Privatus gyvenamasis Nr. 195 2016

Apie projektą:

Šalis: Lietuva
Plotas: 95 m2 

Susikertančios tiesės

Idėja, atsiskleidžianti erdvėje. Visa projektuojama erdvė konstruojama iš susikertančių tiesių, kurios susikirsdamos kuria grindinių lentų linijas, pakabinamų ir įtempiamų lubų kontūrus, tiesinius baldų tūrius, pakibusius aukščiau grindų lygio. Pakibę tūriai formuoja sustojusio laiko ir gravitacijos nebuvimo jausmą, o atsikartojantys trimačiai tiesiniai elementai – erdvę.95 m² ploto gyvenamųjų patalpų rekonstrukcija Panevėžyje skirta jaunai porai. Dviejų aukštų namo rekonstrukcija nėra baigtinė. 2016 metais rekonstruotas pirmasis aukštas, ateityje numatomas rekonstruoti antrasis. Pagrindinė rekonstrukcijos užduotis – iš esmės perplanuoti gyvenamąsias erdves, sukurti funkciškai komfortišką erdvią aplinką, tinkančią jaunos poros aktyviam gyvenimui. Naujoms erdvėms siekiama suteikti kuo mažiau spalvų ir medžiagų “triukšmo”. Todėl sąmoningai pasirenkamas dominuojantis trijų spalvų-medžiagų derinys: dažyta - balta - matinė, natūrali - ąžuolo - gelsva ir akmens -tamsiai pilka -juoda. Svetainės, valgomojo ir virtuvės patalpos sujungiamos į vieną 59 m² pagrindinę gyvenamąją erdvę. Šiame etape susiduriama su problema: žemas lubų aukštis trukdo sukurti įtikinamą erdvumo pojūtį. Problemai spręsti naudojamos blizgios įtempiamos lubos, kurios turi šiai situacijai reikalingą savybę – veidrodinį erdvės atspindį. Šis vaizdo efektas akivaizdžiaiišplečia patalpos tūrį ir padidina jos aukštį. Tambūro ir koridoriaus patalpos įvelkamos į ąžuolinių lentų trimatį tūrį, kuriuo siekiama sukurti priešingą -suspaustos erdvės pojūtį. Šis priešingas erdvės efektas dar labiau išryškina patalpų dydžių ir erdvių kontrastą, kuris sukuria buvimo viduje – išorėje iliuziją.

English:

The idea revealing in the space. The whole design of the space is constructed from numerous intersecting straight lines, which form lines of flooring boards, ceiling contours, linear volume of furniture, hanging above the floor level. These hanging volumes create the sence of standing time and the absence of gravity. The replicate three-dimensional linear elements form the space.A 95 sq.m. area reconstruction in the city of Panevezys is intended for young, active couple. The two-floor house reconstruction is not ended yet. Only the first floor was renovated in 2016. The main task of the reconstruction is basically to redesign the living spaces, to create a functionally comfortable spacious environment suitable for young couple’s active life. The main intention is to give less color and material “noise” for the replaned space. There was  chosen a dominant three-color combination of materials: painted matt white, natural oak and stone dark gray or black. The living room, dining room and kitchen combine one open 59 sq.m. living space. There is a problem at this point: the low ceiling height prevents spaciousness to be created.  Shiny tensioned ceilings that have the required feature - a mirror reflection of the space helped to solve this problem. The visual effect expands the space volume and increases it’s height. The tambour and corridor space are put into three-dimensional volume oak planks, which aims to create the opposite – compressed sense of the space. This space opposite effect enhances the illusion of open and closed space and creates a sence of being inside-outside. 

Fotografijų autorius: Leonas Garbačauskas.