Virtuvė, kuri ne trukdo, o įkvepia gyventi

 

Parengė Kristina Noreikienė
Nuotraukos iš asmeninio archyvo

 

„Virtuvės baldai – vienas sudėtingiausių mechanizmų interjere. Tačiau žmonės dažnai vis dar galvoja, kad tai – tik spintelės (korpusas) ir fasadas (priekiai). Mes norime akcentuoti, kad viskas daug sudėtingiau, o svarbiausia virtuvėje yra tai, kas nematoma“, – sako baldų ir interjero dizaineris Nauris Kalinauskas, kartu su žmona, gyvenimo būdo, kokybės ir funkcionalios buities studijos „Demoroom“ įkūrėja dizainere Dalia Mauricaite-Kalinauskiene sutikęs pasidalyti patarimais, į ką pirmiausia dera atkreipti dėmesį įsirengiant virtuvę, o į ką patartina žvelgti kūrybiškai.

 


Svarbiausia – virtuvės technologinė schema

Pasak Naurio, pats svarbiausias dalykas yra virtuvės technologinė schema, kurią, tarkime, restorane dažniausiai nubraižo technologas, atsižvelgdamas į restorano virtuvėje įprastai vykstančius maisto ruošimo procesus ir jų eiliškumą. Eiliniai vartotojai dažnai tam skiria arba per mažai dėmesio, arba apskritai neskiria. Iš tiesų virtuvės technologinė schema ypač svarbi galvojant apie patogumą ir ilgalaikiškumą. Tai, kaip susiprojektuosite virtuvę, jums arba padės, arba trukdys kone visą gyvenimą. Fasadus lengva pakeisti, o, norint perplanuoti virtuvę, reikės viską išmontuoti ir išmesti – taigi laukia didelis remontas. Jo daugelis vengia, todėl, net jei virtuvė nėra patogi, jie linkę prisitaikyti. Dėl šios priežasties, prieš įsirengiant virtuvę, kalbantis su architektu, dizaineriu, reikia bent preliminariai žinoti, kur kas bus: kur laikysi virtuvės rakandus, ruoši maistą, kur bus elektros prietaisai ir kt.

„Dažnai tiek architektui, tiek užsakovui kurti tą technologinę virtuvės schemą... neįdomu, nes tiek vienam, tiek kitam daug smagiau kurti tai, ką gali pademonstruoti kolegoms ar draugams, – tai estetinė virtuvės pusė, ištaigingi fasadai. Tačiau mes bandome keisti požiūrį, kad prabangi virtuvė – ne ta, kurios prašmatnus fasadas, kur naudojamos brangios ar „trendinės“ medžiagos. Prabanga šiomis dienomis yra laikas, tad prabangi virtuvė yra ta, kuri tau NETRUKDO gaminti, kuri suteikia prabangą gaminti patogiai, su užsidegimu“, – sako Nauris.

 

 

 

Blogiausia, kas gali nutikti virtuvei, – spintelės

Dalia įsitikinusi, kad pats blogiausias dalykas, kas gali nutikti virtuvei, yra... spintelės, nes jose daiktai sandėliuojami, paslėptus rakandus pamirštama naudoti. Racionaliausias sprendimas čia – stalčiai, taip pat birių produktų „šaldytuvai“ – specialios atsidarančios ir atsiverčiančios konstrukcijos, kai prieš save gali matyti visą asortimentą – tai labai palengvina ne tik gamybos procesą, bet ir apsipirkinėjimą, nes iškart matai, ko trūksta. „Virtuvė turi būti pritaikyta ne tik patogiau gaminti – ji taip pat turi „transliuoti“ tam tikrą informaciją“, – įsitikinusi Dalia.

Štai kodėl labai svarbu pagalvoti apie furnitūrą, kuri iš tikrųjų apima labai daug: tai ir visiškai ištraukiami stalčiai, ir transformuojamos bei atsilenkiančios lentynos – daugybė išmanių ir neišmanių darbą virtuvėje palengvinančių dalykų. Nederėtų užmiršti ir apšvietimo, kuris čia – itin reikšmingas, nes, kaip juokauja Dalia, prastai apšviesta ir neapgalvotai spintelėmis apstatyta virtuvė bus tiesiog tamsus sandėlis, kuriame daugybės kulinarinių patirčių atsisakysite tik dėl kylančių nepatogumų.

Įmontuoti galima ne tik virtuvės prietaisus

„Kalbant apie buities prietaisus ir visą virtuvės aparatūrą, reikia pasakyti, jog geriausia, kai ji yra įmontuota. Beje, įmontuoti galima ne tik stambius, bet ir smulkesnius prietaisus: trintuvą, duonos raikyklę, virdulį (dabar jau nebe naujiena virdulį įrengti tiesiog čiaupe). Esame suprojektavę prieskonių lentynėlę, kur kiekvienam prieskonių indeliui yra skirta atskira ertmė – į kitą vietą jo net nepadėtum. Tai padeda ne tik greičiau rasti reikalingus prieskonius, bet ir palaikyti tvarką“, – sako Nauris.  

 

 

 

2 punktas – stalviršis

Antras labai svarbus dalykas virtuvėje – stalviršis. Tai pagrindinis virtuvės paviršius, todėl rinktis jį reikia itin atsakingai.

1) Stalviršis turi būti patikimas ir atsparus – juk ruošdami maistą ant jo dedame ir karštus, ir šaltus indus, ir apipilam, pjaustom, mušam mėsą ir pan. Pasirinkus nepatikimą stalviršį, pasak Naurio, nukenčia jūsų gyvenimo kokybė, o iš tiesų gamindami, atlikdami kasdienius darbus, turite negalvoti apie tai, kaip apsaugoti stalviršį – turite jaustis ramiai ir užtikrintai.

2) Stalviršis turi būti vienalytis (homogeniškas): idealu, jeigu kaitlentė ar plautuvė įmontuojamos vienodame lygyje su stalviršiu, kai nėra jokių perėjimų, juostelių, kraštelių ir pan. Pasak Naurio, taip nenaudojama kaitlentė tampa savotišku stalviršio tęsiniu. Patogu, kai stalviršyje, netoli plautuvės, išpjaunama skylė smulkioms atliekoms (tinka organinėms atliekoms ir servetėlėms), kurias galima lengvai nubraukti į skylę ir palaikyti tvarką. Beje, visas kitas (ne organines) atliekas reikia rūšiuoti atskirai, kitoje vietoje, kurią taip pat svarbu numatyti ruošiant virtuvės technologinę schemą.

Homogeniniai stalviršiai paprastai gaminami iš:

  • natūralaus kieto akmens (granito klasės);
  • dirbtinio kvarco (jis būna net kietesnis už tikrą akmenį, o stalviršis gali būti plonesnis nei pagamintas ir natūralaus akmens);
  • Compact HPL;
  • lieto akmens (koriano ir kt.).

 

 

 

Ir pagaliau... fasadas

Taigi tik 3-ioje vietoje pagal svarbą planuojant virtuvę, atsiduria... fasadas. Anot Dalios, tai – lyg makiažas moteriai. Jis lengvai keičiamas, todėl nereikėtų jo pernelyg sureikšminti. Renkantis fasadus, galima ir pataupyti ar net kurį laiką gyventi be jų. Į fasadus Dalia su Nauriu pataria žiūrėti kūrybiškai ir pristato tris savo siūlomus jų variantus: 

a) Pirmąjį galima pavadinti „Virtuvė sujungia“: šiuo atveju fasadai dekoruojami kūrybinių dirbtuvių principu – kai į rankas teptuką ima pats užsakovas, gali prisijungti draugai, šeimos nariai ir kiekvienas palikti savo potėpį. „Tokius dalykus savo namuose daryti labai smagu, nors daugumą žmonių vis dar varžo kompleksai ir įsitikinimai, kad „tai daro tik meistrai“, „aš nesugebėsiu, sugadinsiu“ ir pan. Šiais laikais itin populiarios kūrybinės veiklos, padedančios pailsinti smegenis... Fasadų dažymas, kaip ir, tarkime, senų baldų perdažymas gali tapti puikiu hobiu, o bijoti tikrai nėra ko, nes... juk gamta „kreiva“ – reikia suprasti, kad čia irgi slypi grožis“, – drąsina Dalia.

Ką tik draugams įrengę šiuolaikišką loftą Ševčenkos g., Dalia ir Nauris pasiūlė baltus virtuvės fasadus nudažyti trimis skirtingais pilkais atspalviais. Padėti įgyvendinti sumanymą mielai sutiko ir užsakovė Živilė. Ji pasitiki bičiuliais, todėl pasidavė šiai „avantiūrai“ ir liko labai patenkinta rezultatu. „Paviršių ir pradžių pašiaušėme, tuomet dažėme, specialiai nevienodai, kad fasadas neatrodytų kaip plokštė“, – pasakoja Dalia.

b) Antras pasiūlymas susijęs su „Demoroom“ erdvėje jau dvejus metus iš eilės vykdomu projektu „Kaip kokybiškai įsirengti namus, kad buitis nežudytų meilės?“

 

 

 

„Vienas šio projekto tikslų – parodyti, kad tai, kam skiriame pernelyg daug dėmesio, iš tiesų nėra taip svarbu. „Demoroom“ erdvėje esame įrengę virtuvę su 12 visiškai skirtingų fasadų, kuriuos jungia tik viena – balta spalva. Projekto dalyvių klausėme, ar jie pastebėjo, jog visi fasadai skirtingi. Iš 300 žmonių vos keletas atkreipė į tai dėmesį. Tai tik dar kartą įrodo, kad į fasadus galima žiūrėti laisvai, kūrybiškai. Jie nereikalauja ypatingo atsparumo, todėl galima varijuoti: pvz., pasirinkti vienokį fasadą zonai prie plautuvės (kur nuolat tyška vanduo), kitur – kitokius“, – aiškina Dalia.

c) Dar vienas mėginimas parodyti, kad virtuvės fasadai gali būti ta vieta, kur nereikia bijoti eksperimentuoti, – Dalios ir Naurio sumanymas – 12 baltų „Demoroom“ erdvėje įrengtõs virtuvės fasadų paversti spalvotais, padengiant juos specialia plėvele. Tai – laikinas, dabartinę nuotaiką atspindintis sprendimas, kurį greitai galima pakeisti kitu.

„Į fasadą reikia žiūrėti kaip į ...sieną. Jį galima išklijuoti tapetais, vėliau nulakuoti jachtiniu laku. Dažų taip pat dabar esama pačių įvairiausių: su aukso, sidabro atspalviais, šviečiančių tamsoje, taigi erdvės kūrybai tikrai daug. Mėgstu sakyti, kad gamintojas taip pat yra žmogus, lygiai kaip ir tu, todėl tu turi tokią pat teisę ir galimybes kurti savo fasadą, savo virtuvę – investavęs į technologinę virtuvės schemą, pagrindą, gali atsiduoti kūrybai ir žaisti“, – drąsina Dalia.

Daugiau nuotraukų:

     

Žurnalas „Interjeras.lt pataria“