drabužių spintų ir virtuvės baldo. Ši konstrukcija leidžia atskirti biuro patalpas nuo bendrai naudojamo koridoriaus nenubrėžiant griežtos ribos tarp jų: į koridorių atsiveria faktūrinio stiklo langai, kurie praleidžia natūralią šviesą, tačiau išsaugo privatumą.

Biuro suplanavimas tiesiogiai susijęs su darbo specifika. Įmonėje yra tam tikra hierarchija pagal pareigas, taip pat skirtingas funkcijas atliekančios komandos, kurios iš esmės ir diktavo erdvės organizavimo principą. Išskirtinė zona – tai didžiulė virtuvė ir darbuotojų susitikimo patalpa, kurioje organizuojami tiek formalūs, tiek neformalūs renginiai. Kompanija mėgsta įvairias progas švęsti kartu – toks poreikis pabrėžia ypač juntamas užsakovų pažiūras, jog tarp darbo ir poilsio turi būti adekvati pusiausvyra.

 

  

 

Natūralus medis, tiksliau, medžio tašų konstrukcija su faktūrinio stiklo ir tekstilės ar klijuotos medienos užpildais interjere, naudojamas kaip atsvara esamai monochrominei aplinkai – betoninėms luboms bei grafito spalvos grindų dangai. Likusi aplinka – sienos, lubos –  neutralios, baltos. Interjere žaidžiama įvairiomis „uždara ir atvira“ reikšmėmis: zonose, kuriose reikia daugiau privatumo, stiklinės pertvaros pralaidžios šviesai, bet ne vaizdui. Ten, kur siekiama palaikyti vizualinį ryšį tarp erdvių, naudojamas skaidrus raštuotas stiklas.

Biuro apšvietimas daugiausia yra funkcinis. Estetine prasme – papildantis ir pratęsiantis atviros lubų inžinerijos koncepciją, tad galima įžvelgti industrinės stilistikos elementų. Kaip priešprieša labai geometrizuotai aplinkai buvo pasirinkti cilindro formos šviestuvai, tačiau pagrindinėse erdvėse stengtasi suprojektuoti tolygiai išsklaidytą šviesą, kurios srautą galima reguliuoti. Taip pat buvo pasirūpinta optimaliu šviesos kiekiu darbo zonose. Užuolaidos naudojamos kaip akustinė ir erdvių dalijimo priemonė. Pagrindinėje poilsio patalpoje užuolaidos sukuria galimybę amfiteatro zoną transformuoti į neformalią susitikimų vietą.

Daugiau nuotraukų:

     

Žurnalas  „Centras“