Tartu Vaksali aikštė

 

Architektai: Mirko Traks, Henn Runnel, Karin Bachmann (Cinema Landscape Architects)
Nuotraukų autorė: Erge Jogela

 

Prizas už kraštovaizdžio architektūrą atiteko santūriai, tačiau labai kokybiškai intervencijai, už kurią atsakingi autoriai Mirko Traksas, Hennas Runnelis, Karin Bachmann.

 


 

Iš pirmo žvilgsnio nedidelė Vaksali geležinkelio stoties aikštė Tartu mieste buvo atgaivinta aiškiais ir minimalistiniais apželdinimo sprendiniais. Salelėje, kurią juosia žiedinė sankryža ir kerta iš geležinkelio stoties ateinantis pėsčiųjų srautas, sukurta rekreacinė zona. Linijinis, salelės formai akompanuojantis išilgai sunertų akmenų grindinys padalytas į dvi žalias zonas abipus tako. Augalų rūšys atskirtos juostinių stačiakampių grupėmis, kurios formuoja tvarkingą ir racionalų aikštės skaidymą. Ortogonali želdynų kompozicija papildoma mažosios architektūros elementais – suoliukais, žibintais ir šiukšliadėžėmis. Suoliukai su ranktūriais laviruoja tarp tradicinio dizaino, tačiau formos abstrahuotos, vengta dekoratyvumo. Namuose naudojamus baldus primenantys ranktūriai kuria jaukią ir saugia atmosferą. Apšvietimas ir šiukšliadėžės paprastos ir kokybiškos, vengta dekoratyvumo. Bendras aikštės vaizdas primena logišką ir racionalią sistemą, kurioje grožis yra ne ypatingumas ir jo demonstravimas, o suvaldyta, racionali ir asketiška kompozicija.

 

 

Varijuodami paprastais kraštovaizdžio elementais architektai sugebėjo sukurti šiuolaikiškumu dvelkiantį santūrų landšaftą. Ramia aura alsuojanti viešoji erdvė kviečia miesto gyventojus patirti paprastus, kokybiškos architektūros teikiamus džiaugsmus.

Žurnalas „Centras“