Tel Avivo architektės namų užkulisiai

 

Projekto autoriai: WE Architects (Efrat Weinreb
Vieta: Tel Avivas, Izraelis

Įgyvendinta: 2018 m.
Plotas: 88 m²
Tekstas: Gintautės Kisieliūtės
Fotografijų autorius: Itay Benit 

 

Visai neseniai ramiame Tel Avivo rajone įsikūrė jauna pora su keturkoju bičiuliu, o greitu metu kompaniją papildys naujas šeimos narys. Įrengdami butą užsakovai, kaip ir daugelis žmonių, siekė kuo labiau pataupyti, bet į esminius sprendimus investavo atsakingai. Paradoksalu, tačiau namų šeimininkė – architektė, taigi projekto autoriui Efrat Weinreb teko paplušėti, norint sukurti ne tik pačiam patinkantį, bet ir kito architekto akiai tinkamą būsto interjerą. 

 


Itin šviesus, jaukus, skaidrus, neįmantrios stilistikos, tačiau turintis savitą charakterį buto interjeras žavi paprastais, tačiau skoningais sprendimais bei koloritu. Didžiulis dėmesys buvo kreipiamas ne vien į estetiką, bet ir į praktiškumą – atsižvelgta, jog šuo bei mažametis vaikas bus vieni aktyviausių namų gyventojų, tad dėl jų buvo pakoreguotos pirminės idėjos. Atsisakyta medinių paviršių, bijančių įbrėžimų, o siekiant, kad tvarkytis būtų kuo lengviau, nedidukai kilimai atsirado tik tose vietose, kur norėta jaukumo. 

Viena esminių vertybių ir idėjinių ašių buvo noras sukurti kuo mažiau apkrautą, tvarkingą, ramybe alsuojantį būstą. Būtent todėl buvo suformuota daug talpių spintų ir lentynų, kuriose suslėpti tokie buities daiktai kaip siurbliai, šluotos, kibirai, taip pat lagaminai, nesezoniniai drabužiai, vaiko vežimėliai. Grindų dangai parinktos medį imituojančios porcelianinės plytelės, išsiskiriančios itin dideliu atsparumu įbrėžimams bei valymą lengvinančiu mažu porėtumu.

Vienas pagrindinių baldų – didžiulis kubas iš faneros, kurio dviejuose šonuose – iš svetainės ir iš koridoriaus pusės – telpa nemaža dalis daiktų. Kadangi pora mėgsta vakarieniauti su gausiu būriu draugų, reikėjo vietos susodinti daug žmonių. Kėdžių eilės kasdienybėje labai apkrautų interjerą ir neturėtų jokios praktinės prasmės, todėl buvo nuspręsta palei stalą pastatyti suolą, o kitą suolą naudoti kaip žurnalinį staliuką ir, prireikus, pristumti prie stalo – taip baldui suteikti du svarbūs, itin praktiški vaidmenys. Taip pat suprojektuota įgilinta palangė, skirta sėdėti. Šie sprendimai sudarė galimybę turėti tik 2 sėdimuosius baldus, o susėsti prie stalo gali net 12 žmonių!

 

  


Virtuvėje pakabinamosios spintelės rikiuojasi tik palei vieną sieną. Kampe palikta atvira erdvė, matoma tik priėjus artyn. Ją galima naudoti kaip stalviršį arba ten paslėpti kasdienius prietaisus ir išsaugoti kuo švaresnį stalviršį. Likusioje virtuvės dalyje suprojektuotos tik apatinės spintelės, todėl erdvė atrodo itin lengvai. Pilkšvos durelių plokštės maloniai dera prie balto marmurinio stalviršio ir sienelės virš jo, stabilumo suteikia tamsesnė grindų plytelių danga. Šį spalvų ir tekstūrų derinį sušildo šone esančios ąžuolinės tekstūros spintelės, o erdvumo įspūdį sukuria virš stalviršio esanti stiklo pertvara juodo profilio rėmais, už kurios – nedidukas darbo kambariukas. 

Atskira darbo patalpa leidžia susikoncentruoti, tačiau neizoliuoja nuo likusios buto dalies, o kartu veikia kaip šviesos šaltinis, dėl kurio net atokiausia nuo langų vieta gauna saulės spindulių. Šis interjero rakursas įgyja nemažai juodų grafiškų detalių, sudarančių tam tikrą ritmą bei raštą. Siekiant interjero tęstinumo, svetainėje taip pat panaudoti keli juodi elementai: virš valgomojo stalo nuo sienos per lubas lipantis šviestuvas bei langą įrėminantis angokraštis su įgilinta palange, ant kurios stebėti veiksmą lauke neretai įsitaiso šuo. Darbo ir muzikos kambarys tiesiog užlietas šviesos. Dvi darbo vietos, lentynos daiktams bei augaliniai motyvai, suteikiantys gaivumo, sudaro paprastą, bet skoningą „mažiau yra daugiau“ įvaizdį. 

Nediduko tualeto koridoriaus gale sienos iki pusės puoštos labai subtiliomis baltomis matinėmis, tačiau faktūrišką raštą turinčiomis plytelėmis. Šviesi erdvė įgyja žaismingumo per interjero akcentu tapusius juodus elementus: vandens nuleidimo mygtuką, praustuvo sifoną, maišytuvą, veidrodžio ir lango rėmus bei dekoratyvią juostą, įrėminančią plytelių ribą, o kartu ir pabrėžiančią patalpos formą. Žavaus žaismingumo suteikia virš tualeto pakabinta lentynėlė, ant kurios sumauti tualetinio popieriaus rulonai, o čia pat – augalas ir skulptūrėlė – šitaip šmaikščiai parodoma, jog viską galima pateikti dailiai ir nebūtina slėpti.

 

 


Vonios kambario stilistika kiek rafinuotesnė. Švelniai melsvos rankų darbo glazūruotos plytelės kelia gaivos, švaros įspūdį, o pilkšvai smėlinio atspalvio baldas su dviem pastatomais praustuvais ir virš jų spindinčiu veidrodžiu atrodo elegantiškai. Modernumo interjerui vėlgi suteikia grafinis metalo motyvas. Juodas dušo sienelės rėmas, maišytuvai, radiatorius, kabliukai, lentynėlė – kur ne kur patalpose pasitaikantys elementai tarsi sujungia visą būsto stilistiką ir sukuria vientisą charakterį. Miegamasis subtilus, jame ryškiausias akcentas – tamsiai mėlyna drabužinė žalvarinėmis rankenėlėmis. Išnaudotas visas galimas plotas, taigi spinta driekiasi net virš durų. Sodri mėlyna spalva net ramioje, tuštokoje patalpoje perteikia aiškią nuotaiką, o pusiausvyra išlaikoma per juodus interjero elementus.

Labai skoningas, charakteringas, švarus ir šviesus interjeras – tai puikus pavyzdys, parodantis, kaip nesudėtingomis priemonėmis sukurti dailius, darnius namus, patogius tiek suaugusiesiems, tiek vaikams, tiek keturkojams draugams. 

Nuotraukų galerija:

              

Žurnalas Centras