Apie projektą:

Šalis: Lietuva
Plotas: 49 m2

Butas Užupyje su vaizdu į senamiesčio bažnyčių stogus

Šis projektas yra viename jaukiausių ir bohemiškiausių Vilniaus rajonų – Užupyje. Trijų kambarių butas yra naujos statybos name, 49 kv.m., sukurtas jaunai šeimai.

Projektas ypatingas dėl savo šlaitinių lubų, kurios išlaikomos visuose kambariuose. Ši žavinga, akį traukianti viso buto puošmena pareikalavo nemažai iššūkių – tiek  dėliojant baldų išplanavimą/zonavimą, tiek projektuojant apšvietimą ir baldus. 

Butas atrodo daug erdvesnis nei 49 kv.m., bet visa tai yra būtent šlaitinių lubų pagalba. Lubų konstrukcija leido panaudoti “neskaičiuojamą“ prie bendro buto plotą. Gyvenamasis plotas skaičiuojamas nuo 1,6 m., todėl visuose kambariuose “negyvenamojo“ ploto zoną išnaudojome labai tikslingai. Tėvų miegamajame kambaryje suprojektavome darbo zoną su atviromis lentynomis, taip galėdami išnaudoti žemiausią lubų šlaito dalį. Vaiko kambaryje suprojektavome atviras lentynas palei visą šlaitinių lubų žemiausio aukščio vietą. Svetainėje žemiausiose vietose suprojektavome TV zoną su spintele, o kitoje pusėje atviras lentynas su LED apšvietimu, bei už sofos spintelę su stumdomomis durimis daiktams pasidėti, kurie yra mažiau naudojami ir jiems priėjimo reikia retesnio. 

Išplanavimas – svetainė sujungta su virtuve ir koridoriumi, kurių bendras plotas yra 28 kv.m., tėvų miegamasis 9 kv.m., vaiko kambarys 7 kv.m., vonios kambarys 5 kv.m. Tik užėjus į butą, akį traukia išskirtinis sprendimas – baltų tašelių sienelė. Tašeliai gaminti individualiai šiam projektui iš uosio masyvo (storis 100x130mm), 4 iš 11 buvo beveik 4 metrų aukščio. Už baltų tašelių sienelės yra koridorius, jis ganėtinai siauras (1,2 m pločio), bet jame pavyko įkomponuoti (siauresnę nei įprastai) lauko drabužių/batų veidrodinę spintą, kuri tarsi optiškai išnyksta erdvėje. 

Projekto pradžioje mūsų netenkino pateiktas statytojų išplanavimas. Mes perkėlėme vonios duris į svetainės pusę. To pasekoje, vonioje turime talpią sieninę spintą, o miegamajame atsirado durys, kurios tarsi suformavo miegamojo prieškambarį, kuriame suprojektavome rūbų spintą ir nedidelę stovimą kosmetinio stalelio zoną su veidrodžiu.

Vonios kambarys šiek tiek daugiau nei 5 kv.m. Jame taip pat išlaikėme šlaitines lubas. Sienoms pasirinkome švelniai pilkos neutralios spalvos, tarsi betoną imituojančias plyteles, o grindims – akcentines raštuotas plyteles. SPA ritualai vonioje užsakovams buvo svarbūs, todėl pasirinkome pastatomą akmens masės vonią su stikline sienele. Vonios kambarį sušildo pasirinkta medžio imitacijos plokštė korpusiniams baldams, kuri vyrauja visame interjere. Virš WC suprojektavome spintelę vonios reikmenims susidėti. Praustuvo spintelė taip pat buvo projektuota ir gaminta individualiai. Virš praustuvo – veidrodinė spintelė, kuri ne tik vizualiai didina erdvę, bet kartu yra ir praktiška smulkesnių daiktų pasidėjimo vieta. Taip pat vonioje atsirado talpi sieninė spinta, kurioje slepiasi visi buities prietaisai: skalbimo mašina, džiovyklė, rekuperatorius, lyginimo lenta ir pan. LED apšvietimo sprendimas vonios zonos nišoje sukuria patalpoje jaukią atmosferą. Potinkinė juoda santechnika, juodas matinis gyvatukas ir kiti aksesuarai subtiliai papildo vonios kambarį. 

Šis projektas buvo išskirtinis dar ir tuom, kad jame yra ribotas natūralios šviesos kiekis. Langai miegamuosiuose kambariuose velux tipo (stoglangiai), o bendroje erdvėje turime tik 1,8 m pločio vitrininį langą. To pasekoje, vitrininius langus pridengėme tik naktine romanete. Dienos metu norėjome maksimaliai įleisti dienos šviesos, taip pat džiaugtis vaizdu už lango (senamiesčio stogų panorama) ir papildomai sutaupyti vietos svetainėje. 

Grindys šiame interjere – kokybiškos ąžuolinės parketlentės. Pasirinktas labai švelnus natūralus medžio atspalvis grindims, kuris puikiai dera su pilkšvais, melsvais ir rusvais atspalviais. Nemaža L formos virtuvė šiame bute gavosi svetainės centre, bet ją pavyko harmoningai įlieti į bendrą visumą. Virtuvės apatiniams fasadams pasirinkome medžio imitacijos plokštę, o viršutiniams spintelių fasadams – baltą matinę plokštę, kuri susilieja su sienomis. Virtuvę papildo stalviršis ir sienelė. Tai itin plonas Compact hpl (10 mm storio) šviesiai pilkos spalvos su švelnia tekstūra. Valgomojo zona šalia virtuvės, kurioje yra išskleidžiamas stalas su rusvos spalvos valgomojo kėdėmis.

Tėvų miegamasis kambarys – jame atsikartoja tų pačių atspalvių kombinacijos. Prie minimalistinės, neapkrautos detalėmis pilkšvai rusvos spalvos lovos iš abiejų pusių stovi nedidelės ąžuolo masyvo funkcionalios ir praktiškos spintelės. Stilingi nukreipiamojo šviesos srauto šviestuvai ant sienos,  priderintas patalynės komplektas  su sienų spalva, palei lango zoną suprojektuota darbo zona – visa tai kuria jaukią nuotaiką miegamojoje zonoje.

Dar vienas kambarys – tai šviesus ir jaukus vaiko kambarys. Jame akcentine siena tapo nupiešti kalnai, kurių spalvinė gama dera su visu interjeru. Kambaryje taip pat yra lova-namelis, nedidelis apvalus kilimas, komoda, atviros lentynos su dekoro elementais – viskas ko reikia mažajam šio kambario gyventojui.

Visame interjere vyrauja ramūs spalvų tonai, o patį interjerą pagyvina „dusty blue“ (šilauogių mėlyna arba prigesinti mėlynos spalvos tonai) spalvos tonai. Ypatingas dėmesys buvo skiriamas užsakovų norimos (mėlynos) sienų spalvos paieškai. Po ilgų paieškų, išsirinkome norimus atspalvius. Išsirinkta spalva buvo dažytos ir medžio faneruotės durys. Taip pat svetainės sofutė – subtiliai mėlynos spalvos ir minimalistinio dizaino maža sofa-lova su metalinės kojelėmis, patogiu išskleidimo mechanizmu. 

Žvelgiant į šias intejero nuotraukas sukasi viena mintis – įgyvendinti sprendimai, visos užsakovų pageidautos vyraujančios spalvos ir medžiagiškumai interjere gražiai susilieja tarpusavyje ir sukuria tikrą harmoniją namuose! Pažiūrėkime, ką šį kart pavyko sukurti.

Nuotraukos: Benas Šileika

494