Apie projektą:

Bendraautorius: Edvinas Baltrušaitis
Šalis: Lietuva
Plotas: 345 m2

Gyvenamojo namo interjeras Valakampiuose

Lokacija/Kontekstas

Namas įsikūręs gamtos prieglobstyje, žaliajame Valakampių rajone, netoli upės. Gausiai apželdintas uždaras kiemas kuria privatumo ir ramybės oazės atmosferą.

Išplanavimas

Buvęs namo išplanavimas atspindėjo to meto planavimo standartą, dviejų aukštų statinys pertvaromis buvo sudalintas į atskiras patalpas. Naujas interjero projektas pasiūlė atvirą planą, kuris išlaisvino ir sujungė erdves tarpusavyje. Pirmo aukšto holas, virtuvė, valgomasis ir svetainė virto viena didele bendra erdve, kurioje funkcijas sufleruoja baldai. Netoliese suprojektuotas namų biuras ir sąnmazgas. Antrame aukšte pasitinka laisvalaikio erdvė, kompaktiški vaikų kambariai su namų darbų ruošimo erdve, pagrindinis miegamasis su drabužine, sporto zona, svečių kambarys ir vonios kambariai. Čia taip pat atsisakyta perteklinių pertvarų, erdvių kontūrai supaprastinti siekiant palikti tik tai, kas reikalinga.

Funkcija

Bendra erdvė skirta šeimos ir svečių laisvalaikiui. Svetainė pasiūlo įvarius sedėjimo scenarijus, iš čia galima patekti tiesiai į lauko terasą. Virtuvėje vyksta didžioji dalis bendravimo, dienos įspūdžių aptarimas. Salelė ir valgomasis stalas leidžia pasirinkti tarp ramios vakarienės ir greito užkandžio. Holo erdvė suformuota centre suprojektavus ąžuolu dengtą drabužinės tūrį, kuris padalina erdves ir tuo pačiu kuria atvirą planą. Antrame aukšte aiškiai atskirtos vaikų ir tėvų erdvės susijungia centre esančiame šeimos laisvalaikio kambaryje.

Medžiagos ir apšvietimas

Išlaisvintos šviesios namų erdvės suskamba tarsi salės. Šiam įspūdžiui sukurti pasirinkta vienijanti balta sienų spalva ir dramblio kaulo spalvos lietos betono grindys su teraco akmenukais bendroje erdvėje ir voniose. Jaukumo ir natūralumo aurą formuoja stambaus formato ąžuolo lentų grindys svetainėje ir miegamuosiuose. Kontrastuojantys juodi langų rėmai formuoja žaliuojančius gamtos paveikslus. Vonios kambariuose dominuoja didelių formatų akmens plytelės ir smulkaus rašto mozaika. Dėmesingas apšvietimas leidžia naudoti erdves įvairiems funkciniams poreikiams bei tuo pačiu pasidžiaugti maloniais šviesos akcentais.

Atmosfera

Namų interjeras primena galeriją. Čia išlaisvinta erdvė yra pagrindinis akcentas, joje baldai, šviestuvai, paveikslai ir kitos detalės atsiskleidžia pačiais tikriausiais savo pavidalais. Siekta sukurti laisvės ir kokybės pojūtį, išliekamąją vertę turinčią šiuolaikišką estetiką. Didelis dėmesys skirtas ne tik laikui nepavaldžioms natūralioms medžiagoms, bet ir kruopščiai parinktoms detalėms. Čia namus surado daug ikoniškų ir kolekcinę vertę turinčių daiktų.

Location/Context

The house is located in a natural refuge, in the green area of Valakampiai, near the river. The abundantly planted enclosed courtyard creates an atmosphere of privacy and an oasis of peace.

Layout

The former layout of the house reflected the planning standard of the time, the two-story building was divided into separate rooms by partitions. The new interior design offered an open plan, liberated and connected the spaces together. The hall, kitchen, dining room and living room on the first floor have turned into one large common space, the functions are hinted at by the furniture. A home office and hub are designed nearby. On the second floor, you will find a leisure area, compact children's rooms with a homework area, a master bedroom with a wardrobe, a sports area, a guest room and bathrooms. Excess partitions have also been abandoned here, and the contours of the spaces have been simplified in order to leave only what is necessary.

Function

The common space is intended for family and guest leisure. The living room offers various seating scenarios, from here it is possible to go directly to the outdoor terrace. Most of the communication takes place in the kitchen, discussing the day's impressions. The island and the dining table allow you to choose between a quiet dinner and a quick snack. The spacious centre of the hall divides the spaces and at the same time creates an open plan by designing the volume of the wardrobe covered with oak. On the second floor, clearly separated areas for children and parents connect to a central family leisure space.

Materials and lighting

Liberated bright spaces of the house sound like halls. To emphasise this effect, unifying white wall colour is chosen and ivory colours are used for concrete floors with terrazzo stones in the common area and bathrooms. The aura of cosiness and naturalness is created by the large-format oak plank floor in the living room and bedrooms. Contrasting black window frames form vivid pictures of nature. The bathrooms are dominated by format stone tiles and fine-patterned mosaics. Attentive lighting allows you to use spaces for various functional needs and at the same time enjoy pleasant light shrines.

Atmosphere

The interior of the house resembles a gallery. The liberated space is the main focus here, where furniture, lamps, paintings and other details are revealed in their fastest forms. The aim was to create a sense of freedom and quality, which is most valuable in contemporary aesthetics. Great attention is paid not only to timeless natural materials but also to selected details. Many iconic and collectable items have found a home here.

Nuotraukos: Simas Šuminskas