Estetika meno pagrindu

 

Interjero autoriai: Tomas Jasiulis, Laurynas Žakevičius, Urtė Ieva Šabliauskaitė 
Nuotraukų autorius: Leonas Garbačauskas


Nuo pat projekto pradžios daug diskusijų kėlę nestandartiniai trijų aukštų apartamentai su mansarda privertė architektus pasukti galvas, kaip patogiai išdėstyti patalpas. Galiausiai buvo nutarta atgaivinti nenaudojamas mansardos erdves ir jas prijungti prie būsto. Išardžius dalį perdangos, buvo suformuoti įdomūs laiptai, kurie savo išskirtine apdaila – medinės pakopos, o likusi konstrukcijos dalis – balta – atrodo lengvai, nepaisant to, jog driekiasi net per keturis aukštus. Mansardiniame aukšte įrengtas kambarys ir sanitarinis mazgas dukrai. Taip pat čia liko vietos ir techninei patalpai. Antrasis aukštas  skirtas sūnaus ir tėvų miegamajam su atskirais vonios kambariais ir drabužinėmis.

 

 

Pirmame aukšte įrengtas prieškambaris, svečių kambarys, virtuvė ir valgomasis, iš čia taip pat patenkama į lauko terasą, nuo kurios atsiveria nuostabus vaizdas į senamiesčio panoramą. Cokoliniame aukšte buvo suprojektuota svetainė, bendravimo bei poilsio zonos, svečių vonios kambarys ir techninė patalpa.

Paties interjero stilistika remiasi trimis pagrindiniais principais: švara, estetika ir funkcionalumu. Kita svarbi savybė – meno kūrinių gausa apartamentuose. Kadangi siekta harmoningo fono, dekoratyvumo norėta išvengti, taigi visos apdailos medžiagos – medis, akmuo, audiniai, blizgūs paviršiai – buvo itin kruopščiai parinkti, viskam rasta tinkama, praktiška vieta, o erdvės išlaikytos subalansuotos ir neperkrautos. Trijuose aukštuose visa sujungiančia apdaila tapo ąžuolinės grindys, klotos klasikiniu būdu, tačiau apskritai interjere nenorėta nukrypti į dirbtinę klasiką. Cokoliniame aukšte grindis išklojus akmens masės plytelėmis buvo sudaryta neutralesnė aplinka, tinkamesnė meno kūriniams eksponuoti. Čia pagrindiniu interjero elementu tapo ryškiaspalviai tapybos darbai.

 

 

 

Balta buvo pasirinkta kaip pagrindinė bazinė spalva, nes ji leidžia atsiskleisti kitiems erdvių elementams, tūriams, taip pat ir menui. Kadangi būste jaučiamas šviesos trūkumas, teko panaudoti nemažai atspindinčių plokštumų: dažytų ir poliruotų medžio drožlių plokščių, veidrodžių, stiklo. Taip pavyko išgauti įdomių apžvalgos kampų, pro kuriuos senamiesčio vaizdai patenka ir į namus. Puikiai suvaldytos keturių aukštų apartamentų erdvės, kuriose išlaikyta jaukumo ir švaros pusiausvyra, – tai puikus pavyzdys, kaip neperkrovus interjero galima sukurti komfortišką ir stilingą atmosferą.

Daugiau nuotraukų:

      

Žurnalas „Centras“