Privatus gyvenamasis Nr. 198 2019

1_svetaine_Oksana_Gut

Apie projektą:

Šalis: Lietuva
Plotas: 35,83 m2

Šv. Kotrynos glėbyje 

Jeigu bokštai baltieji palinktų su manim pakalbėti per naktį? Tyli bokštai... Tik viesulas rausia purų sniegą prie dunksančių sienų. Vien tik vėjo giesmės aš klausausi: ir atrodo, kad niekad nemirsiu – prisiglausiu prie medžio kamieno ir snieginėj vėtroj sutirpsiu sniegu.(„Baltagalvei senai Kotrynai...“ (1957), cit. Vaičiūnaitė, 2005, 21)
Modernaus stiliaus dviejų aukštų privatus gyvenamasis interjeras pačioje Vilniaus senamiesčio širdyje. Butas įrengtas buvusiame Benediktinių vienuolyne su vaizdu pro langą į barokinę Šv. Kotrynos bažnyčią.Moderniai kuriamas interjeras integruotas į saugomą turto paveldo erdvę, todėl buvo išsaugota autentiška pastato dalis – XII a. istorinės gegnės. Butas yra palėpinis, todėl svarbiausia užduotis kuriant šį interjerą buvo išnaudoti kiekvieną centimetrą. Sukurti nestandartiniai baldai ir specialių furnitūros mechanizmų panaudojimas nenaudinguose buto plotuose padėjo sukurti maksimaliai funkcionalias ir patogias spintas daiktams saugoti,  erdvią rūbinę, papildomą lovą svečiams. Tokių sprendimų dėka funkcionaliai išnaudoti dar papildomi 23 kv. m Visiškai naujai buvo projektuojamas 2 aukštas – perdanga su laiptais. Antro aukšto grindyse buvo atidengta dalis grindų, per kurias patenka natūrali šviesa iš apačios. Svarbu buvo išsaugoti autentiškas gegnes, integruojant jas į šiuolaikinį interjerą ir pabrėžti šio buto istorinę vietą. Tam tikslui buvo sugalvota perkelti ant virtuvės sienos eileraščių citatas apie Šv. Kotrynos bažnyčią. Projektuojant šį interjerą buvo atsižvelgta į užsakovo pageidavimą turėti „vyrišką“ interjerą su daug juodų akcentų, todėl pagrindinė dominuojanti spalva yra juoda ir dar vienu svarbiu akcentu tapo prigesinta oranžinės spalvos sofa. Tam, kad butas neatrodytų tamsus ir niūrus fonui buvo panaudoti neutralių žemės spalvų tonai, kurie visumoje sukūrė subalansuotą ir harmoningą spalvų gamą.

English:

Two storey modern apartment is located in the heart of Vilnius Old town and is developed in the former Benedictine Monastry with window views to Saint Katherine‘s church.Modern interior was integrated into protected Unesco space which prevented and preserved XII century beams.Apartment is located in Attic, hence the most important interior task was to make use of every centimeter available. Use of non standard furniture and special fittings in the tiny spaces helped to maximise space available and created fuctional and comfortable cabinets for item storage, spacios cloakroom and additional sleeping zone for the guests. Such decisions created additional availability of 23 square meters of otherwise uninhabited space.Top floor was designed from the scratch – Ceilings and stairs were added. Ceilings were created with open space in the floors which allowed to get additional light from the bottom upwards.Critical task was to preserve historic beams, which were integrated into modern interior higlighting history of the place. In addition for such purpose it was also decided to engrave a poem about Saint Catherines Church on the kitchen wall.Designer reflected the Customer whishes to have ‚‘ male‘‘ dominted interior: for this reason lots of black color details were used. One of the main interior accents became orange color leather sofa. To ensure apartment is not too dark and gloomy, it was decided to use neutral earth color tones, which created overall balanced and harmony color gamma. 

Fotografijų autorius: Benas Šileika.