Vaikų kaimas

 

Projekto autorius: Rosenbaum + Aleph Zero 
Klientas: Fundação Bradesco 

Vieta: Formoso do Araguaia, Brazilija 
Įgyvendinta: 2017 m. 
Nuotraukų autorius: Leonardo Finotti 
Tekstas: Architekto Tomas Milkamanavičius

 

Vaikų kaimu vadinama gyvenvietė, skirta 540 vyresniųjų klasių moksleiviams, besimokantiems Canuanã mokykloje. Bradesco Fondo valdoma ir finansuojama įstaiga yra viena iš 40 mokyklų, skirtų negalią turintiems vietiniams vaikams. Fondui priklauso didelė fermos teritorija su mokyklos pastatais, ligonine ir ši gyvenvietė. Čia gyvena darbininkai, mokytojai ir 840 vaikų.

 


Vaikų kaimas susideda iš dviejų identiškos struktūros pastatų, atskirtų keliais šimtais metrų. Vienas korpusas skirtas berniukams, kitas – mergaitėms. Kiekvienas jų susideda iš didelės stačiakampio formos pastogės ir laisvai stovinčių medinių struktūrų. Pastogė paremta ant grakštaus ir tvarkingo kolonų tinklo. Medinėse struktūrose įkurdinti 6 lovų miegamieji su vonios kambariais ir drabužinėmis. Pastatai sujungti tiltais viršutiniame aukšte. Per visą statinį vienodais atstumais išdėlioti vidiniai kiemai suformuoti bendrai ortogonaliai sistemai priešinga – įstrižo skaidymo sistema. Vidiniuose kiemuose žaliuoja sodai su atviru stogu ir vaizdu į dangų. Struktūra suprojektuota taip, kad atrodytų tarsi perregima. Žiūrinti pro pastatą, galima matyti kiaurai tiesiogine šio žodžio prasme.

Suplanavimas pasižymi griežta logika. Pastogė yra stačiakampio formos ir paremta lygiais atstumais sudalytu kolonų tinklu. Išilgai tūrio suprojektuoti atviri vidiniai kiemai, aplink kuriuos atitrauktu perimetru išdėlioti gyvenamieji pastatai. Antrame aukšte suprojektuotos bendrosios erdvės, terasos ir išėjimai į vidinius kiemus. Į antrą aukštą vedančios laiptinės ir liftai išdėstyti viename šone. Toks aiškus planas leidžia lengvai orientuotis erdvėje čia gyvenantiems ir dirbantiems žmonėms.

 

 

 

Gyvenvietės pastatų fasadas tarsi neegzistuoja. Dėl unikalios struktūros bendra pastogė turi aiškiai išreikštą penktą fasadą, o pastato šoninės projekcijos leidžia žvelgti giliau, o tiksliau – kiaurai jį. Tiesiai į viduje esančias struktūras. Sukuriamas tankaus ir gausiai apgyvendinto skruzdėlyno įspūdis.

Pastogės šlaitas žemėja iš vakarų į rytus, leisdamas atsirasti plotui, skirtam bendrosioms antrojo aukšto erdvėms. Lietus surenkamas šlaitu nukreipiant tekantį vandenį raudonais lietvamzdžiais iki pat grindinių latakų. Statinys suprojektuotas taip, kad, kylant viršun, atskleistų naujas aplinkinės vietovės perspektyvas. Žemesnėje pastogės dalyje yra platus praėjimas su kolonų eile. Įstriži vaizdai į apželdintus vidinius kiemus ir platesnius aplinkinius peizažus tarsi sujungia pastatą su aplinkine kaimo teritorija. Šis pastatas yra jautrus ir unikalus atsakas į projektavimo programos suformuluotus tikslus, be to, jis visiškai tinkamas vietinei tropinei aplinkai. Apskritai čia vyrauja jauki, atpalaiduojanti atmosfera, viskas stropiai prižiūrima ir tausojama.

 

 

 

Aiški architektūrinė idėja, profesionalus įgyvendinimas ir įtaigiai atspindėti bei fiziniame kūne apgyvendinti pastato naudotojų socialiniai santykiai užkėlė pastatą ant aukščiausios tarptautinio apdovanojimo pakylos. Architektų Rosenbaum + Aleph Zero projektuotas Vaikų kaimas laimėjo prestižinį „RIBA 2018“ tarptautinį konkursą.

Daugiau nuotraukų:

    

Žurnalas „Centras“