Privatus gyvenamasis Nr. 120 2017

1_YCL studio_Brickwall_Svetaine.jpg

Apie projektą:

Pagrindinis autorius: „YCL studio“
Šalis: Lietuva
Plotas: 204 m2

„Brickwall“

1976 m. architektai Jean ir Veronique Boland-Springal sau suprojektavo ir pasistatė blokuotą namą, miegamajame Briuselio rajone. Nors per pastato gyvavimo metus keitėsi šeimininkai ir darytas ne vienas remontas, tačiau pagrindinės erdvės ir architektūra liko nepakitę. Pastate, net 6 lygiais organizuoti aukštai, kuria įdomias erdves, netikėtas perspektyvas bei jungia skirtinguose lygiuose esančią gatvę ir vidinį kiemelį. 5 m. tarpe tarp plytų mūro sienų įspraustas pastatas turi savo gelžbetonio kolonų ir perdangų kontruktyvą. Fasaduose erkeriai su atviru betono konstruktyvu  atkartojami vidėse erdvėse. Tačiau vaizdas, kurį radome, atrodė slegiantis – viskas išdažyta įvairiomis spalvomis ir uždengta įvairiomis medžiagomis,  kurios fiziškai ir moraliai buvo nusidėvėjusios.

Interjero projekte siekėme išryškinti pagrindines pastato vertybes – esamas erdves, gelžbetonio konstrukcijas ir plytų mūro šiltumą.  Erdvės atlaisvintos nuo nereikalingų pertvarėlių, durų, masyvios krosnelės, net ilgas kiemelis išvalytas nuo senų brūzgynų. Giliems pastatams būdingą natūralios šviesos trūkumą sprendėme baltomis plokštumomis, skaidriomis pertvarėlėmis ir turėklais. Tokiu būdu,  skirtingų lygių erdvė tarp svetainės ir valgomojo tapo dar vientisesnė, per stiklo blokelius svečių san. mazgas gauna natūralią šviesą, kaip ir tėvų miegamojo drabužinė - per paliktą tarpą palubėje. Briuseliui būdingas plytų mūras nušveistas ir išeksponuotas vienoje pastato pusėje – grublėta faktūra ir šilta spalva netikėtai kinta ir savotiškai markiruoja pagrindines patalpas. Baltose plokštumose atskleidėme pastato gelžbetonines konstrukcijas – nušveistos nuo dažų  įvairių formų sijos, kolonos, erkeriai tampa nesumeluotais interjero dalyviais, prie kurių „pririšta“ dauguma baldų, durų ir pertvarų.  Kartu su plytų mūru gelžbetonis  tampa savotišku paveldu (kad ir septyniasdešimtųjų epochos) naujų paviršių ir medžiagų fone. Todėl pastarųjų gausos vengėme- dominuoja sodrus žaismingo rašto parketas, ramios pilkos plytelės rūsyje, utilitariose patalpose ir balti paviršiai. Solidžią nuotaiką pagyvina kai kur balduose ir sienose įterpiama kamufliažinė žalia ir prie pastato epochos derinti nauji jauodai balti radiatoriai. 
Pastatas toliau gevena su naujaja šeima, o jai didėjant intejeras palaipsniui pildysis suplanuotais vidaus ir lauko baldais, apšvieimu,  kiemelis sužaliuos naujai.

English:

In 1976 architects Jean and Veronique Boland-Springal designed and built a row house for themselves in the sleeping quarters in Brussels. In 2017 YCL studio had a chance to become a part of this odyssey by making refurbishment for the new owner.

Fotografijų autorius: Andrius Stepankevičius.