Kategorija: gyvenamasis interjeras
Vieta: Burbiškių g. Vilnius, Lietuva
Plotas: 103 m2
Statusas: įgyvendinta
Užsakovas: privatus
Architektai: Tomas Milkamanavičius, Edvinas Baltrušaitis
Rangovas: UAB „Horizonce“
Metai: 2023

Apartamentai Miško arduose

Įsivaizduokite gyvenimą miško prieglobstyje, bet su visais miesto privalumais po ranka. Būtent šį unikalų jausmą suteikia neseniai dienos šviesą išvydę architektų Tomo Milkamanavičiaus ir Edvino Baltrušaičio sukurti apartamentai Miško arduose.

Atidžiai ir dėmesingai suprojektuoti namai leidžia patirti ypatingą gyvenimo ritmą. Čia kiekviena detalė akcentuoja laikui nepavaldžias vertybes, šiuolaikiškas technologijas ir harmoningą gyvenimą gamtoje. Patyrinėkime šį interjerą iš arčiau.

Išskirtinė vieta

Apartamentai įsikūrę miško prieglobstyje, žaliajame Miško ardų kvartale. Statinys pakreiptas taip, kad pro jo langus atsivertų nuostabi žaluma. Šis namas – tai unikali galimybė gyventi gamtos apsuptyje ir kartu reziduoti netoli miesto centro. Pro į pietryčių pusę atsuktus langus patenka didelis srautas dienos šviesos. Tai sudaro sąlygas atsirasti kokybiškai gyvenamajai erdvei. 

Erdvės išplanavimas

Interjeras projektuotas prioritetą teikiant bendrajai erdvei. Ji įkurdinta piečiausioje pusėje. Į ją galima patekti pro balkono terasą. Bendroji erdvė atlieka svetainės, valgomojo ir virtuvės funkcijas. Už pertvaros suprojektuoti akustiškai izoliuoti darbo kambariai. Kitoje koridoriaus pusėje suformuotos privačios miegamojo, drabužinės ir vonios zonos. Koridoriaus pradžioje įrengta sandėliuko ir skalbyklės patalpa. Siekiant suteikti gyventojams visas reikalingas funkcijas, patalpoms skirta optimali kvadratūra. Čia pritaikyta daug individualių daiktų saugojimo sprendimų, pasitelktas originalus būdas formuoti buities ryšius.

Prioritetas funkcijai

Privačias namų erdves pabrėžia suformuotas atskiras tūris su vertikalia medinių ąžuolo tašelių sienele. Ji skiria bendrąją erdvę nuo miegamojo ir vonios, taip pat sienelėje pranyksta dviejų durų šaldytuvas ir durys į miegamąjį bei vonios kambarį. Bute pritaikyti akustiniai sprendimai padeda sukurti ypatingą privatumą ir komfortą. Darbo kambariai maksimaliai izoliuoti nuo bendrosios erdvės. Norint sumažinti triukšmą, papildomai izoliuotas miegamasis. Viso buto pakabinamosios lubos ir grindys taip pat turi akustinį barjerą. Siekiant palikti kuo daugiau laisvos erdvės ir suteikti visas reikiamas funkcijas, dalis sandėliavimo erdvės suprojektuota palei lubas esančiose antresolėse, lentynos tęsiasi iki pat lubų.

Ekstensyvi medžiagų paletė

Tamsus ir solidus medžiagiškumas turtingas savo įvairove. Vienoje paletėje veikia natūralaus ąžuolo faktūros, smulkaus mozaikinio betono plytelės, tamsus porcelianas su šviesiu kontrastingu glaustu, lietos grindys, anilinė oda, kalnų įkvėpti akmens stalviršiai, tvariai pagamintos baldinės plokštės, nerūdijantysis plienas, miško spalvos aksomas ir industriniai rifliuoto stiklo motyvai. Medžiagos naudotos siekiant sukurti charakteringą, laikui nepavaldų, ryšį su mišku turintį interjerą.

Apšvietimo scenarijai

Interjere pritaikytos dvi išvien veikiančios apšvietimo strategijos – tai funkcinis ir emocinis apšvietimas. Pirmasis projektuotas naudojant reguliarų taškinį išdėstymą, svetainėje suformuotas griežtos geometrijos erdvę įsteigiantis stačiakampis. Emocinis apšvietimas padeda sukurti jaukią namų atmosferą. Tam pasitelkti sklendžiantys kabamieji šviestuvai virš valgomojo salos, taip pat atviros konstrukcijos volframo siūlelius eksponuojantys miegamojo šviestuvai. Visam apšvietimui pasirinkta dominuojanti juoda spalva. Vonios akcentu tapo išdidinto spindulio saulę primenantis šviečiantis veidrodis.

Svarbiausia – visuma

Apartamentai Miško arduose yra šiuolaikiškam gyvenimui skirtas kūrinys. Pabėgimas nuo miesto šurmulio ir siekis sugrįžti į gamtą čia akomponuoja estetikos ir technologijos sintezei. Erdvės scenarijai, medžiagų sujungimas, dėmesys detalėms, laikui nepavaldi medžiagų paletė darniai susilieja į vientisą ir harmoningą kokybės istoriją.

Forest Apartment

Location/Context

The apartment is located in the shelter of the forest, in the green district of Miško Ardai. The house is oriented towards the greenery outside which creates a unique opportunity to live surrounded by nature and at the same time reside close to the city centre. Thanks to the windows facing the southeast side, they enable the flow of daylight, creating the conditions for a high-quality living space.

Layout

The interior is designed with priority for a common space, which is located on the southern side with access to the balcony terrace. The living room, dining room and kitchen functions are located here. Acoustically insulated workrooms are designed behind the kitchen partition. On the other side of the corridor are a private bedroom, dressing room and bathroom space. At the beginning of the corridor, there is a storage room and a laundry room. In order to create all the necessary functions optimal square footage for each space was selected, moreover in order to create an original approach to household navigation, many individual solutions for storing things have been applied.

Function

The private space of the house is highlighted by a separate volume, which is emphasized by a vertical wall of wooden oak slats. It separates the common space from the bedroom and bathroom and accommodates a two-door refrigerator that disappears into the wall together with the doors to the bedroom and bathroom. While designing this interior, premium acoustic solutions were selected. Work rooms are maximally insulated from the common space, in order to reduce noise, the bedroom is additionally insulated as well. The acoustic barrier is formed in the entire ceilings and floors in order to reduce the noise from neighbouring apartments. In order to leave as much free space as possible and at the same time to establish all the necessary functions, the storage space is designed along the ceiling, the shelves are shaped all the way to the top altitude.

Materials

The dark and solid interior materiality is rich in its diversity. It features natural oak textures, fine terrazzo tiles, dark porcelain with a light contrasting finish, cast terrazzo floors, aniline leather, mountain-inspired stone worktops, sustainably sourced furniture panels, stainless steel, forest-coloured velvet and industrial glass. All are composed in one palette. The materials were opted to create a distinctive character timeless interior with a connection to the forest surrounding.

Lighting

Two unified lighting strategies were used in the interior - functional and emotional lighting. The first is designed using a regular point arrangement, culminating with a strict geometry space establishing a rectangle implemented in the living room. Emotional lighting is designed to create a cosy home atmosphere. This includes floating pendant lights above the dining island, as well as bedroom lights displaying open wolfram strings. The highlight of the bathroom is a large luminous mirror resembling the Sun.

Atmosphere

Forest Apartment is a creation for contemporary life. Here an escape from the city bustle and the desire to return to nature accompany the synthesis of aesthetics and technology. Space scenarios, timeless material palette, attention to detail – all of it seamlessly merge into integrity and a harmonious story of a solid calibre quality.

Nuotraukos: Leonas Garbačauskas

1157