Apie projektą:

Pagrindinė autorė: Mėta Mozūraitienė
Šalis: Lietuva
Plotas: 100 m2

Tarpukarinio buto interjeras

Butą Kauno Naujamiestyje K. Donelaičio gatvėje esančiame 1932 m. tarpukariniame pastate prikėlėme naujam gyvenimui. Nors butas jau turėjo autentišką išplanavimą, buvo stengtasi jį pritaikyti šeimai ir funkciškai teisingai išdėlioti erdves. Užduotis buvo nelengva, nes tuo pačiu norėjosi išsaugoti daug paveldo elementų. Turėjome tikslą, kad namo kontekstas atsispindėtų ir viduje.

Nors ir buvo restauruotas autentiškas parketas, pasirinkta tamsi jo spalva, kuri primena, jog šiam namui beveik šimtas metų. Akcentavome ir lubose esančius užapvalinimus, tad buvo nuspręsta sienas ir lubas dažyti konstrastingomis spalvomis. Bute formuojama erdvi svetainė, jos pagrindinis akcentas – ilgas valgomojo stalas, ir už jo kabantis didelio formato paveikslas. Bute norėjosi išvengti tradicinės virtuvės išklotinės, todėl pasirinktas išskaidytos virtuvės principas. Frontalinė siena su granito apdaila sukuria vientisą vaizdą, kurio neskaido net virtuvinė technika – kaitlentės mechanizmas paslėptas po akmeniniu stalviršiu. Už sienelės suprojektuota virtuvės dalis su aukštomis funkcionaliomis spintomis.

Bute pavyko pritaikyti ir autentiškus išlikusius elementus: atgaivinome senas ąžuolinio parketo grindis, restauruotos senos medinės durys, prikelti naujam gyvenimui autentiški radiatoriai, buvusių langų rankenėlės panaudotos naujuose balduose. Išsaugotos bute buvosios nišos ir angos, joms suteikiant naujas funkcijas.

Interjere naudotos ilgaamžės medžiagos: natūralaus akmens apdaila vonios kambariuose, taip pat kaip grindų danga zonose, kur neišlikęs autentiškas parketas, virtuvėje – granito stalviršis su sienele. Virtuvės ir vonios kambario baldų fasadams pasirinktas natūralus ąžuolas. Šiame bute labai svarbi visuma – ieškojimas santykio tarp seno ir naujo, modernaus ir autentiško.

English

The apartment in an old modernist building in the historical part of town was brought back to life. The main goal of designing the apartment was to create a functional floor plan that would suit a contemporary family living scenario, while also paying homage to its authentic historical properties.

The central piece of the spacious living area is the dining table that brings together family and friends. Behind it, hangs a large scale painting that brings the dining area into focus.

The kitchen was decomposed into two different parts. The frontal counter space was left uncluttered. To achieve a seamless look with no visible kitchen appliances a custom made cooktop was cut from the same granite as the kitchen countertop. Floor to ceiling cabinetry that provides lots of storage space was concealed behind a corner.

All of the authentic components of the 100 year old building were preserved to celebrate the authentic qualities of the apartment. Herringbone parquet floor and old wooden doors were carefully restored. Original heaters were refurbished and even old window handles were reused for newly designed furniture.

Nuotraukos: Aušra Lekauskaitė