Privatus gyvenamasis Nr. 183 2014

. . . - pažiūrėk į šitą keistą planą, ir jei pasakysi, kad šitam plote galima įrengti normalų loftą, mes jį pirksim. ... pažiūrėjau,  - "traukinio vagonas" -  aš pasakiau, - bet padaryti galima ir manau kad įdomiai. Taip ir prasidėjo...
Užduotis buvo tokia:  tarp keturių sienų turėtų apsigyventi jauna dviejų asmenų šeima,o šeimai pagausėjus - galimybė įrengti kambarį vaikui.
Teko ieškoti struktūros kuri organiškai įsilietų į duotą erdvę, bei ateityje organiškai išaugtų kambarys atžalai. Kuriant, erdvėje vietą surado kompozicinis elementas, formuojantis  visas reikiamas funkcines zonas bei erdves. Tai - plastiškas dinamiškas elementas griežtoje statiškoje erdvėje.  Šis kompozicinis elementas tapo lofto "stuburu", aplink kurį galima laisvai judėti erdvėse tiek fiziškai, tiek vizualiai... Taigi "stuburui" teko suteikti visas funkcijas, kurios užtikrina patogų ir komfortišką  gyvenimą namuose.  Jis sudarytas iš atskirų segmentų, kurie sugrupuoti pagal funkcijas: drabužinės, buitinė spinta, lentynos, virtuvės zona, skalbykla, vonios kriauklė ir t.t. Taigi šis kompozicinis darinys visapusiškai funkcionuoja erdvėje.
Apsprendžiant erdvės medžiagiškumą, buvo atsižvelgta į stiprų charakterį turinčią betoninę konstrukciją.  Ji pasirodė labai patraukli, tik kiek "laukinė" , todėl kaip atsvara buvo pasirinkta stipri ir išraiškinga grindų danga. Sodrus  medžio grindų paviršius su dinamiška faktūra harmoningai kalbasi su betonu. Kiti paviršiai pasirinkti neutralios spalvos.  Vienintelės pertvaros skiriančios tualeto patalpą nuo erdvių - stiklinės, skaidrios,  žemutinėje zonoje - matinės.
Permatomoje erdvėje dinamiškumo suteikia  ore sklendžiantys šviestuvai, jų plastiška forma ir medžiagiškumas atspinti į erdvę atėjusių medžiagų charakterį. Skirtingose zonose sklindanti šilta šviesa suteikia erdvei daugiaplaniškumo ir tėkmės jausmą...
Hole, įėjimo zonoje, atnaujinti buvę grindų betoniniai paviršiai. Padengti specialiu apsauginiu laku, gražiai susikabina su naujai įrengtomis medinėmis grindimis. Hole esantis baldas yra pakabintas ant sienos ir tarsi sklendi ore. Po juo įrengta vieta susidėti avalynei yra suformuota iš nugludintų akmenukų, parvežtų iš pajūrio. Šalia rado vietos ir malkos, kurios naudojamos židiniui kūrenti , bei šilumai pasklisti visoje erdvėje.
Projektuojant  inžinerines sistemas reikėjo atsižvelgti į tai, kad ateityje dalis gyvenamosios erdvės pasidalins tarsi ląstelė į dvi dalis ir papildomai atsiras kambarys vaikui, visa instaliacija suprojektuota taip kad būstas užtikrintai funkcionuotu visais augimo etapais. . . augam...
Fotografijų autorius: Leonas Garbačauskas.