Pavilnio namai

 

Architektai: A01 (Živilė Putrimaitė, Darius Romanovskij)
Realizacija: 2018 m. 
Plotas: 170 m2

Nuotraukų autorius: Vaidotas Darulis

 

Pavilnių regioniniame parke, ant Vilnios upės slėnio šlaito, įsikūręs šešetas pabirusios kompozicijos individualiųjų namų. Link jų veda šakelės formos privažiavimo sistema, kuri įkūnija objektų lokaciją – gamtinį miško kontekstą. Tūriai orientuoti taip, kad galėtų maksimaliai atverti žavingus aplinkinius vaizdus į šalia esantį tvenkinį ir miško paklotę. Žaisminga ir kartu tvarkinga kompozicija leidžia gyventojams pajusti bendruomeniškumo jausmą šiuolaikiškai atskleistos ir jautriai integruotos gamtos apsuptyje.

 


Pabirę gyvenamųjų namų tūriai įstrižai atsukti keliui. Taip judant gatve paliekamos properšos į mišką ir tvenkinį. Pirmo aukšto stiklo vitrinos atveria Pavilnių parko gamtos ir šalia telkšančio tvenkinio perspektyvas. Į šią pusę atsukti visi gyvenamieji kambariai. Likusios techninės patalpos išdėstytos iš kiemo (privažiavimo prie pastatų) pusės. Todėl iš vienos pastatų pusės galima mėgautis gamtos vaizdas, o iš kitos jie atsiriboja tylos ir privatumo sienomis. Dinamiška kompozicija sklype atsveriama racionalia ir logiška architektūra. Objektai susideda tarsi iš dviejų dalių, tamsaus uždaro stogo kiauto ir šviesaus bei atviro antžeminio aukšto branduolio.

Visi objektai yra analogiškai suplanuoti. Į pastatus patenkama pro ilgesniojoje plokštumoje esančius įėjimus. Čia, centrinėje dalyje, įsikūrusi rūbinė, sanitarinis mazgas ir katilinė. Paėję tiesiai, iškart atsiduriame didžiąją aukšto dalį užimančioje bendrojoje erdvėje. Svetainė, valgomojo zona bei virtuvė su salele ir atskiromis durimis į sandėliuką. Į lauko terasą galima patekti pro dvi stiklines vitrinas. Kairėje pusėje įkurdintas darbo kambarys ir laiptinė į antrą aukštą. Pakilę randame vaikų kambarius su antresolėmis, didelį miegamąjį ir sanitarinius mazgus. Patalpos išdėliotos perimetru naudojant centrinio koridoriaus sistemą.

 

 

 

Pastatų fasadas sukurti dualistiniu principu. Iš išorės medžiagiškai atskirtos privačios ir viešos namų erdvės. Pirmo aukšto lygyje sienos dengtos baltos spalvos tinku, antrame aukšte suformuotos čerpinių stogų kepurės, apgaubiančios statinius tarsi kiautu.

Namai sukurti skiriant dėmesį detalėms. Griežta ir minimali forma pasižymi tvarkingomis ir aštriomis jungimo briaunom. Pastatai komunikuoja intravertišką ir skandinavišką charakterį bei koncentruotą dėmesį į gamtą. Ažūriška tvora, lauko terasos ir dinamiška orientacija leidžia gyventojams mėgautis interakcijomis kieme, tačiau palieka galimybę į privatų gyvenimą statinių viduje.

Pavilnio namai yra dėmesingai suprojektuota civilizacijos oazė natūralios gamtos apsuptyje. Skandinaviškas požiūris į architektūrą ir organiška urbanistika išskiria šią gyvenvietę ir pristato ją kaip patrauklią, socialumą skatinančią kaimynystę.

Nuotraukų galerija:

                

Žurnalas „Centras“