Skandinaviškas konstruktyvizmas vasaros name

 

  

 

 

 

„Vasaros namas“, jaukų prieglobstį radęs ežero pamiškėje, pasak jo kūrėjų, yra skirtas mėgautis pirties malonumais ir ramiu poilsiu po jų. Būsto užsakovai – su žemės ūkio veikla susijusio verslininko šeima, kuri dievina laiką gamtoje. Projekto užduotis – jau prie esamo gyvenamojo namo suprojektuoti ir įrengti pirties namą su galimybe leisti jame savaitgalius su draugais; sukurti patogią infrastruktūrą lauko tinklinio, minifutbolo žaidimui, maudynėms pirtyje bei ežere.

Vasaros namas yra tarsi įrodymas, kad šiuolaikiški pastatai gali jaukiai įsikomponuoti natūraliame gamtos prieglobstyje. Čia viskas taip vitališka, kad, regis, namas tampa gyvybės oaze vien dėl savo lokacijos.

 

    Pirties patalpas buvo nuspręsta suprojektuoti uždaresnes, o poilsio zoną įstiklinti bei sukurti galimybę vasarą atverti vitrinas. Jos suprojektuotos stumdomos  į tris skirtingas pasaulio šalis, kur atsiveria gražiausi vaizdai ir iš kur matomas visas kiemas bei ežeras. Namo konstrukcija medinė karkasinė, deranti savo medžiagomis bei spalvomis prie pagrindinio šeimininkų būsto, stovinčio tame pačiame sklype.
    Darbų pradėjus projektą buvo tikrai daug: reikėjo įrengti pirtį, kurioje tilptų 8 – 10 žmonių, su kitomis patalpomis šalia –  WC, šalto ir šilto vandens dušais, persirengimo kambariuku. „Taip pat apsispręsta sukurti atvirą gamtai poilsio patalpą su židiniu (naudojama žiemą arba vėsiais vakarais) bei virtuvėle. Pasirinkome naudoti praktiškas, mažai priežiūros reikalaujančias medžiagas, taip pat baldus, kurie tiktų naudojimui lauko sąlygomis, pavyzdžiui, išsinešus į terasą. Projektavimas užtruko apie tris mėnesius, o statyba – maždaug metus“, – prisimena interjerą sukūrusi architektė Vida Vyšniauskienė.

 

 

    Kūrėja paklausta, kokiam stiliui priskiriamas pastatas, sako, jog statinys turi konstruktyvistinės  architektūros  bruožų ir yra šiek tiek skandinaviškos stilistikos. „Jame atvirai eksponuojamas  konstrukcijos  tikslingumas, medienos, stiklo  ir  metalo  estetinės  galimybės. Kompozicine ašimi pasirinkta medinė siena, atskirianti  iš trijų pusių įstiklintą poilsio erdvę nuo uždaresnių pirties zonos patalpų. Šioje sienoje sukoncentruoti visi daugiau erdvės užimantys elementai: židinys, virtuvėlė nišoje, saunos krosnelė, dūmtraukiai, įkomponuotos durys, jungiančios abi zonas. Taip poilsio erdvė išlieka minimalistinė, neapsunkinta detalėmis, nes tokia ir buvo mintis, kad gražiausi paveikslai yra vaizdas pro langus. Labai gražu sningant, lyjant, rudenį. Juk vaizdas nuolat keičiasi“, – džiaugiasi projekto įgyvendintojai.

 

-          Interjere nėra jokios kokofonijos su supančia aplinka. Viskas, kas sukurta viduje, darniai susilieja su natūraliu peizažu ir garsais už lango.

 

    Interjere panaudotos natūralios medžiagos – medis, akmens masės plytelės. Pirties zonoje –  keramikinės glazūruotos plytelės su grafiniu dekoru. Saunoje įrengtas langas per visą patalpos ilgį, pro kurį matosi ežeras, sėdint ant gultų.
    Jaukumą name kuria medžiagų natūralumas, židinio ugnis, vasaros vėjyje plevenančios užuolaidos, atvėrus vitrinas, ant terasos griliuje kepamos mėsos kvapas ir, be abejo, patys žmonės, kurių čia dažnai susirenka gausus būrys.
    Baldai pasirinkti universalūs – stalas labai praktiškas, su keramikiniu paviršiumi, kėdės su pintų minštų virvelių apdaila. Patiestas kilimas, nebijantis drėgmės, kurį labai paprasta išplauti su vandens srove. Pagalbinėms patalpoms (persirengimo, dušo kambariai) baldai buvo gaminami –  pasirinkta metalo konstrukcija, medžio drožlių plokštės apdaila.
    Apšvietimas pasitelkiamas jaukumui sukurti. Sąmoningai nenaudoti pakabinami, dominuojantys erdvėje šviestuvai. Taigi apšvietimas ir pastato viduje, ir lauke sukoncentruotas ties laikančiomis kolonomis. Kita šviesa yra taip pat paslėpta, pananudojant atitinkamus šviestuvus, ji sklinda iš virtuvėlės zonos, nuo židinio, taip pat nuo įėjimo vitrinos į lubas ir grindis. Pirties zonoje apšvietimas funkcinis.

 

-          Pro pirties langą matomas ežeras nuramina po savaitės darbų ir suteikia dar daugiau žavesio visai pirties patalpai, kuri iš pirmo žvilgsnio atrodo labai paprasta, tačiau draugiška žmogui ir aplinkai. Šviesus medis harmonizuoja ir leidžia netrukdomai mėgautis pirties malonumais vienumoje ar bičiulių draugijoje.

 

      

 

 

 

    Dėmesį atkreipia išskirtinė lubų konstrukcija, kuri kartu yra ir laikanti stogą. „Kitaip tariant, visur nešanti pastato konstrukcija eksponuojama, bet neslepiama.  Man labai gražu medinės nebutaforinės sijos su visais matomais tvirtinimo elementais, be to, užskovai tam irgi pritarė“, – patirtimi kuriant vasaros namą aktyviam poilsiui dalijasi V. Vyšniauskienė.

    Grindys yra šildomos, danga – didesnių gabaritų akmens masės betono spalvos plytelės. Tokia danga, pasak dizainerės, labai praktiška, nes vaikštant iš lauko atgal į pastatą, ne taip greitai išsipurvina. Ant sienos už židinio taip pat panaudotos tos pačios rūšies, tik šviesesnės plytelės.

    Kadangi tame pačiame sklype esančiame gyvenamajame name, vidaus apdailoje, dominuoja balinta pušis, tai ir vasaros name pasitelkiamas tos pačios spalvos medis, leidžiantis sukurti bendrą visų erdvių harmoniją. Visą interjerą pagyvina žalios spalvos akcentai.

Interjero galerija>>

Parengė: Žydrė Dargužytė.

Interjero autorė – Vida Vyšniauskienė, bendraautoris – Vilius Adomavičius.

Nuotraukos – Viliaus Adomavičiaus.

 

Žurnalas: interjeras.LT pataria