Olga Filatova

Apie projektą:

Šalis: Lietuva
Plotas: 44 m2

Namai su minimalizmo ir funkcionalizmo prieskoniu

Šis neįprastas interjeras buvo kuriamas jaunai, ambicingai bei energingai porai. Tiesios linijos, minimalizmas, brutališkumas ir funkcionalumas tai, kas buvo arti šeimininkų norų bei patinkančios stilistikos. 44 kv.m erdvei buvo iškeltos sekančios užduotys: talpi virtuvė, atskiras didelis stalas, prie kurio būtų galima susodinti gausesnę draugų kompaniją, namų ofisas su numatytą vietą dokumentams bei knygoms sudėti, erdvi bei patogia TV zona, papildomos miegamosios vietos svečiams, talpios spintos daiktams bei drabužiams. Ir, be abejo, šviesos ir erdvės pojūtis. Išspręsti šią užduotį galėtų apgalvotas, racionalus išplanavimas bei erdvės iliuziją kuriantys įrankiai: šviesą atspindintys bei praleidžiantys paviršiai, taisyklingai išdėstytas apšvietimas, didesni bet lengvi blokai bei „potėpiai“. Buvo vienareikšmiškai nutarta atsisakyti pirminio išplanavimo ir kurti naują. Visa naujo išplanavimo koncepcija rėmėsi į surištas tarpusavyje kompozicijas, priminančias architektūrinius blokus. Virtuvės kompozicija švelniai pereina į valgomojo, toliau į TV zoną. Už šaldytuvo modulio išsidėstė „namų ofiso“ vietą, kuri atkartoja virtuvinių spintelių linijas, tačiau skiriasi tamsesne spalva. Jaukumo suteikia horizontaliai išdėstytos parketlentes, kurios panaudotos kaip sienos dekoras darbo ofiso bei valgomojo zonoje. Tokiu būdu gavome daugiafunkcionalią, talpią, masyvią, tačiau neapsunkinančią erdvės kompoziciją, sudaryta iš aiškių, taisyklingų linijų bei formų, persipinančių tarpusavyje.

Brutali stiklo ir metalo derinio pertvara – tai centrinis, universalus ir net drastiškas elementas, kuris vienu metu leido apjungti ir atskirti miegamojo zoną nuo bendrosios. Skaidrumo dėka yra sukuriamas daugiasluoksnės erdvės pojūtis – tai priduoda įdomumo ir kartu išdidina miegamojo bei salono erdves. Privatumui sukurti buvo numatytos užuolaidos palei pertvaros perimetrą, o pastumiant slenkančią pertvaros dalį galime žiūrėti TV neišlipant iš lovos. Talpi drabužių spinta yra iškelta už miegamojo ribų ir apjungta su prieškambario spinta. Šios spintų kompozicijos fasadai yra veidrodiniai todėl maksimaliai praplečia erdvę ir sukuria papildomos patalpos iliuziją. Taip pat buvo perplanuotas ir sanmazgas. Didesnis objektas – dušo kabina užėmė patogią vietą kampe, o sieną priešais duris – traukianti akį bei plečianti erdvę kompozicija – kriauklė su talpia ir didele veidrodine spintele. Skalbimo ir džiovinimo mašinų blokui paslėpti buvo panaudota medžiaginė užuolaida, suteikianti dar daugiau jaukumo. Čia vyrauja tamsios, sodrios, pilkšvi atspalviai, tačiau tinkamai išdėlioto kelių sluoksnių apšvietimo dėka gavome labai jaukią ir funkcionalią patalpą, kuri net nepanaši į įprastą sanmazgą.

Daug dėmesio buvo skirta apšvietimui – bute yra keli apšvietimo scenarijų variantai: nuo ryškaus apšvietimo iki labai jaukaus ir atpalaiduojančio. Taisyklingai sudėliotas apšvietimas – tai galingas įrankis leidžiantis vizualiai padidinti patalpas. Spalvinės gamos pasirinkimas – tai pilkos, baltos, juodos spalvų derinys su natūralios mėlynos ir žalios spalvos akcentais. Samanų kompozicija – tai šeimininkų noras, kuris sėkmingai atrado savo vietą bendroje kompozicijoje prieškambaryje – išskirtinai jaukios faktūros pasitinkantis įeinančius į būtą objektas. Didelis pano formatas pasirinktas sąmoningai, tam kad sukurti didesnės erdvės pojūtį, nes masyvus elementai – tai erdvios patalpos atributai. Dirbant su projektu buvo sukurtos fotorealistinės 3D vizualizacijos, kurios leido įsitikinti, nestandartinių, įdomių ir net drastiškų sprendimų teisingumu bei užtikrinti tikslų techninį projekto įgyvendinimą.Iššūkis buvo sudėtingas, tačiau rezultatas stebina – gavome puikų, jaukų, funkcionalų, praktišką ir labai patogų interjerą 44 kv.m bute, džiuginanti šeimininkus kiekvieną dieną.

English:

This 44 sq.m apartment interior design was created for the young and active couple. Much attention in this interior project was devoted to functionality and balance. The interior design is based on minimalism, strict lines, and efficient layout. To increase the feeling of the space light passing through and reflecting materials were used as well as correctly arranged lighting. The concept of the design relies on interconnected compositions that remind architectural blocks.The metallic glass partition in the center of the interior composition is the multi-purposing and eye-catching element. Correctly provided and arranged lighting creates a different sensation of the space in the interior. The color scheme in the interior is soft and relaxing: cozy grey, light white, and deep black natural blue and green colors like an accent.

Nuotraukos: Mindaugas Lapinskas